fbpx
CSA MagosVölgy paradicsom

„Többen könnyebben vesszük a kihívásokat” – szervezők és segítők a MagosVölgyben

Egy közösségi gazdaság működtetése sok és sokféle feladattal jár. Óriási segítség a gazdának, ha egy szervező segíti őt a közösség toborzásával és menedzselésével kapcsolatos feladatokban. Mert „ha a gazda nem a kertben van, akkor a kert nem megy, ha viszont adminisztrál, akkor nincs a kertben.” A mondás egy ilyen önkéntes segítőtől, Rostás Mártától származik, aki a MagosVölgy Ökológiai Gazdaság adminisztrációját és pénzügyi koordinációját végzi, önkéntes munkában. Elmondta, hogy miért van szükség rá, és személy szerint ő miért csinálja.

Magyarországon már több mint 10 éves a közösségi mezőgazdálkodás. A Tudatos Vásárlók Egyesülete jelenleg 17 közösségi gazdasággal működik együtt, akik több mint 1200 családnak szállítanak zöldséget, tojást vagy húst.

közösségi mezőgazdálkodás a termelő és fogyasztó személyes együttműködése, amiben egy éven át a gazdálkodással járó kockázatokat, annak felelősségét és a gazdálkodás gyümölcseit is megosztják.

A közösségi gazdaságok számos formában működnek világszerte. A magyar gazdaságokra az a jellemző, hogy a termelő kezdeményezi az indulást és ő toboroz tagokat. Ez azt is magával hozza, hogy ő intézi a tagság kiépítésével, a közösség menedzselésével kapcsolatos feladatokat is, ami a gazdaság napi működtetése és az adminisztráció mellett hatalmas feladat.

Az elmúlt évtizedben már több gazdát láttunk, aki az évek alatt elfáradt és kiégett, mert nem bírta egyedül ellátni ezt a rengeteg munkát. Így az induló gazdáknak mindig azt javasoljuk, hogy már a kezdetektől vonjanak be egy vagy több szervezőt, akik a feladatok egy részét át tudják vállalni tőlük.

Erre jó példa a Nógrád megyei Terényben működő MagosVölgy Ökológiai Gazdaság.  Dezsény Zoltán és felesége, Judit már 2016-ban a tervezés és az indulás fázisába is bevontak egy szervezőt.

CSA Magosvölgy Simoncsik Judit paradicsom

Simoncsik Judit az indulást és az első éveket segítette

Judit a Tudatos Vásárlók Egyesületének képzésén találkozott Zoliékkal 2015-ben. Gyorsan egymásra találtak. Judit szeretett volna jó minőségű zöldséghez jutni és ezért tettre kész volt, Zoliéknak pedig szükségük volt segítségre az induláshoz.

Judit a budapesti munkahelyén toborzott tagokat, megszervezte és menedzselte a heti átadásokat és segítette a kommunikációt. Közben kijárt a terényi gazdaságba önkénteskedni, szezon végén segítette az értékelő kérdőív megírását és kiértékelését. Önkéntes szerepe dinamikusan változott az évek alatt, bevonódott a pénzügyi tervezésbe és az adminisztrációba is. Ez volt, hogy csak heti 1-2 órát, de volt, hogy 6-7 óra önkéntes munkát is jelentett számára.

Azt mesélte, ekkor a motivációja más sokkal több volt, mint hogy zöldséghez jusson: „Jó, hogy van a közösség, jó, hogy működik. Szeretem Zoliékat, szeretem azt, amit csinálnak és ahogy csinálják. Nagyon jó érzés, hogy hozzá tudok járulni, hogy ez a rendszer működni tudjon.”

Judit ma már kevésbé aktív, mint a kezdeti években, de a közösségi eseményeken rendszeresen főz és segíti a különféle programok megrendezését.

CSA Magosvölgy

A MagosVölgy segítői köre

Az indulás óta eltelt 6 év, és a MagosVölgy köré organikusan szerveződött egy segítői kör, akik bizonyos feladatokat átvállalnak Zoliéktól, és ezzel a terhek egy részét levették a vállukról. Van olyan zöldségközösségi tag, aki már a csatlakozáskor felajánlotta, hogy szeretne segíteni a kommunikációban. Van, aki pedig be-be segített, és ahogy jobban belelátott a dolgokba később felajánlotta, hogy szívesen bevonódna jobban is.

Most ők segítik a MagosVölgy működését, akik részben vagy egészben költségmentesen jutnak hozzá cserébe heti zöldség részesedésükhöz:

 • Simoncsik Judit – a rendezvények lebonyolítását és főzést segíti.
 • Rostás Márta – a teljes pénzügyi adminisztrációt és koordinációt viszi.
 • Kövér Zsuzsi – a kommunikációt segíti, ő szerkeszti a heti hírleveleket és segíti a Facebook csoport és oldal fenntartását.
 • Kurunczi Rebeka – kijár a gazdaságba, a kerti munkákban segít és az átadásokon is szokott szorgoskodni.
 • Horváth Viktória – a tagok regisztrációját kezeli az átadópontok között.
 • Rózsa András – a magosvolgy.hu levelező rendszerrel kapcsolatos nehézségek, technikai problémák megoldóembere, „beugró közösségi rendszergazda”

„Többen könnyebben vesszük a kihívásokat”

4 éve tag a MagosVölgyben Rostás Márta, és már a kezdetek óta aktív önkéntes. Tavaly ősz óta ő viszi a MagosVölgy pénzügyi adminisztrációját és koordinációját. Szerinte „azért kellenek az önkéntesek, mert ha a gazda nem a kertben van, akkor a kert nem megy, ha viszont adminisztrál, akkor nincs a kertben.” Szerinte ezt a két dolgot szét kell választani, a legkisebb vállalkozásoknál is szigorúan kell az pénzügyeket és az adminisztrációt vezetni, ami határidőkkel és bevallásokkal jár.  „A gazdálkodás meg nem ilyen, az nem határidőkhöz kötött, azt akkor kell csinálni, amikor olyan az idő, meg amikor ideje van a következő lépésnek.”CSA MagosVölgy Márta

Nagyon jól egymásra találtak Zoliékkal, mert a barátságon túl erős bizalmi viszony is kialakult közöttük, ami ehhez a feladatkörhöz elengedhetetlen. Márta szívesen viszi a pénzügyeket, 30 éves tapasztalata és tulajdonosi szemlélete hatalmas segítség Zoliéknak. Élvezi is, amit csinál, szereti rendszerben látni a dolgokat, és ahogy mondja, nagyon motiválja, hogy van eredménye a munkájának – ez az év pénzügyileg eredményes lesz, ez nem minden évben volt így korábban.

„Egy gazdaságot működtetni nagyon komoly küzdelem, és néha az embernek a hócipője tele van, nem tudja, hogy hova kapjon, hogy a következő lépést miből finanszírozza. Szerintem kell, hogy ne csak a gazda legyen terhelve ezzel, többen könnyebben vesszük ezeket a kihívásokat és feladatokat.”

Amit Márta a közösségi gazdaságban végez, kétségtelenül nagyobb léptékű munka, mint az önkénteskedés.  Márta úgy érezte, ha ő pro bono beteszi ezt a hozzájárulást a gazdaság előrelépéséhez idén, akkor az komolyan lendít a gazdaságon, és úgy érezte, ez a munka most belefért az idejébe.

Csatlakozz Te is!

A közösségi gazdaságokhoz tél végén, tavasz elején lehet csatlakozni. Ha csatlakoznál vagy szeretnél többet megtudni, a gazdaságok aktuális listáját az elérhetőségeikkel itt találod. Ha kedvet kaptál, hogy segítőként jobban bevonódj egy közösségi gazdaságba, keresd Perényi Zsófit a zsofi(kukac)tve.hu email címen, és gyere el következő képzésünkre.

Képek: MagosVölgy, Tudatos Vásárlók Egyesülete
Márta Képe: Márton Zsombor

A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg, további információk a programról az Európai Unió weboldalán olvashatók.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok