fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A túlsúly csökkenti a várható élettartamot?

| Tudatos Vásárló

Kutatók szerint a túlsúlyossági „járvány” negatív hatással lesz az Egyesült Államok lakosainak élettartamára.

A University of Illinois kutatói szerint az elkövetkező ötven évben a túlsúlyosság 2-5 évvel fogja megrövidíteni az amerikaiak várható élettartamát. Egy ilyen nagyságrendű csökkenés a rák és a szívbetegségek várható élettartamra gyakorolt hatását is felülmúlná. Jelenleg akár 9 hónappal is megrövidülhet a túlsúlyos amerikaiak élettartama.
Az Egyesült Államokban a felnőttek kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, és a gyerekek mintegy 30%-a tekinthető túlsúlyosnak. Az elmúlt 25 év folyamán a regisztrált cukorbeteg gyerekek száma megtízszereződött.

Európában sem sokkal jobb a helyzet…
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a túlsúlyosság és az elhízás gyakorisága az utóbbi években 10-20%-ra emelkedett Európában, az elhízás gyakorisága a kelet-európai államokban ennél még magasabb. A probléma jelentőségét hangsúlyozva 1998-ban a WHO az elhízást önálló betegséggé nyilvánította. Mindezek mellett az elhízás számos krónikus betegség – szívinfarktus, agyvérzés, magasvérnyomás, cukorbetegség, bizonyos daganatos betegségek – kialakulásában jelentős kockázati tényező. A fejlett országok teljes egészségügyi költségvetésének 5%-át az elhízásnak az egészségi állapotra direkt és indirekt módon kifejtett hatásaival kapcsolatos költségek teszik ki.

És Magyarországon?
Az ÁNTSZ felmérései alapján megállapítható, hogy túlsúlyos vagy elhízott volt a felnőttek fele. A kor előrehaladtával emelkedik a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek gyakorisága a nők körében. A 18-34 éves felnőtt férfiak körében a túlsúlyos vagy elhízott lakosok aránya (42,3%) majdnem kétszerese az ugyanezen korosztályba tartozó nőkhöz (23,8%) viszonyítva. A sovány nők gyakorisága (11,3%) több mint ötszöröse a férfiakénak (2,1%) a 18-34 éves korosztályban.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok