fbpx
ruhagyári munkások győzelme pakisztán

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Történelmi ruhaipari győzelem Pakisztánban

Óriási győzelmet arattak a két legfontosabb pakisztáni ruhagyártó régió, Sindh és Punjab tartomány munkásai: több tízezer ruhagyári munkás bérét emelték meg mintegy 40%-kal, visszamenőlegesen. Az emelés azért volt elengedhetetlen, mert az elmúlt években óriási infláció sújtotta az országot: az élelmiszerárak egy év alatt 26%-kal növekedtek Pakisztánban.

 • A bértestület közel egy évig tartó, folyamatos bérharccal érte el az áttörést: a munkavállalói jogokat érintő döntés mérföldkő a Pakisztánban dolgozó ruhagyári munkások életében.
 • A törvényben rögzített minimálbér 40%-kal való megemelése ritka lépésnek számít a ruhagyártó országokban, de még mindig csak a fele a tisztességes megélhetést biztosító bérnek Pakisztánban.
 • Fontos, hogy a béremelés a férfiakat és nőket is érinti, ezzel segíti a nemek közti fizetéskülönbség minimalizálását.

A béremelést először 2021. július 9-én jelentette be Sindh tartomány kormánya, de a rendelkezést fel kellett függeszteni a munkaadók ellenvetései miatt, akik fellebeztek a Legfelsőbb Bíróságon: aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy nem fogják tudni kifizetni a megnövekedett bérköltségeket. Az intézkedés végül idén június 1-én lépett hatályba, visszamenőlegesen.

Miközben a munkások korábban állandóan küszködtek azzal, hogy a szegénységi küszöb alatti bérből meg tudjanak élni, és ezt a magas infláció és a hirtelen megnövekedett megélhetési költségek csak tetézték, a régióból beszállító divatmárkák tétlenkedtek, ha a munkavállalói jogok megvédéséről volt szó. A ruhaipari munkások jogaiért, életkörülményeik javításáért küzdő Tiszta Ruha Kampány (CCC) ezért megkereste az alábbi ruhaóriásokat: H&M, Gap, C&A, Bestseller, Carrefour, Mango, Levi’s, Boohoo, Fruit of the Loom, Tom Tailor.

A német ellátási láncról szóló új törvény a magyar munkavállalókat is érinti

Mindegyikük megtagadta az új bérek támogatását kinyilvánító nyilvános állásfoglalást, illetve nem biztosította nyilvánosan a beszállítókat a kifizetések kiigazításáról, amelynek célja a magasabb bérköltségek biztosítása lett volna a dolgozók felé – írja a CCC. A ruházati cégek annak ellenére tettek így, hogy közben azt állították, kiállnak a munkavállalói jogokért, és korábban is ígéretet tettek arra, hogy tenni fognak a tisztességes megélhetést biztosító bér bevezetéséért a beszállítói láncukban.

A sindh-i bértestület bejelentésével párhuzamosan a Legfelsőbb Bíróság döntése kimondta, hogy Sindh-ben minden munkásnak ki kell fizetni a havi 19.000 rúpiát 2021. július-ig visszamenőleg, a bírósági döntésig tartó időszakban.

„A tény, hogy a Sindhi Minimálbértestület 25 000 rúpiában határozta meg a szakképzetlen munkások új minimálbérét június 1-től, és korábban a Legfelsőbb Bíróság elrendelte, hogy minden munkáltató fizessen 19.000 rúpiát a tavaly július és idén május közti időszakra, valódi győzelem. Sindh-ben évtizedek óta borzasztó alacsonyak voltak a bérek. Ez a folyamat újra megmutatta, mennyire nehéz magasabb bért kiharcolni a munkásoknak ebben az ágazatban, és nem azért, mert a kormányzat nem hajlandó erre, hanem azért, mert a munkaadók és a ruhát felvásárló vállalatok nem hajlandóak emelni a béreket” – mondta el Zehra Kahn, a pakisztáni Otthon Dolgozó Nói Munkások Szövetségének főtitkára. (A nagyobb profit érdekében a gyárak házimunkába szervezik ki a ruhagyártás egy részét Pakisztánban. Az otthoni munkavégzés legalább 5%-kal nő évente, az otthon dolgozók a legszegényebb rétege a dolgozó társadalomnak.)

Megmutatjuk, hogy kerül a ruhánkba az ujgur kényszermunkások pamutja

„Sajnálatos, hogy a folyamat és a döntés ennyire sokáig tartott. A munkáltató cégek szükségtelenül nehezítették meg a munkások életét ezekben a hónapokban, amikor az infláció folyamatosan 10-15% volt, vagyis a munkások keresetének vásárlóereje nagyon komolyan csökkent” – reagált az eredményre a CCC oldalán Karamat Ali, a Pakisztáni Munkaerőképzési és -kutatási Intézet ügyvezető igazgatója.

A győzelem nem sokkal később megismétlődött Punjab tartományban, Pakisztán másik fontos ruhagyártó régiójában.

 • A globális divatipar több mint 75 millió munkást foglalkoztat. Többségük nem alkalmazzák hivatalosan, nincs fixed munkaidejük és nem védik őket a munkajogi törvények.
 • A tesztil-, és ruhaipari munkások általában jóval a megélhetést biztosító bér alatt keresnek.
 • Mintegy 85%-uk nő.
 • A történelem 3 legtöbb áldozatot szedő ruhagyári tragédiája 2012-ben a pakisztáni Karacsi egyik gyárában, a bangladesh-i Tazreen gyárban és 2013-ban a bangladesh-i Rana Plazában történt.
Kép forrás: ILO

Készült a Clean Clothes Campaign kampány keretében; a projekt az Európai Unió finanszírozásában valósul meg. “Filling the Gap: Achieving Living Wages through improved transparency” “FILLING THE GAP” HUM/2018//404-124

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás