fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tiszta vizet mindenkinek

| Sebestyén Éva

Az Európai Polgári Kezdeményezés segítségével talán megvalósul, hogy ténylegesen minden európai lakos hozzáféhessen a tiszta vízhez és a higiénikus szennyvízhálózathoz. Szeptember 9-ig 2 millió aláírásnak kell összegyűlnie, hogy az Európai Parlament érdemben foglalkozzon a témával. Írd alá te is!
 

Az Európai Polgári Kezdeményezés (European Citizens’ Initiative) egy 2012. április 1-je óta létező intézmény, amelynek lényege, hogy ha legalább 1 millió európai állampolgár csatlakozik egy-egy kezdeményezéshez, akkor az Európai Bizottságnak jogalkotási javaslatot kell előterjesztenie a témában.

Az ECI egyik aktuális kampányának célja, hogy az EU garantálja minden európai lakos számára a tiszta vízhez és a higiénikus szennyvízhálózathoz való hozzáférés jogát. Viszont nemcsak elvi szinten szeretnék deklaráltatni a tiszta vízhez való jogot.

Azt is szorgalmazzák, hogy a vízkészlet kezelése és a csatornahálózat kiépítése közszolgáltatás legyen, vagyis ne a piaci elvek határozzák meg a szektor működését. Ennek megfelelően tilos lenne a liberalizáció az ágazatban annak érdekében, hogy ne a vállalatok határozzák meg a víz árát, és ezen keresztül azt, hogy ki juthat hozzá, és ki nem. Ezen felül az ECI egy olyan rendszer kiépítését is kezdeményezi, amely a racionális felhasználáson keresztül biztosítja, hogy a jövő generációi se szenvedjenek hiányt a természeti kincsből.

Amennyiben szeretnél hozzájárulni a kezdeményezés sikeréhez, és ahhoz, hogy a tiszta víz minden európai számára elérhetővé váljon, úgy virtuális aláírásoddal támogathatod az ECI kampányát az alábbi linken!  

További információk az Európai Polgári Kezdeményezésről itt találhatók!

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok