fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Titkolták a gyomirtó magzatkárosító hatását

| Tudatos Vásárló

A világ egyik leggyakrabban használt totális gyomirtójának, a glifozátnak a gyártói már 1980-ban is tudhatták, hogy a vegyület születési rendellenességet okozhat. Az elsősorban génmódosított növényeknél használt hatóanyag kockázatait 2002-ben már az Európai Bizottság is ismerte, de azokat nem hozták nyilvánosságra.

Az amerikai Purdue Egyetem professzora, Don Huber szerint a glifozát használata elősegíti a betegségeket okozó baktériumok terjedését, több mint 40 növényi betegség kialakulási esélyét növelve. Csökken a növények ellenállóképessége, mert a vegyület nehezebben hasznosítható formába alakítja a tápelemeket. Ez a hatás később az állati takarmányokban is jelentkezik, növelve a vetélés esélyét.

A kutató szerint a glifozát felhasználásának jelenlegi szabályozása elhibázott, azonban nem egyedi, hiszen más hatóanyagok esetén is előfordulnak hasonló anomáliák. Mielőbb szükséges lenne a glifozát és több más hatóanyag használatának felülvizsgálata a legszigorúbb előírásoknak megfelelően.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Kép [cc] ciat

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok