fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Tíz lépés, hogy ne fosszanak ki az interneten

Március 15. a Fogyasztóvédelmi Világnap. Ahogy a világ egyre inkább virtuálisan éli életét, a Fogyasztóvédelmi Világszervezet idén az internetes biztonságot helyezte fókuszba. Hétköznapi online felhasználóként a következőket tehetjük, hogy ne éljenek vissza adatainkkal.

 

Mint a javak általában, az internet-hozzáférés is aránytalanul oszlik el a Földön: míg a fejlődő országokban csak minden tízedik ember, a fejlett világban mára tízből nyolc számára elérhető az internet.

Tudnivalók internetes vásárláshoz: kiszállítás, elállás,
visszaküldés, visszatartási jog

A világháló a fogyasztás és vásárlás végeláthatatlan lehetőségeit kínálja: távol élő barátokkal, családtagokkal lehetünk mindennapi kapcsolatban, online intézhetjük a heti bevásárlást, fizethetjük számláinkat, vezethetjük pénzügyeinket, rendelkezhetünk megtakarításainkról.

Minden néhány gombnyomással elintézhető, „csak” az adatainkat kell megadnunk – banki adatainkat vásárláskor, címünket a kézbesítéshez, korunkat, nemünket, érdeklődési körünket, fotóinkat, véleményünket. Ahogy halmozódik rólunk az online adat, úgy nő a veszélye annak, hogy azokkal visszaélhetnek, és hekkelés, csalás, zsarolóprogram, személyazonosság-lopás vagy más internetes csalás áldozatává válunk.

 

A felmérések szerint az emberek 3/4-ét érinti, hogy milyen adatokat gyűjtenek be róluk azok a cégek, amelyekkel online kapcsolatba lépnek. Az akaratlanul magunkról kiadott személyes adatok problémája mára a fogyasztóvédelem egyik legfontosabb kérdésévé vált.

 

10 tipp, hogy biztonságban legyél a neten

 

 1. Használj mindenhol más jelszót! Jelszavad legyen nehezen kitalálható.

 2. Használd a biztonsági beállításokat! Mindig zárold kóddal okostelefonodat.

 3. Gondold át, mit osztasz meg a közösségi oldalakon! Ne ossz meg személyes információkat, mint a címed, munkahelyed, nyaralási terveid, családtagjaid neve.

 4. Bánd csínján a nyilvános wifi-hálózatokkal! Otthoni wifidet védd kóddal.

 5. Ne dőlj be a gyanús, pénzt ígérő kéretlen e-maileknek, üzeneteknek, és soha ne add meg banki adataidat! Ha a saját bankodtól kapnál ilyen levelet, továbbítsd ügyfélszolgálatukra, hogy ellenőrizzék, tényleg ők küldték-e ki.

 6. Ismeretlen feladótól ne nyiss meg csatolmányt vagy linket! A vírusokat leggyakrabban így terjesztik. Akkor is légy óvatos, ha egy ismerőstől kaptál szokatlan, gyanús levelet.

 7. Használj ideiglenes e-mail címeket! Amikor regisztrálsz egy új weboldalon, használj eldobható e-mail címet. Ezzel megakadályozhatod, hogy később levélszemét árassza el valós címed fiókját. Sok oldal kínál ilyen címeket eldobható e-mail címek, egyszerhasználatos e-mail címek néven.

 8. Csak biztonságos oldalon fizess! A ‘https://’ (nem csupán ‘http’) kezdetű oldalcímekben az “s” a biztonságot (secure) jelöli. Előtte vagy mögötte pedig egy zöld lakat jelzi, hogy az oldal biztonságos. Fizetés után győződj meg róla, hogy a valós összeget vették le a számládról.

 9. Frissítsd rendszeresen a szoftvereidet! Az automatikus frissítések biztosítják, hogy az elérhető legnagyobb védelmet kapd.

 10. Telepítsd a gépedre tűzfalat, antivirus-programot és kémszoftver figyelő programot. Ezek nélkül az eszközöd könnyebben lesz meghekkelető.

 

Tudtad?:

A Fogyasztóvédelmi Világnap gondolatatát John F. Kennedy amerikai elnök fogalmazta meg, amikor 1962. március 15-i nyilatkozatában kinyilvánította a szenátus előtt a fogyasztók négy alapvető jogát a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez.

A Világnapot 1983 óta ünnepeljük ezen a napon, a Fogyasztóvédelmi Világszervezet (Consumers International, CI) tevékenységének köszönhetően 1985 áprilisában az ENSZ közgyűlése hivatalosan is deklarálta – további négy ponttal kiegészítve – a fogyasztók nyolc alapvető jogát.

A CI és tagszervezetei, köztük a Tudatos Vásárlók Egyesülete a fogyasztóvédelem fontossága és a fogyasztói jogok hangsúlyozása mellett minden évben egy-egy téma köré szervezik a naphoz kapcsolódó kampányt.

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás