fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A tudatos fogyasztók miatt tisztul Andalúzia

| Tudatos Vásárló

Európa zöldség- és gyümölcsigényét nagy részben Spanyolország elégíti ki – azonban nem mindegy, mivel. Egy példa arra, hogy a vásárlói tudatosodás miként vonja magával a kínálat alakulását.

A Spanyolország déli részén fekvő Andalúzia az Európai Unió egyik legfőbb primőráru-termelő területe. Azonban a korábbi években több alkalommal érte kritika a spanyol árukat olykor túl magas növényvédőszer-maradék tartalmuk miatt. Az export célterületének számító nyugat-európai országok fogyasztói egyre inkább elvárják a zöldségek permetszer-mentességét, illetve azok környezetkímélő előállítását. A fogyasztói igényekre reagálva 2007 őszén megalakult a Hortyfruta értékesítő szövetség, melynek egyik fő célja, hogy biztonságosabbá tegye a termelést.

A helyi kormányzat által 300 millió euróval támogatott folyamatban egy év alatt 11,5 ezer hektárra – a korábbi érték több mint húszszorosára – növelték az integrált növényvédelemmel kezelt területek nagyságát. A fejlesztés eredményeként jelentős mértékben csökkent a növényvédő szerek felhasználása, hiszen a kártevők elleni védekezésben fontos szerepet kap a természetes ellenségek védelme és terjesztése. A vegyszeres védekezések környezetkárosító hatásainak csökkentése érdekében a vetésváltást is előtérbe helyezték, ezáltal megelőzve, hogy egy-egy termesztett növény károsítói túlzottan elszaporodjanak a területen.

A sajtóanyag angol nyelven a WECF honlapján olvasható.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2008. márciusi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok