fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Trükkök az élelmiszerárak emelkedésének leplezésére

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kevesebb tartalom, módosított összetétel, új csomagolás; ilyen és ehhez hasonló módszereket alkalmaznak az élelmiszergyártók az áremelés leplezésére.

A rejtett áremelés lényege, hogy olyan módszereket használnak a gyártók, hogy a vásárlónak első látásra nem tűnik fel az áremelkedés.

Az egyik gyakori módszer, hogy ugyanazért az árért kevesebb terméket kínálnak, a csomagolás nem változik (vagy valamivel kisebb lesz), “csak” a termék mennyisége csökken, pl. egy keksz 330 grammról 300 gramm lesz. Ezt a fajta változtatást tapasztalhattuk már joghurtoknál is, a doboz kissé összement, az ár pedig maradt.

Nagyjából az ellenkezője, amikor csak a csomagolás változik, és emiatt emelkedik az ár: új színek, más minták. Tehát egy designváltással terelik el a figyelmünket arról, hogy a termék maga valójában nem változott. Nem feltétlenül kapcsolódik hozzá reklámkampány, nincs új íz, nincs másik változat, nincs csökkentett energiatartalom vagy egyéb, fontos tudnivaló, szimplán a csomagolás. Érdemes ilyen esetben megnézni a régebbi verzió árát is, ha valahol még elérhető, hogy legyen összehasonlítási alapunk.

Az összetétel módosítása is egy olyan változtatás, amire nem éppen könnyű felkészülni vagy észrevenni. Az ok lehet egy korábbi alapanyag helyettesítése olcsóbbal, de persze ez sem szükséges hozzá. Megtörténhet, hogy egy korábban még 100%-os gyümölcslé már csak 50%-ossá változik, sőt, egy összetevőt kis is lehet venni ily módon.

Az élelmiszerek címkéze szigorúan szabályozott, hogy pontosan miket kötelező rajta feltüntetni, alábbi cikkünkben részleteztük.

 

Mit tehetünk?

Ha nem is minden alkalommal, de időről időre nézzük meg a termékek címkéjét. Ember legyen a talpán, aki fejben tudja tartani kedvenc termékeinek teljes összetételét és kiszerelését, de a rendszeres szemlézés segíthet abban, hogy észrevegyük az efféle változásokat.

Hazánkban is figyelmet kapott már egy-egy ilyen eset, pl. a kávé esetében, ebben az anyagban pedig a korábbi, viszonylag szigorú szabályozás feloldásának hátteréről is beszámolnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára