fbpx

| Tudatos Vásárló

A tudatos fogyasztók miatt tisztul Andalúzia

Európa zöldség- és gyümölcsigényét nagy részben Spanyolország elégíti ki – azonban nem mindegy, mivel. Egy példa arra, hogy a vásárlói tudatosodás miként vonja magával a kínálat alakulását.

A Spanyolország déli részén fekvő Andalúzia az Európai Unió egyik legfőbb primőráru-termelő területe. Azonban a korábbi években több alkalommal érte kritika a spanyol árukat olykor túl magas növényvédőszer-maradék tartalmuk miatt. Az export célterületének számító nyugat-európai országok fogyasztói egyre inkább elvárják a zöldségek permetszer-mentességét, illetve azok környezetkímélő előállítását. A fogyasztói igényekre reagálva 2007 őszén megalakult a Hortyfruta értékesítő szövetség, melynek egyik fő célja, hogy biztonságosabbá tegye a termelést.

A helyi kormányzat által 300 millió euróval támogatott folyamatban egy év alatt 11,5 ezer hektárra – a korábbi érték több mint húszszorosára – növelték az integrált növényvédelemmel kezelt területek nagyságát. A fejlesztés eredményeként jelentős mértékben csökkent a növényvédő szerek felhasználása, hiszen a kártevők elleni védekezésben fontos szerepet kap a természetes ellenségek védelme és terjesztése. A vegyszeres védekezések környezetkárosító hatásainak csökkentése érdekében a vetésváltást is előtérbe helyezték, ezáltal megelőzve, hogy egy-egy termesztett növény károsítói túlzottan elszaporodjanak a területen.

A sajtóanyag angol nyelven a WECF honlapján olvasható.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2008. márciusi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás