fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Többet költünk élelmiszerre, de kevesebbet fogyasztunk belőle

| Tudatos Vásárló

100 ezer forinttal többet költöttünk élelmiszerre 2014-ben, mint 2000-ben, viszont drasztikusan csökkent a gyümölcs- és zöldségfogyasztásunk.

A TudatosVásárló.hu az egy főre jutó élelmiszer-fogyasztást vizsgálta a KSH adatai alapján. A háztartásokban az egy főre jutó élelmiszerkiadások 2014-ben közel 100 ezer forinttal meghaladták a 2000. évi értéket. Összességében többet költünk élelmiszerre, de az egy főre jutó élelmiszerfogyasztás mennyisége csökkenő tendenciát mutat. Az alábbi táblázatban láthatóak az egyes élelmiszertípusok egy főre jutó fogyasztási mennyiségei a vizsgált időszakban:

A gabonafélékből, melyben benne vannak a kenyerek és pékáruk is, 23%-kal kevesebbet fogyasztottunk. Az utolsó vizsgált évben 37 kg kenyeret és 11 kg pékárut ettünk.

Úgy tűnik, a húshoz ragaszkodunk, hiszen a húsfogyasztás mindössze 3,3 kg-mal csökkent a vizsgált időszakban. Míg 2000-ben még 180 tojást evett átlagban egy magyar, ma csak 133-at eszik. Hasonlóan, több mint 30%-kal csökkent a tejfogyasztás is, ami 2014-ben évi 46.5 liter volt.

A zöldség, gyümölcs és a külön mért burgonya összfogyasztása együtt 50 kilóval csökkent 2000 óta. 35%-kal kevesebb gyümölcsöt, 40%-kal kevesebb burgonyát ettünk, míg a zöldségek fogyasztása 20%-kal csökkent.

A cukrokból is 20%-kal kevesebbet fogyasztottunk 2014-ben, mint 2000-ben. A cukorfogyasztás értéke 20,6%-kal esett vissza 2014-ben az előző évhez képest, viszont 25%-kal megnőtt a mesterséges édesítőszerekre fordított kiadás.

 

Forrás: KSH
Kép: Dreamstime

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok