fbpx

| Huzián Zsófia

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Tisztességtelen kereskedelem miatt bírságoltak

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2013-ban is rendszeresen ellenőrizte és bírságolta a tisztességtelen forgalmazói magatartást tanúsító élelmiszer üzletláncokat. Kik, miért és mennyit kaptak? Összefoglaló.
 

Az eljárások „A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról” szóló 2009. évi XCV. törvény alapján indultak, de nézzük meg közelebbről, mit is jelent ez a fogalom.

Néhány lényeges pontot kiemelve, ide tartozik olyan feltételek előírása, amely egyoldalúan előnyös a beszállítóval szemben, vagy a saját üzemeltetési, logisztikai, működési költségeinek áthárítása a beszállítókra.

Tisztességes kereskedő nem számolhat fel díjat a beszállítónak terméke üzletbe kerüléséért és ott tartásáért, valamint nem kérhet a fogyasztóknak nyújtott árengedménynél nagyobb mértékű beszállítói hozzájárulást sem.  

Szintén a tisztességtelen magatartás körébe tartozik a kereskedőnek jogszabálysértés miatt kiszabott bírság áthárítása a beszállítóra, a beszállító által helyesen és határidőre kiállított számla határidőn túli kifizetése, vagy akár kizárólagos értékesítési kötelezettség kikötése (leszámítva a kereskedő cég márkaneve alatt futó termékeket) arányos ellenszolgáltatás nélkül.

A felsorolásba tartozik a szóbeli szerződés alkalmazása, abban az esetben, ha a beszállító írásbeli szerződéskötést kér. Nem írhatja elő a kereskedő azt sem, hogy a közeli lejáratúként átvett terméket a beszállító a lejáratot követően visszavásárolja. A tisztességtelen kereskedői gyakorlat a vásárlókra is hatással van.

2013 félévéig a következő magyarországi áruházláncok esetében állapított meg jogszabálysértést a NÉBIH tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt. Ezek, a bírság mértéke szerinti sorrendben az alábbiak:

 •  A Csemege-Match Kereskedelmi Zrt. 136 millió Ft bírságot kapott. Részben, mert ténylegesen nem nyújtott szolgáltatásokért számolt fel díjakat a beszállítóknak, a fogyasztónak nyújtott árengedménynél nagyobb mértékű beszállítói hozzájárulást kötött ki, és az átvételt követő 30 napon túl fizetett a beszállítóknak.
 • A TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. több alkalommal is követett el jogszabálysértést, kisebb-nagyobb bírságokat is kapott, a legnagyobb 130 millió Ft volt. A fentieken felül azért, mert üzletszabályzata nem tartalmazott minden, a törvény által előírt feltételt.
 • A Reál Hungária Kft.-re 58 millió Ft-ot szabtak ki. A fentieken felül azért, mert elmulasztották nyilvánosságra hozni az üzletszabályzatot, illetve eltértek tőle a szerződéskötéskor.  
 • A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. 39 millió Ft bírságot kapott, mert a saját érdekeiket szolgáló költségeket a beszállítókra hárította, 30 napon túl fizetett a termékekért, valamint mert üzletszabályzata nem tartalmazott minden, a törvény által előírt feltételt.
 • CBA Kereskedelmi Kft.-t 36 millió Ft-ra bírságolták hasonló okok miatt.
 • Auchan Magyarország Kft. szintén több alkalommal kapott bírságot, a legnagyobb 36 millió Ft volt.
 • Rossmann Magyarország Kft. 14 millió Ft bírságot kapott, mert ténylegesen nem nyújtott szolgáltatásért számolt fel díjakat a beszállítóktól.

Kép: dreamstime

Forrás: NÉBIH

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás