fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tudatos pénzügyeink 2. – Milyen pénzügyi közvetítőhöz forduljunk?

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Pénzügyi tudatosságot segítő cikksorozatunkban most azt járjuk körül, hogy kitől kérhetünk segítséget a pénzügyeink megtervezéséhez, megfelelő befektetés, tartalékképzés kiválasztásához. 

Cikksorozatunk előző részében a főbb pénzpiaci szereplőket tekintettük át. Az általuk kínált sok száz termék igénybe vétele során különböző személyekkel, közvetítőkkel találkozhatunk. Kik ők, és milyen szolgáltatást várhatunk tőlük?

Amikor bemegyünk egy bankba vagy biztosítóhoz, az ott dolgozó banki vagy biztosítási ügyintéző ún. függő közvetítő. Akár alkalmazottként, akár megbízással vagy jutalékos rendszerben dolgozik, csak az adott szolgáltató termékeit kínálhatja. Az adott pénzintézet megbízásából és a pénzintézet felelősségére dolgozik. Például, ha bemegyünk a „kék bankba”, az ott velünk találkozó ügyintéző nem fogja a „zöld bank” termékét ismerni, azokat egymással összehasonlítani és nekünk a legjobbat kiválasztani.

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Kell-e fizetni pénzügyi tanácsadásért?

Több pénzintézet termékeit kínálja az ún. többes ügynök. Az adott területre vonatkozóan hasznos, összehasonlítást is kínáló tanácsokkal el tud látni, ám csak a teljes pénzpiac egyik szeletére vonatkozóan. A többes ügynökök több pénzintézet megbízásából, biztosításközvetítés esetén a biztosító felelősségére, pénzügyi szolgáltatás közvetítése esetén saját kockázatukra dolgoznak.

Pénzügyi tanácsadókhoz is fordulhatunk, akiket – például az ügyvédekhez hasonlóan – közvetlenül kell megfizetnünk, képzettségüknek és tudásuknak megfelelően a pénzpiac egy-egy szegmensére vagy akár az egész pénzpiacra vonatkozóan tudnak tanáccsal szolgálni.

Az ügyfél megbízásából és saját kockázatára tevékenykedő közvetítő a független alkusz/tanácsadó. A szolgáltatásuk ingyenes, a pénzintézetektől kapják a jutalékukat az adott termék igénybe vétele esetén. A jó alkuszok alaposan ismerik az egész piacot és az ügyfelük igényeinek felmérése alapján egyedi, személyre szabott megoldást tudnak adni. Versengő ajánlatokat kínálnak az egyes élethelyzetekre, amelyekből az ügyfél választ.

 


 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok