fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Tudatos pénzügyeink 8 – Nyugdíjas éveink

A hosszú távú megtakarítások egyik formája a nyugdíjas éveinkről való gondoskodás. Bár sokaknál jogosan kiveri a biztosítékot ez a kérdés, de mégis sokan vannak olyan helyzetben, hogy ezen a téren is tehetnének lépéseket, de hiányzik a kellő információ. Ehhez nyújtunk segítséget cikksorozatunk utolsó részében. 

Elgondolkodtunk már, hogy milyen nyugdíjas éveket szeretnénk magunknak…? Nem újdonság, hogy a jelenlegi felosztó-kirovó állami nyugdíjrendszer hosszú távon nem fenntartható: az éppen aktív munkavállalók adó jellegű járulékfizetéséből finanszírozza az állam az éppen nyugdíjas lakosság nyugdíját.

Marad – ezen a téren is – az öngondoskodás. Milyen megoldási formák vannak? A következőkben azokat a termékeket, szolgáltatásokat vesszük sorra, amelyek az állami adójóváírás révén elsősorban az alkalmazottaknak jelentenek előnyös megoldásokat. A vállalkozóknak sem kell aggódniuk, számukra is vannak megoldások, csak nem nyugdíjcélú termékként nevesített megtakarításokat kell választaniuk.

Az aktív korunkban elkezdett nyugdíjcélú előtakarékosságnak három formája van:

 

1.       Önkéntes nyugdíjpénztár

Akár már 16 éves kortól nyitható, de érdemes például az első munkahelyre történő belépéssel megnyitni. A nyugdíjpénztári egyéni befizetések után 20%, de maximum 150.000,- Ft adójóváírás igényelhető. Az állam nem csupán a pénztártagot támogatja, hanem a munkaadót is előnyben részesíti; amennyiben a munkaadó a munkabér mellett egyéb juttatásként, akár cafetéria elemként befizet a munkavállalója részére a pénztárba, az alacsonyabb járulékfizetési kötelezettséggel jár.

A nyugdíjpénztár alacsony havi tagdíjfizetési kötelezettséggel is megnyitható és alacsony költségekkel jár. Nem igényel befektetői ismereteket, több befektetési portfólió közül lehet választani az életkornak és a kockázatviselési hajlandóságnak megfelelően.

A befizetett díjakból a pénztár maximum 6 % költséget vonhat le. Ezt követően a fennmaradó összeget kormányrendelet által szabályozott befektetési formákba fekteti be.

A pénztárban gyűjtött pénzünkhöz adómentesen nyugdíjasként férhetünk hozzá – egy összegben vagy járadék formájában. A hozam a 10. év után adómentesen felvehető (és akár egyéni befizetésként a pénztárba visszafizethető, így jelentős adójóváírást érhetünk el), a tőke felvétele a nyugdíjkorhatár elérése előtt – de az évek előrehaladtával a 12-21. évig csökkenő mértékben – adóköteles.

A nyugdíjpénztári hozamokat a Magyar Nemzeti Bank honlapján megtalálhatjuk.

2.       Nyugdíj előtakarékossági számla, NYESZ

Ez a takarékosság gyakorlatilag egy értékpapír számla, ahol saját magunk állíthatjuk össze a befektetési portfóliónkat. Ez nyilván nagyobb szabadságot kínáló, ugyanakkor nagyobb szakértelmet igénylő és nagyobb kockázatot is jelentő előtakarékossági forma.

A számlára történő éves befizetések után 20%, de maximum 100.000,- forint adójóváírás igényelhető.

Az itt gyűjtött pénzünkhöz adómentesen nyugdíjas korunkban juthatunk hozzá, amennyiben a szerződéskötéstől legalább 10 év eltelt. Idő előtti feltörés esetén a tőke adómentesen kivehető, az elért kamat adóköteles egyéb jövedelemnek számít és az adójóváírást 20%-kal emelten vissza kell fizetnünk.

3.       Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás kifejezetten nyugdíjcélra kötött életbiztosítási szerződés. Két fajtája létezik, a hagyományos életbiztosítás és a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás. Az utóbbiban a biztosítók eszközalapjai közül választhatunk.

Az éves befizetéseink után 20%-os, de maximum 130.000,- forintos adójóváírás igényelhető.

A nyugdíjbiztosításban felhalmozott összeghez nyugdíjasként, vagy minimum 40%-os rokkantsági fok elérése esetén juthatunk adómentesen. Idő előtti feltörés esetén a tőke adómentes, de a biztosító felszámítja a saját költségeit és a visszavásárlási táblázatban megjelölt értéket vehetjük csak fel, a kamat után (időtávtól függően) adót kell fizetni, a felhasznált adójóváírást 20%-kal emelten vissza kell fizetni.

Mindhárom forma esetén az alábbiakra figyeljünk:

–          az adójóváírás igénylése akkor éri meg, ha az adott évben volt annyi személyi jövedelemadó befizetésünk, amelynek terhére az adójóváírást igénybe tudjuk venni

–          az adójóváírásokkal az állam mindig az adott megtakarítást gyarapítja

–          lehetőség van haláleseti kedvezményezett megjelölésére, amellyel a hagyatéki eljárásból kikerül a megtakarítás, akár a törvényes örökléstől eltérő rendelkezés is adható

Egy időben akár két vagy három különböző öngondoskodási terméket is választhatunk, ezzel optimalizálhatjuk, testre szabhatjuk a különböző megtakarítási formákat. Ezen termékek után az összesített adójóváírás egy évben maximum 280.000,- forint lehet.

 

 

Köszönjük a közreműködést Magyari Ildikónak! 

Kép: pixabay.com


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás