fbpx

| Török Katalin

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A Tudatos Vásárló is Sziget-el

A Sziget minden évben, programtól, időjárástól, főszponzortól függetlenül megkerülhetetlen. Mi „zöld” szemmel válogattunk az idei Sziget kínálatából.

A Sziget megkerülhetetlen. Kell egy hét (nap) együttlét, kikapcsolás, buli, zene, céltalan mászkálás, lépten nyomon ismerősökbe, ismeretlenekbe botlás. A Sziget mégiscsak a Sziget, minden évben, programtól, időjárástól, főszponzortól függetlenül. Mi „zöld” szemmel válogattunk az idei Sziget kínálatából.

A Tudatos Vásárló Top 10 Sziget programja:

1.     Ökológiai lábnyom mérés (Zöld Udvar, minden nap)
Tudod mekkora az ökológiai lábnyomod? Hány Földgolyó tudná eltartani az emberiséget, ha mindenki olyan életmódot folytatna mint te? Hogy viszonyul az ökológiai lábnyomod mondjuk egy afrikai falu lakosáéhoz, vagy egy Los Angeles-i fiataléhoz? Kiderítheted a Zöld Udvar ökolábnyommérésén.

2.     A fenntarhatóbb közlekedés kialakításának egyik fontos eleme a bicikli mint mindennapi közlekedési eszköz elterjedése. Augusztus 10-én a Petőfi Rádió Sátorban minden a bringa körül forog: a sporttól a futárzenéken keresztül a bringás szubkultúráig. A Szigeten egyébként egész héten ingyenes bringamegőrző működik a Pesti Est Színpad mellett, ahol kisebb javításokat is elvégeznek, ha szükséges. A Szigetre kerékpárúton is eljuthatsz a budai rakparton a belvárostól egészen a bejáratig.

3.     A Zöld Udvarban egész héten Fair Trade teázó működik; augusztus 12-én 14 órától pedig közelebbről is megismerkedhetsz a méltányos kereskedelem, azaz a fair trade fogalmával.

4.     Hány Föld lenne elég?! Beszélgetés a fenntartható fogyasztásról (Zöld Udvar, augusztus 10., 17:00)
Az ökológiai lábnyom mérés után gyaníthatóan felmerül benned néhány kérdés arról, hogyan tudnánk kilábalni abból a fogyasztási mániából, amit egyetlen Földgolyónk képtelen fenntartani. Erről szól a Zöld Udvar beszélgetése: téma a fenntartható fogyasztás.

5.     Előadások és beszélgetések fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi témákról (Zöld Udvar, Fair Trade Teázó)
A Zöld Udvarban minden délután előadások és beszélgetések keretében zöld témákat járnak körül civil szervezetek, szakértők és a közönség. Néhány a témák közül:
Génpiszkált élelmiszerek – már a boltokban is (aug. 11, 15:30),
Megújuló energiák Magyarországon (aug. 13., 14:00),
Felelős állattartás, nagyüzemi állattartás kontra bio és szabadtartás (aug. 14., 15:30)

6.     A Zöld Udvaron kívül is teret kapnak környezetvédelmi témák; a Magyar Hírlap Szabadiskolában például augusztus 14-én, vasárnap „A klímaváltozás biológiai és társadalmi kihívásai” címmel Dr. Borhidi Attila botanikus, biológus tart előadást. (aug. 14., 15:30)

7.     Közös programok a Zöld Udvarban. A Szivárvány Harcosok Klubja, másnéven a Zöld Udvar a komoly programok és beszélgetések mellett közös lazító programokat is szervez minden nap: 13 órakor tai chi és jóga, 16-18 óráig közös dobolás. Szintén minden nap este 10 és hajnali 2 óra között a Zöld Udvarban Globál Projekt filmeket vetítenek média, globalizáció, környezetvédelem, fogyasztói társadalom, fenntarhatóság témában.

8.     A Szigeten egy helyre koncentrálódik a hazai civil szféra többszáz képviselője, a zöldektől a szenvedélybetegségekkel foglalkozókon keresztül a különböző jogvédő szervezetekig. E szervezetek elkötelezett munkatársakkal és lelkes önkéntesekkel dolgoznak egy-egy téma nagyobb nyilvánosságáért, egy-egy csoport jogainak és érdekeinek védelméért, vagy épp egy fenntarthatóbb életmódot folytató társadalomért. Tekints be a civil szféra munkájába, és keresd meg azt a témát, ami közel áll hozzád, amiben úgy érzed van mondanivalód, tudsz segíteni. Legyél te is aktív állampolgár! (A civil szervezeteket megtalálod a Civil Sziget területén, és a Zöld Udvarban.)

9.     Ha már aktivitásról van szó, nem mehetünk el szó nélkül a Sziget sajátos öko-skizofréniája mellett. Idén először vonul ki a Tesco a Szigetre, és ezzel együtt – és gyanítjuk nem véletlenül – idén már semminemű italt illetve ételt nem vihetünk be magunkkal a fesztivál területére. Ha nem tervezted, akkor is fogyasztanod kell, hiszen a melegben és porban valamit inni kell, még akkor is ha csak a zene miatt mész ki egyik este. Ennek nem kellene így lennie, főleg ha arra gondolunk, hogy a Sziget évek óta büszkén hirdeti elkötelezettségét a környezetvédelem mellett, és élen jár a szelektív hulladékgyűjtés alkalmazásában és terjesztésében (még akkor is ha a fesztivál mámorában a szigetlakók nem mindig a megfelelő kukába dobják a műanyag söröspoharat). Az infopultnál tudtára adhatod a szervezőknek, hogy szerinted, szerintünk nem jó ez így! Egy tipp: a Hajógyári Szigeten több ivókút is van, és a mosdók mellett a szervezők is felállítanak csapokat, ezeket ingyen használhatod a szomjad csillapítására.

sziget3.JPG

10.    Sziget programajánló nem lehet teljes egy sziget-feelinges megjegyzés nélkül, itt van hát a miénk: a minden helyszínt, sarkot és bokrot kisajátító szponzorok, reklámok tengerében se felejtsd el, hogy a zene évezredek óta közösségi élmény. Immár 13 éve a Sziget egyik alapköve, hogy együtt élvezzük a zenét, több tízezren, egy héten keresztül. A zenei élmény a miénk, sziget-látogatóké, legyen az a Nagyszínpadon fellépő trendi zenekar koncertje, vagy az afro-latin faluban egy apró sarokban „jamelő” dobosok spontán előadása. Van abban valami megismételhetetlen, ahogy a nagyszínpad előtt tolongó 40.000 ember egyszerre éli át a koncertkatarzist, vagy ahogy pár ismeretlen ember egy kis időre ismerőssé válik egy kisebb koncerthelyszínen. Ne hagyd elveszni a te sziget-feelingedet, keresd meg azokat a helyeket, embereket, akikkel a buli igazán a tiéd lehet! Szubjektív válogatásunk a tengernyi kínálatból: Világzenei színpad, Afro-Latin falu, Népművészeti helyszín, Luminárium.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás