fbpx

| Kalas Györgyi

A tudatosabb iskolakezdéshez

Bár alapvetően nem kerülhetnek forgalomba olyan iskolaszerek, amelyek ártalmasak lehetnek a gyerekek egészségére, ezekről az eszközökről valójában igen keveset tudunk. Mire kell figyelni?

Legtöbbször fogalmunk sincs, miből gyártják az iskolaszereket, mi az összetételük, vizsgálják-e ezeket rendszeresen a hatóságok. Mindezek mellett külön ki kell emelni, hogy még ha a megengedett legkisebb mennyiségű problémás anyagot tartalmazza is egy írószer, az érzékenyebb gyermekeknél ezek a kisebb mennyiségek is allergiás reakciókat válthatnak ki.

Az iskolaszerek káros összetevői, amellett hogy ártalmasak lehetnek a gyermekek egészségére, a környezetnek és az élővilágnak is megterhelést jelentenek, már gyártásuk közben is, később pedig többségük igen hamar a lerakón végzi. Évente mintegy 60-70 milliárd forint értékben kelnek el irodaszerek Magyarországon, ennek 20-30 százaléka az iskolakezdés időszakára jut. Egyre nagyobb mennyiségben fogynak a távol-keleti termékek, ami aggodalomra adhat okot, hiszen a legtöbb káros vegyi anyag ezekben az iskolaszerekben található.

Az egyik legdrágább iskolai kellék az iskolatáska. Nem árt odafigyelni erre, hiszen több évig is elkísérheti az iskolába gyermekünket. Kerüljük a PVC-t tartalmazó műanyagtáskákat! Ezek alternatívája lehet a bőrtáska vagy az impregnált textiltáska. Emellett nem árt, ha a táskának vastag, puha, állítható pántja van, valamint praktikus külső zsebei. A tolltartónál sem árt odafigyelni az összetételre. Itt több alternatíva kínálkozik, hiszen a fém és fa tolltartók nem csak környezetbarátak, de divatosak is.

A ceruza színező anyaga, azaz bele elvileg nem tartalmaz nehézfémet, a külső lakkbevonat azonban annál inkább. Ezért a kisgyerek és a környezet védelme érdekében olyan ceruzát érdemes választani, amelyik lakkozatlan vagy viaszolt, de jó megoldás az utántölthető rotring ceruza is. Szintén lakkozatlant keressünk az ecsetekből is, a vízfestékekből pedig, amelyek egészségügyi szempontból nem problémásak, próbáljunk meg jó minőségű, fémtokos, utántölthetőt vásárolni.

A radír minden szempontból problémás. A leginkább környezetbarát megoldás a zárójel, ha azonban a tanító mégis megköveteli a radír használatát, lehetőleg a legegyszerűbb, kaucsukból készült gumiradírt vegyük. A színes, szagos radírok ugyanis általában PVC-ből készülnek. Szintén fölöslegesnek tűnik a filctoll használata. Ha mégis elengedhetetlenné válik, akkor lehetőleg utántölthető és víz alapú filctollat vásároljunk, és figyeljünk arra is, hogy a külső rész ne PVC-ből legyen! A festékpigmentekben található anyagok allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékeny gyerekeknél, ezért kerüljük a bőrrel való érintkezést!

Alsós gyerekeknek még nem való a toll, de az idősebbeknél mindenképpen figyeljünk arra, hogy jó minőségű, tartós golyóstollat vásároljunk, amelynek betéte cserélhető! A patronos töltőtoll még jobb megoldás.

Környezetvédelmi szempontból egyébként mindenre igaz, hogy jó minőségű, tartós terméket vásároljunk, hiszen így sokkal kevesebb dolog kerül a szemétbe. Egy favonalzó például sokkal tovább tart, a fémfaragó pedig tovább hegyez, mint egy csicsás, gyenge műanyag.

Összességében tehát javasoljuk, hogy az iskolaszerek vásárlásakor keressük a természetes és újrahasznosított anyagból készült tartós, javítható termékeket! Próbáljunk meggyőződni róla, hogy a tanszer nem tartalmaz egészségre káros anyagot, ebben segít a termékeken feltüntetett CE-jel és EN 71/3 szám, ami arra utal, hogy az adott termék nem lépi túl a megengedett vegyszertartalmat. Emellett ajánlatos ismert márkajelzésű, európai terméket választani, hiszen a távol-keleti áruk összetételéről nem sokat tudunk.

A 2006/2007-es tanévtől 97622 első osztályos kezdi meg tanulmányait az általános iskolákban, szüleiknek az iskolakezdés legalább 15-20 ezer forintba kerül. Ezt a költséget sajnos növelheti, hogy Magyarországon általában drágábbak a környezetbarát, újrapapír termékek, amellett, hogy igen kevés helyen árusítják őket. Egy újrahasznosított papírból készült füzet előállítási költsége például 50-60 forint, míg egy akciós füzet ára az egyik bevásárlóközpontban például 11 forint. Utóbbiakat Kínában gyártják. Mint azt Mészárovics Imre, a Fűzfői Papírgyár vezérigazgatója az RTL Klubnak elmondta, a Fűzfői Papírgyárnak az olcsó kínai füzet miatt az elmúlt években milliárdos nagyságrendű volt a vesztesége. Jó minőségű, újrapapír füzeteket legegyszerűbben talán a Hulladék Munkaszövetség től lehet beszerezni. A 64 oldalas (32 lapos) standard iskolai füzetek A/5-ös méretben, vonalas és négyzethálós változatban kaphatók szeptember 4-től.

 

Az egészségre problémát jelentő írószerek és azok kiváltása

Írószer megnevezése

Problémás anyag
megnevezése

Lehetséges
környezeti probléma

Lehetséges alternatíva

Oldószeres filc

Szerves oldószer, formaldehid

Hulladékprobléma

Színes ceruza, zsírkréta

Ceruza (lakkozott)

Nehézfémek

 

Lakkozatlan ceruza

Elemes eszközök

Nehézfémek

Kidobáskor víz- és talajszennyezés

Elem nélküli vagy napelemes eszközök

Hegyező (PVC)

Nehézfém, lágyító, stabilizátor

Gyártási környezetszennyezés, dioxin-veszély

Hegyező fémből és fából

Filctollak (vizes bázisú), rostirónok

Tartósítószer, szerves festékek

Hulladékprobléma

Színes ceruza, golyóstoll

Füzetborító (PE)

 

Hulladékprobléma

Papírcsomagolás

Golyóstoll (eldobós)

Szerves oldószer, lágyító, sűrítőanyag

Hulladékprobléma

Fém vagy fa golyóstoll cserélhető betéttel

Gyurma

Nehézfémek, lágyítók

Víz- és levegőszennyezés

Újrapapírból készült termékek

Iskolatáska (PVC)

Nehézfém, lágyító, stabilizátor

Gyártási környezetszennyezés, dioxin-veszély

Táska más, környezet- és egészségkímélő anyagokból

Javítófesték

Triklóretán

Ózonrétegölő

Víz- vagy víz-alkohol alapú javítófesték

Papírtermékek (cellulózból)

 

Kivágott fák, gyártási vízszennyezés (pl. klór)

Újrapapírból készült termékek

Radír (PVC)

Nehézfém, lágyító, stabilizátor

Gyártási környezetszennyezés, dioxin-veszély

Gumiradír

Ragasztó (folyékony)

Szerves oldószer, formaldehid

Levegőszennyezés, vízszennyezés (pl. klór)

Diszperziós ragasztó, enyv

Ragasztószalag (széles PVC)

Nehézfém, stabilizátor

Gyártási környezetszennyezés, dioxin-veszély

Papír ragasztószalag, cellux

Tolltartó (PVC)

Nehézfém, lágyító, stabilizátor

Gyártási környezetszennyezés, dioxin-veszély

Tolltartó bőrből, fából, textilből

Patronos töltőtoll (PVC)

Nehézfém, lágyító, stabilizátor

Gyártási környezetszennyezés, hulladékprobléma

Szivattyús toll fából vagy fémből

Forrás: Kalas György: Környezetbarát iskolafelszerelés és iskolatáska

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás