fbpx

| Simon Gergely (környezetkémikus szaktanácsadó)

A tisztálkodószerek kockázatai: nátrium coco-szulfát vagy nátrium lauril-szulfát?

Egyre több kozmetikai terméket reklámoznak azzal, hogy nátrium lauril-szulfát-mentes, vagy az előbbi helyett nátrium coco-szulfátot tartalmaz. Összeállításunk segít eligazodni, hogy melyik mit jelent, miért jó vagy kerülendő. 

A nátrium coco-szulfát (Sodium coco-sulphate, SCS) kókuszolajból nyert anionos felületaktív anyag, amit tisztálkodó-szerekben használnak. A felületaktív anyagok segítenek eltávolítani a zsíros, olajos szennyeződéseket.

A nátrium coco-szulfát a gyakorlatban szinte ugyanaz, mint a nátrium lauril-szulfát (sodium laurylsulphate, SLS), ami nagyrészt a nátrium dodecyl-szulfátból (SDS) és egyéb, más szénatomszámú alkil-szulfátokból áll. A tiszta SDS sterilizáló anyag is, elpusztítja például a herpesz és az AIDS vírusokat is.

A nátrium coco-szulfát gyártása során a kókuszolajból hidrolízissel alkoholt nyernek, és ezt kezelik kén-trioxiddal vagy klórkénsavval, majd nátrium-hidroxidot vagy nátrium-karbonátot adnak hozzá. A gyártás eredménye porszerű anyag vagy pellet.

Gyakorlatilag ugyanazzal az eljárással készül mindkét anyag, viszont mivel a coco-szulfát kevésbé tiszta (kevésbé tisztított kókuszolajból készül), ezért kevésbé habzik és változó a hatékonysága. Sem az EU, sem az USA nem korlátozza az SCS használatát, az USA-ban viszont a hatósági elemzés a „bőrön hosszan nem maradó” termékeknél javasolta a használatát.

A nátrium lauril szulfát alkalmas mosásra, nedvesítésre, habképzésre, így tisztítószerekben (felmosó, autómosó, ipari zsírtalanító anyagokban) használják, valamint tisztálkodó-szerekben (samponokban, szappanokban, fogkrémekben, tusfürdőkben, habfürdőkben) is megtalálható. Szappanokhoz kifejezetten azért adják hozzá, hogy az megfelelően habozzon.

A tisztító szerekben az SLS, SCS koncentráció 0,01%-tól 50%-ig terjedhet.

Számos kevéssé megalapozott írás található a neten, amely szerint a nátrium coco-szulfát, illetve a nátrium lauril-szulfát károsítja az idegrendszert, maradandó szemkárosodást okoz illetve, hogy potenciális rákkeltő anyag.

A továbbiakban megvizsgáljuk, hogy a nátrium coco-szulfát, illetve a nátrium lauril-szulfát egészségügyi hatásairól milyen tudományos információk állnak rendelkezésre.

A nátrium lauril-szulfát (SLS) lenyelve mérgező, ám az LD50 (félhalálos dózis) értéke patkányoknál 1200 mg/testsúly kg, míg nyulaknál fele ennyi. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy samponban kifejezetten magas, 5%-os az SLS koncentráció, akkor egy 10 kg-os gyerek számára negyed liter – azaz kb. egy flakon – sampon lenyelése lehet végzetes. A valóságban viszont erre igen kicsi az esély, ráadásul a gyerekeknek szánt termékek inkább nátrium laureth-szulfátot tartalmaznak, amely sokkal kevésbé mérgező.

 

Irritálhatja a bőrt és a szemet

Amiben szinte minden kutatás, forrás egyetért, az, hogy az SLS erős potenciális bőr- és szemirritáló anyag, valamint szájban és belélegezve is irritálhatja a légzőszerveket. A szintetikus coco-szulfát az SLS-hez hasonlóan irritatív anyag. A bőrirritáció viszont hosszabb idejű, egy óra feletti kitettség esetén jelentkezhet felnőtteknél, illetve ha olyan ipari tisztítószerrel érintkezik a bőr, ami a háztartási szereknél lényegesen nagyobb koncentrációban tartalmaz SLS-t. Az irritáció hatására kiszárad, kivörösödik, esetleg begyullad a bőr.

A csecsemőknél, gyermekeknél már rövidebb kitettség esetén is jelentkezhet az irritáció, hiszen vékonyabb, érzékenyebb a bőrük. Ha valaki több mint egy órán keresztül ül például SLS-t vagy nátrium coco-szulfátot tartalmazó habfürdős vagy samponos vízben a kádban, akkor jó eséllyel jelentkezhet bőrirritáció. Magasabb hőmérsékleten ráadásul jobban érvényesül ezen hatás.

Ekcémás vagy érzékeny bőrű embereknek kifejezetten ellenjavalt SLS-t vagy SCS-t tartalmató tisztálkodó szerek, tisztító szerek használata. Az SLS irritáló hatásánál fogva akadályozza, lassítja a sebgyógyulást is.

Állatkísérletek alátámasztják a szemirritációs hatást is, emellett a száj nyálkahártyáját is irritálja ez az anyag. Több kutatás is alátámasztotta az SLS-es fogkrém használata és a szájban jelentkező afták megjelenése közötti összefüggést. A kutatás szerint rendszeres aftás tünetek esetén az SLS-t tartalmazó fogkrém elhagyása egyértelmű javulást eredményez, ráadásul hamarabb elmúlnak a tünetek.

Az SCS általában kevésbé „hatékony”, mint az SLS, így enyhébb lehet az irritáló hatás, és emiatt például az SCS-es tisztálkodó szerek kevésbé zsírtalanítják a bőrt és a hajat.

A potenciális irritáló hatás miatt gyermekeknél egyértelműen nem javasolt SLS- illetve SCS-tartalmú tisztálkodó szerek használata, illetve ilyen anyagokat tartalmazó fogkrém senkinek sem előnyös. Gyerekeknek szánt termékekbe igen ritkán tesznek SLS-t vagy SCS-t, ezekben a termékekben inkább a lényegesen kevésbé irritáló nátrium laureth-szulfát (SLES) található.

A jelenleg elérhető tudományos információk alapján viszont kijelenthető, hogy maga a nátrium lauril-szulfát (SLS) és a nátrium coco-szulfát (SCS) nem rákkeltő és nem mutagén, azaz nem károsítja az emberi DNS-t. A reproduktív szervek károsítása állatkísérletek során is csak folyamatos, jelentős SLS lenyelés esetén volt megfigyelhető.

Egyes források szerint SLS-tartalmú termékekben rákkeltő nitrozamin keletkezik, bizonyos vegyületek, például a trietanolamin nevű összetevő jelenlétében. Kutatások számos kozmetikai termékben mutattak ki rákkeltő NDELA-t (N-nitrozó-dietanolamin), ám ezek alkanol-amidokból származnak, és az SLS szerepe nem egyértelmű a nitrozaminok keletkezésében.

 

Működő alternatívák?

Ami viszont aggasztó, hogy az irritáló nátrium lauril-szulfátot (SLS) kiváltó anyagként megjelent nátrium-laureth-szulfát (SLES) és ammónium-lauril-szulfát (ALES) felületaktív anyagokat tartalmazó kozmetikai szerek jelentős része tartalmaz 1,4 dioxán szennyeződést.

Egy amerikai vizsgálat során a gyermekek számára készült, részben a hazai boltokban is kapható 48 különféle tusfürdő háromnegyedéből kimutattak 1,4 dioxane-t. Az 1,4 dioxane a lehetséges rákkeltő hatás mellett irritálhatja a bőrt, a szemet, és összefüggésbe hozták fejlődési és reproduktív rendellenességekkel, idegi és hormonális károsodásokkal.

Tehát jelenleg nincs ismeret arról, hogy az SLS vagy az SCS komoly szemkárosodást okozott volna, rákkeltő vagy mutagén lenne. Egyértelmű viszont hogy nagyobb koncentrációban, hosszabb és rendszeres használat után irritálhatja a bőrt, a száj nyálkahártyáját, ezért érdemes minimalizálni a használatát, elkerülni az ezeket tartalmazó termékeket pl. fogkrémeket.

Érzékeny bőrűek, ekcémások és gyerekek számára pedig egyenesen javasolt kerülni az SLS-, SCS-tartalmú termékeket.

Ehelyett választhatunk nátrium laureth-szulfátos terméket – itt viszont az 1,4-dioxán szennyezéstől kell tartanunk-, ezért még jobb, ha cukorból nyert glükozidokat (lauryl glucoside, coco glucoside) tartalmazó termékeket használunk.

Kép (cc) w616guy

 

Támogatom az oldalt adóm 1%-ának felajánlásával. A Tudatos Vásárlók Egyesületének adószáma:  18245770-1-43

 

A cikk megjelenése a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/2101-3/2011 jelű Zöld forrás pályázat keretében történt.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás