fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Túrós buborék, sárgarépa labda, zöldborsó spagetti

| Kaprinyák Szilvia

A molekuláris gasztronómia egy manapság felkapott, konyhatechnikai művelet, amely mögött felismert kémiai és biológiai folyamatok vannak. Megszokott ízvilág, különleges állag. Képes beszámoló következik. 

A molekuláris gasztronómia atyja, a magyar származású brit fizikus, Kürti Miklós, aki az atombomba fejlesztésén túl rendkívüli módon érdeklődött a gasztronómia iránt.

 

A technológia lényege, hogy az étel íze megmarad, de az alakja megváltozik: gömbökbe zárják. Úgy történik, hogy a pépesített ételhez nátrium-alginátot kevernek, megformázzák, kálciumos fürdőbe helyezik, majd tiszta vízben lemossák. Az alginát a barna algából nyert zselésítő anyag, amely a kálcium ionnal térhálót képez, így kialakul egy buborék, belül pedig folyós állagú marad az étel.

Így készül

 

A kálciumot tartalmazó ételeknél az eljárás során annyi a különbség, hogy azokhoz kálcium-laktátot kevernek még az alginát előtt. Utána ugyanaz történik.

    

Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Élelmiszertudományi Kutatóintézet sajtónapján megkóstolhattunk túrógombócot eper cseppekkel, zöldséglevest sárgarépa golyókkal, valamint spagettit vegyész módra. Ízre semmi különöset nem tapasztaltunk, de az állaguk meglepő volt. Mindegyiknél azt éreztük, hogy amint a fogak közé került, hirtelen elpattant, és szétomlott a szájban az ismert, elvárt íz pl. túró vagy eperdzsem.

Érdekes és szórakoztató így táplálkozni, kérdés, hogy a mindennapjainkban ennek mennyi helye lesz. 

 

Kép: Kaprinyák Szilvia, moleculargastronomyadventure.wordpress.com

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok