fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tíz lépés, hogy ne fosszanak ki az interneten

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Március 15. a Fogyasztóvédelmi Világnap. Ahogy a világ egyre inkább virtuálisan éli életét, a Fogyasztóvédelmi Világszervezet idén az internetes biztonságot helyezte fókuszba. Hétköznapi online felhasználóként a következőket tehetjük, hogy ne éljenek vissza adatainkkal.

 

Mint a javak általában, az internet-hozzáférés is aránytalanul oszlik el a Földön: míg a fejlődő országokban csak minden tízedik ember, a fejlett világban mára tízből nyolc számára elérhető az internet.

Tudnivalók internetes vásárláshoz: kiszállítás, elállás,
visszaküldés, visszatartási jog

A világháló a fogyasztás és vásárlás végeláthatatlan lehetőségeit kínálja: távol élő barátokkal, családtagokkal lehetünk mindennapi kapcsolatban, online intézhetjük a heti bevásárlást, fizethetjük számláinkat, vezethetjük pénzügyeinket, rendelkezhetünk megtakarításainkról.

Minden néhány gombnyomással elintézhető, „csak” az adatainkat kell megadnunk – banki adatainkat vásárláskor, címünket a kézbesítéshez, korunkat, nemünket, érdeklődési körünket, fotóinkat, véleményünket. Ahogy halmozódik rólunk az online adat, úgy nő a veszélye annak, hogy azokkal visszaélhetnek, és hekkelés, csalás, zsarolóprogram, személyazonosság-lopás vagy más internetes csalás áldozatává válunk.

 

A felmérések szerint az emberek 3/4-ét érinti, hogy milyen adatokat gyűjtenek be róluk azok a cégek, amelyekkel online kapcsolatba lépnek. Az akaratlanul magunkról kiadott személyes adatok problémája mára a fogyasztóvédelem egyik legfontosabb kérdésévé vált.

 

10 tipp, hogy biztonságban legyél a neten

 

 1. Használj mindenhol más jelszót! Jelszavad legyen nehezen kitalálható.

 2. Használd a biztonsági beállításokat! Mindig zárold kóddal okostelefonodat.

 3. Gondold át, mit osztasz meg a közösségi oldalakon! Ne ossz meg személyes információkat, mint a címed, munkahelyed, nyaralási terveid, családtagjaid neve.

 4. Bánd csínján a nyilvános wifi-hálózatokkal! Otthoni wifidet védd kóddal.

 5. Ne dőlj be a gyanús, pénzt ígérő kéretlen e-maileknek, üzeneteknek, és soha ne add meg banki adataidat! Ha a saját bankodtól kapnál ilyen levelet, továbbítsd ügyfélszolgálatukra, hogy ellenőrizzék, tényleg ők küldték-e ki.

 6. Ismeretlen feladótól ne nyiss meg csatolmányt vagy linket! A vírusokat leggyakrabban így terjesztik. Akkor is légy óvatos, ha egy ismerőstől kaptál szokatlan, gyanús levelet.

 7. Használj ideiglenes e-mail címeket! Amikor regisztrálsz egy új weboldalon, használj eldobható e-mail címet. Ezzel megakadályozhatod, hogy később levélszemét árassza el valós címed fiókját. Sok oldal kínál ilyen címeket eldobható e-mail címek, egyszerhasználatos e-mail címek néven.

 8. Csak biztonságos oldalon fizess! A ‘https://’ (nem csupán ‘http’) kezdetű oldalcímekben az „s” a biztonságot (secure) jelöli. Előtte vagy mögötte pedig egy zöld lakat jelzi, hogy az oldal biztonságos. Fizetés után győződj meg róla, hogy a valós összeget vették le a számládról.

 9. Frissítsd rendszeresen a szoftvereidet! Az automatikus frissítések biztosítják, hogy az elérhető legnagyobb védelmet kapd.

 10. Telepítsd a gépedre tűzfalat, antivirus-programot és kémszoftver figyelő programot. Ezek nélkül az eszközöd könnyebben lesz meghekkelető.

 

Tudtad?:

A Fogyasztóvédelmi Világnap gondolatatát John F. Kennedy amerikai elnök fogalmazta meg, amikor 1962. március 15-i nyilatkozatában kinyilvánította a szenátus előtt a fogyasztók négy alapvető jogát a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez.

A Világnapot 1983 óta ünnepeljük ezen a napon, a Fogyasztóvédelmi Világszervezet (Consumers International, CI) tevékenységének köszönhetően 1985 áprilisában az ENSZ közgyűlése hivatalosan is deklarálta – további négy ponttal kiegészítve – a fogyasztók nyolc alapvető jogát.

A CI és tagszervezetei, köztük a Tudatos Vásárlók Egyesülete a fogyasztóvédelem fontossága és a fogyasztói jogok hangsúlyozása mellett minden évben egy-egy téma köré szervezik a naphoz kapcsolódó kampányt.

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok