Egészséges táplálkozás Mennyit tudsz az egészséges táplálkozásról? Teszteld magad! 1/19 Az egészséges táplálkozási ajánlás szerint melyik az optimális energiamegoszlás? Fehérje 12%, zsír 30%, szénhidrát 58% Fehérje 15%, zsír 25%, szénhidrát 60% Fehérje 20%, zsír 30%, szénhidrát 50% 2/19 Az alábbiak közül melyik élénkítő hatású vegyületet tartalmazza a kakaóbab? Piperin Teobromin Epikatekin 3/19 Melyik a legkönnyebben emészthető zsiradék az alábbiak közül? Olívaolaj Sertészsír Vaj 4/19 Melyik hal omega-6 és omega-3 aránya a legkevésbé kedvező? Busa Makréla Ponty 5/19 Melyik édesítésre szolgáló anyag nem tartalmaz energiát? Nyírfacukor/xilit Stevia Fruktóz 6/19 Melyiknek a legjelentősebb a vércukorszintet emelő hatása (glikémiás index)? Tört burgonya Majonézes saláta Sült hasábburgonya 7/19 Melyik anyag tartalmazza a legnagyobb mennyiségű diétás rostot? (100 g-ban) Lencse Búzacsíra Zabpehely 8/19 Melyiknek a legmagasabb a koleszterin tartalma? (100 g) Tejszín Csirkemáj Sertészsír 9/19 Melyik zsiradék tartalmaz koleszterint? Tökmagolaj Halolaj Kókuszzsír 10/19 Mi NEM igaz az olívaolajra? Hőkezelésre alkalmatlan Nagyrészt egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz Napraforgóolaj helyett használva az omega-6 és omega-3 arány javítható 11/19 Melyik esetben vannak a szénhidrátok vércukorszint emelő hatásukat tekintve növekvő sorrendben? Fruktóz, laktóz, glükóz Laktóz, fruktóz, glükóz Fruktóz, glükóz, laktóz 12/19 Az alábbiak közül mely betegségnek nem oka az elhízás? Csontritkulás Érelmeszesedés 2-es típusú cukorbetegség 13/19 Mekkora mennyiségű kelkáposzta tartalmaz annyi kalciumot, mint 1 dl tej? 125gr 250gr 350gr 14/19 A zöldségfélékre igaz: Jelentős élelmirost források Teljes értékű fehérjét tartalmaznak Jól felszívódó vasat tartalmaznak 15/19 Melyik tényező befolyásolja az anyatej összetételét? Az anya táplálkozása Az újszülött születési súlya Az anya életkora 16/19 Mi NEM jellemző a probiotikumokra? A vastagbél sejtjeinek energiát szolgáltatnak Gátolják a káros baktériumok megtelepedését Kerülni kell a nagy mennyiségű bevitelüket 17/19 Mi jellemző a prebiotikumokra? Emészthető táplálék összetevők Nagyobb részük a vékonybélben szívódik fel A jótékony baktériumok növekedését segítik 18/19 A gyorsfagyasztott termékekre igaz: A vitaminok és ásványi anyagok több, mint felét elveszítik az eljárás során A sejtek fala a fagyasztás során roncsolódik, így sejtnedvek szivárognak ki A hőelvonás gátolja a mikroorganizmusok szaporodását 19/19 Melyik E-számmal jelölt anyagot tartják a legkevésbé egészségesnek? E 300 – aszkorbinsav E 160d – likopin E 621 – mononátrium-glutamát Kiértékelés