fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tűzifavásár: csak megbízható helyről

| Tudatos Vásárló

A tűzifa esetében is igaz, hosszabb távon az olcsó nem feltétlenül olcsóbb, nem mindegy honnan vásárolunk. Néhány fontos szabályt érdemes betartani, hogy annyit kapjunk, amennyit kifizettünk.

A bizonytalan eredetű, nem legális vállalkozástól vásárolt tüzelőanyag még a látszólag olcsóbb ár ellenére is szinte biztosan nem lesz jó üzlet. Vannak működési engedéllyel rendelkező tűzifa-értékesítő helyek, mint pl. egyes TŰZÉP telepek, vagy tűzifa értékesítő telepek, ahol térfogatra (négyzetméterben, esetleg kalodában) vagy tömegre értékesítenek. Nem mellesleg a pontos mérés ellenőrizhető módon biztosított. Köbméterben való elszámolása a lehető legpontosabb mennyiség. Míg a nedves tűzifa kb. kétszer annyit nyom, mint a száraz, a fa térfogata állandónak tekinthető, így a térfogatot a legegyszerűbb leellenőrizni. Egy köbméter ömlesztve feltöltött vizes kályhakész tűzifa nagyjából, fajtánként az alábbi súlynak felel meg:

  • Bükk-tölgy: 7,0 mázsa
  • Gyertyán: 7,5 mázsa
  • Akác: 5,5 mázsa

A tüzelőanyagok vásárlásánál elsődleges szempont, hogy adott pénzösszegből mennyi fűtőértéket, energiát lehet vásárolni. A felhasználás előtt jóval korábban javasolt megvásárolni a tűzifát. A nedves tűzifa nagyon nehezen vagy egyáltalán nem ég, és sokkal kisebb a fűtőértéke. A fűtőértéket tekintve a legjobb, ha legalább egy nyáron át, de még jobb, ha két nyáron át szárad a tűzifa a tárolónkban, fedett, szellős helyen. A frissen vágott, illetve magasabb víztartalmú fa a begyújtást követően először csak azért ég, hogy a vizet kipárologtassa a fából. Meleget csak ezután képes adni.

A magasabb fűtőértékű száraz tűzifa kedvezőbb négyzetméter áron jön ki, a magasabb víztartalmú tüzifával ellentétben nem terheli a környezetet a keletkező szén-dioxiddal és nem károsítja a fűtőeszközt, a kéményt, mint a magasabb víztartalmú fa. Tűzifaként értékesített leggyakoribb fafajták az akác, tölgy, bükk, gyertyán és a cser. Összefoglalva tehát érdemes térfogat alapján vásárolni (kalodában ill. a lerakás után megmérve), mert a térfogat nem függ a fa nedvességtartalmától. Ha mégis az utcáról, illetve csak telefonszámos hirdetés alapján vásárolunk, mindenképpen olyan szállítótól vegyük, aki számlával igazolja a tűzifa eredetét és a mennyiség ellenőrizhető.
 

Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Kép (CC) omphale44

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok