fbpx

| Pat Thomas

Tonhalak: Méreganyag a konzervben

Az Ecologist cikke szerint a környezeti fenntarthatóság nem az egyetlen aggasztó tényező a konzerves tonhallal kapcsolatban. Mint minden tengeri csúcsragadozó esetében, idővel a tonhalban is felhalmozódnak a tengerekbe kerülő méreganyagok, például a higany.

A higany a széntüzelésű erőművek gyárkéményeiből, cementégető kemencékből és bizonyos bányászati tevékenységek nyomán kerül a levegőbe, ahonnan az eső révén a vizekbe jut, és végül a halakba. Főként a tápláléklánc magasabb fokán álló halakban akkumulálódik.

2005-ben az USA-ban a Mercury Policy Project nevű érdekvédelmi csoport a fehér hosszúszárnyú tonhal tesztelése során kimutatta, hogy a minták nehézfémtartalma jóval magasabb volt, mint más tonhalfajokban. Megállapították továbbá, hogy a megvizsgált konzervek 5%-ában olyan nagy volt a nehézfém-szennyezés, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlannak kellett volna nyilvánítani őket.

Az Amerikai Geológiai Felmérés (US Geologic Survey) adatai szerint a tonhalakban és egyéb csendes-óceáni halfajokban mért higanyszennyezés 30%-kal nőtt 1990 óta.

Cikkünk első részét itt olvashatod >>>

Az emberi szervezetbe jutó higany mintegy 75%-ban halfogyasztásból származik. A higany a központi idegrendszerre ható méreganyag. A kérdéses nehézfémnek való kitettség fiatal korban – akár egészen kis mennyiségben is – olyan maradandó fejlődési rendellenességeket okozhat, mint csökkent figyelmi, nyelvi, vizuális-térbeli képesség, romló memória és koordinációs képesség.

Felnőtteknél paresztéziát (viszketés, zsibbadás a bőrön), depressziót, szabálytalan szívműködést és egyéb szívbetegségeket, remegést, álmatlanságot, személyiségváltozást és ingerlékenységet, fejfájást, homályos látást és egyéb tüneteket okozhat.

Az Egyesült Államokban 2007-ben végzett laboratóriumi tesztek kimutatták, hogy még a „light” konzerv tonhal sem biztonságos, pedig ezt alacsonyabb higanytartalmúnak tartják.

A tesztelt konzervek 6%-ában a higany koncentrációja meghaladta 0,35 ppm-et (parts per million; egy millió egységnyi (pl. kg) tonhalkonzervben lévő ugyanolyan egységnyi (pl. kg) higany mennyisége), de esetenként elérte a 0,85 ppm-et is. A fehér vagy hosszúszárnyú tonhal konzerv átlagosan 0,35 ppm higanyt tartalmazott. A „biztonságosnak” tartott szint 1,0 ppm.

Könnyű szkeptikusnak lenni olyan teljesen hétköznapi dolog tekintetében, mint a konzerv tonhalban lévő higany lehetséges egészségügyi hatása. Egy kanadai kutató, Bruce Lourie új könyvéhez (Slow Death By Rubber Duck) próbálta meg felmérni a higany által okozott kárt. Megállapította, hogy két nap leforgása alatt hét tonhalas étel elfogyasztása (konzerv, szusi, grillezett tonhalsteak) mintegy két és félszeresére emelte a vér higanyszintjét.

 

Haltenyésztés

Vajon akkor a tenyésztett tonhal lenne a megoldás? Egy olyan nagytestű faj esetében, amelynek állandó mozgásra, és több száz (talán több ezer) négyzetkilométernyi területre van szüksége ahhoz, hogy szabadon barangolva egészséges maradjon, a válasz egyértelműen nem.

A tonhaltenyésztés során ugyanazok a járulékos problémák lépnek fel, mint más halfajok, többek között a lazac tenyésztésénél. Ilyenek a különféle betegségek, vagy a fogságban tartott, boldogtalan állatok szaporításának nehézségei. Az utóbbi problémát sokszor hormonális kezeléssel próbálják megoldani.

Szomorú tény, hogy ma már a haltenyésztés is nagyban hasonlít a hús, tojás és tejtermékek iparszerű előállításához, amely egyrészt óriási mennyiségű hulladék termelésével jár, másrészt teljesen eltávolodott az ökológiai rendszerektől. A tengerben elhelyezett ketrecekben történő haltenyésztés pedig egyáltalán nem jelent garanciát a toxinmentes tonhalra.

A tonhal származási helyét nem egyszerű meghatározni. A legtöbb konzerven ugyanis nincs feltüntetve, hogy hogyan, vagy éppen hol fogták a halat. 2008-as jelentésében a Greenpeace tonhalhalászati politikájuk alapján rangsorolta a viszonteladókat és a konzervgyártókat. A legjobb besorolást a Sainsbury, Co-op és a Marks & Spencer kapta, míg a Princes és a John West a sor végére került, mivel az utóbbiak által árusított halak nagy részét kerítőhálós módszerrel halásszák.

A természetvédők szerint a kis, helyi, fenntartható halászatok által horgászbottal vagy pergetett horogsorral történő tonhalhalászat tisztább módszer, mivel nincsen járulékos fogás. (Van rá bizonyíték, hogy a fenékzsinóros halászati eszközökkel fogott hosszúszárnyú tonhalak általában idősebbek, és több higanyt tartalmaznak, mint a fiatalabb, horgászbottal vagy pergetett horogsorral fogott egyedek. Még egy ok tehát, hogy fenntarthatóan halászott tonhalat vegyünk).

Az elmúlt néhány évben a Tengergazdálkodási Tanács (Marine Stewardship Council, MSC) minősíteni kezdete a kisméretű, fenntartható tonhal halászatokat. Bár van néhány olyan konzerv tonhal márka, amelynél pergetett horogsoros vagy horgászbotos módszert alkalmaznak – az Egyesült Királyságban a Co-op és Sainsbury egyre inkább ilyen, halászatokból szerzi be a konzerv halat -, az ilyen módon fogott halakat inkább helyi piacokon árusítják ahelyett, hogy feldolgoznák és elszállítanák a világ más részeire.

 

Van még elég hal a tengerekben?

Nincs igazán jó megoldás a konzerv tonhal problémájára. Ha a kereskedők továbbra is tonhalat szeretnének árulni, jó volna, ha nem fenntarthatatlan, kizsákmányoló és – a Greenpeace szerint bizonyos esetekben – illegális forrásoktól szereznék be a halat.

Annak érdekében, hogy a kereskedők garantálhassák, hogy a polcaikon levő tonhalat fenntartható módon fogták, pontosan végig kell tudniuk követni az egész ellátóláncot. Vagyis tisztában kell lenniük egyrészt azzal, hogy honnan, mikor és hol fogták ki a halat. Másrészt tudniuk kell, hogy a halászat vezetője megfizette-e a halászati engedély árát annak a tengerparti országnak, amelynek az erőforrását kiaknázza.

Ha fogyasztóként szíveden viseled a halállományok sorsát, az óceáni ökoszisztémák jövőbeli egyensúlyát, és a kedvenc márkádat előállító cég vagy a kedvenc kereskedőd nem tudja szavatolni, hogy honnan érkezik, és milyen módon fogták az általa forgalmazott tonhalat, egyszerűen ne vásárolj nála többször (a fenntartható módon, helyben fogott makréla jó helyettesítő lehet a tonhalas szendvicsben). A kereskedők és halászatok hamarosan veszik majd az üzenetet.

 

Megjelent a The Ecologist 2009. júniusi számában. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Pócsa Andrea.

Kép [cc] jovike andy

 

A cikk az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás