fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A tisztítószerek növelik az asztma kockázatát

| Szlávics Noémi

A tisztítószerek nem csak a bőrt, hanem a tüdőt is képesek megtámadni. Egy új tanulmány szerint a tisztítószerek gőzének rendszeres belégzése 70%-kal fokozza az asztma kialakulásának rizikóját.

A Földön napjainkban közel 150 millióra tehető az asztmás megbetegedések száma, előfordulásának gyakorisága pedig folyamatosan emelkedik. Hátterében gyakran olyan mesterségesen előállított vegyületek állnak, amelyeknek belégzése az arra érzékenyeknél súlyos asztmás rohamot vált ki. A jelenség elgondolkodtató, ha figyelembe vesszük, hogy a világon évente közel 2000 új vegyi anyagot állítanak elő.

A betegség tüneteinek megjelenéséig – az allergén felbukkanásától számítva – akár egy évtized is eltelhet, azonban a foglalkozási asztma szimptómái jellemzően már két éven belül jelentkeznek. A foglalkozási asztma mára a legjelentősebb légzőszervi betegséggé vált a legtöbb iparilag fejlett országban.

Hogy ismerhetjük fel a foglalkozási asztmát?
Ha hétvégén vagy szabadság alatt enyhülnek a tünetek, valószínűleg munkahelyi asztmáról van szó. Ezzel kapcsolatban mindenkép konzultáljunk orvosunkkal és munkahelyünkkel a megfelelő kezelés kidolgozása és a munkahelyi körülmények javítása érdekében.

A foglalkozási asztma kialakulásának valószínűsége iparáganként igen eltérő. Míg száz asztalosból négy számíthat arra, hogy a belélegzett fapor a munkában töltött évek során asztmát okoz, addig bizonyos vegyi cikkek (pl. mosóporok) gyártásával foglalkozó üzemekben minden második munkás felkészülhet rá, hogy rövid időn belül csatlakozik az asztmások népes táborához.

A nap mint nap belélegzett gőz, gáz, por vagy füst váltják ki az asztmás rohamokat, amelyek legtöbbször csak a munkahely vagy pozíció megváltoztatásának hatására csökkenek illetve szűnnek meg.

Egy nemrégiben közzétett tanulmány igencsak riasztó képet fest. Amerikai kutatók úgy találták, hogy egyes tisztító- és fertőtlenítőszerek felhasználása során a belélegzett gőzök irritálhatják a tüdőt, és asztma kialakulásához vezethetnek. Az ápolónők körében végzett vizsgálat eredményei túlmutatnak az eddigi kutatásokon.

Az már korábban is tisztázott volt, hogy a különféle vegyi anyagok használata általánosságban rontja – többek közt – a kórházi személyzet egészségi állapotát. Az azonban nem volt ismeretes, hogy a gyógyászatban használt tisztító- és fertőtlenítőszerek közel 70%-kal fokozzák az asztma kialakulásának rizikóját – hívják fel a figyelmet a tanulmány szerzői.

Tisztálkodószer, bőrfertőtlenítő, sterilizálásnál alkalmazott készítmény és fehérítő szerepel többek között a feketelistán. Az irritáló vegyületek kiiktatásával, környezetbarát, növényi alapú készítményekkel való helyettesítésével azonban a probléma nagymértékben orvosolható – nyilatkozta a kutatás vezetője.

 

A cikk a KvVM Zöld Forrás támogatásával valósult meg.

Kép [cc] dieselburg  ruminatrix

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok