fbpx

| Lugosi Beáta

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Tippjeink karácsonyra – zöld ajándékra, ünneplésre

Tippek, ötletek azok számára, akik békésebb, hangulatosabb, vidámabb és nem utolsó sorban környezetkímélőbb adventre, karácsonyra vágynak. 

A többség számára a karácsony „lopva” érkezik. Gondolunk rá, fejben tartjuk, de mire észbe kapunk, már az ajtón kopog. Ez a helyzet általában rohanáshoz, kapkodó beszerzési hadjárathoz vezet, ami – valljuk meg – sokat elvesz az ünnep fényéből. Hogy a ragyogás megmaradjon, idén tervezzünk kicsit előre! Egy-egy szokványostól eltérő családi program, baráti összejövetel segít a ráhangolódásban, s abban, hogy legbelül is ünneplőbe öltözzünk.

Felejtsük el a fa alá rakott, unalmas zokni-tusfürdő-háztartásigép szentháromságot, és az idegbeteg, leharcolt állapotot! Legyünk kreatívak, és élvezzük másképp az ünnepet! Ehhez gyűjtöttünk össze tippeket.

 

…családi adventi készülődéshez

·        A Bükkösdi Ökoparkban karácsonyfadíszeket készíthetünk természetes anyagokból, gyümölcsökből és zöldségekből pedig ajándékot az állatok számra, de lesz meseolvasás és mézeskalácssütés is. Igazi karácsonyi program!

·        A Hódmezővásárhelyi Tájház kézműves családi napot szervez a hagyományok jegyében.

·        A budapesti Noha Stúdióban kreatív ajándékkészítő foglalkozásokhoz csatlakozhatunk (kerámia, ékszer, képeslap, jászol, almasütő…), a Cellux Stúdió pedig nem hétköznapi ötletekben gazdag ökodesign-műhely tevékenységeket kínál a gyerekeknek.

Forrás: barlangtura.hu

… baráti társaságok számára

·        A természetkedvelők barlangi kalandtúrák részesei lehetnek a Pál-völgyi-, Mátyás-hegyi barlangrendszer kiépítetlen szakaszán, a Keszthelyi-hegység Csodabogyós barlangjában, vagy a solymári Ördöglyukban, de végigjárhatják a Magyar Madártani Egyesület sasok birodalmába vezetett öko-túráját is.

·        A logikai játékokat és a kihívásokat kedvelő barátok egy „Szobafogság” néven futó, vadonatúj csapatépítő játékban tehetik próbára magukat a flow élmény jegyében.

·        A kreatívok, elcsendesedésre vágyók számára színes tűzzománc készítő foglalkozásokat indít a Made by you alkotóműhely, amelynek REMIZÉ kreatív újrahasznosító foglalkozásán még angolul is beszélnek, így ide akár külföldi barátokat is vihetünk!

·        A Dunakanyarban található FG kézműves manufaktúra csokoládékészítő workshopja, vagy a Szatyor Egyesület szaloncukor készítő workshopja azokra vár, akik számára fontos az ízek világa és a nagyüzemi helyett inkább a házilag készült finomságokat kedvelik.

Az ünnep díszei

Az otthon és a karácsonyfa szépítése nem csak tucatszám kapható, egyen termékekkel valósítható meg. A zömében műanyag és több ezer kilométert utaztatott tömegcikkek helyett találhatunk, készíthetünk egyedi, környezetkímélő, természetes alapanyagú kiegészítőket is. Ráadásul a közös alkotás vidám program a gyerekek számára is.

Kedvcsinálónak összegyűjtöttünk néhány szimpatikus ötletet és leírást a világhálóról.

·        Maradék deszkából és selyemszalagból falakat dekoráló karácsonyi csillagot készíthetünk.

·        Az ősz összegyűjtött kincsei – birs és bogyó – jól mutatnak ajtón, kapun egyaránt.

·        Alternatív gyertyatartók a semmiből is születhetnek. Mondjuk üres befőttesüvegek seregéből, az újrahasználat, a természet és a romantika jegyében. S ha már az asztal díszítésénél tartunk, a népes családi, baráti ebédek megrendezésekor vidám színfolt lehet egy-egy jól sikerült ültetőkártya natúr fenyőtoboz vagy elegáns parafadugó talppal kiegészítve. További alternatív karácsonyi díszek még itt láthatók.

·        Akik a kivágott fa helyett inkább az alternatív megoldásokra szavaznak, azok felhasználhatnak lehullott, száraz ágakat, díszes zsinórral kombinált karácsonyfadíszeket, kartonpapírt is.

·        A csillogó, fémgőzölt műanyag „boák” helyett szép és ötletes girlandok készülhetnek természetes anyagokból. Kertből való vesszőből, a természet anyagaiból, újságpapírral kombinált zsákvászonból, varrás nélkül maradék függönyből, vagy épp színes papírból a gyerekszobába.

·        Az aprónépet is vonjuk be a készülődésbe, örülni fognak egy vidám karácsonyi termésfigurának vagy a mínuszok idején jól mutató – ablakpárkányra, balkonra, udvarra való – jégmécsesnek főleg, ha még kedvenc homokozó vödrük is az ünnepvárás segédeszközévé lép elő. S a szenteste után ácsingózó kicsik örömére ne feledkezzünk meg a kincseket rejtő adventi naptárról sem.

Legyen más az ajándék…

A sokadik pizsama, plüssmaci és leértékelt étkészlet helyett idén választhatunk ajándékot új szempontok alapján. Próbáljunk meg elvonatkoztatni a tárgyak birtoklása iránti vonzalmunktól, és keressünk új lehetőségeket a karácsonyi ajándékozás terén.

Nézzünk körül, mondjuk, ajándékozható szolgáltatások háza táján. Talán szeretteink is jobban örülnek, ha az ünnepek után nem darabszámra, hanem átélt élményekre gondolhatnak vissza, vagy konkrétan januárban vagy februárban „karácsonyoznak”. A klasszikus színházjegyen, sportbérleten túl találtunk néhány érdekesnek mutatkozó lehetőséget:

Forrás: fruitofcare.hu

Ha már tárgy

Ha mindenkép tárgyat szeretnénk venni, különféle szervezeteknél, alapítványoknál vásárolva természetvédelmi, szociális, esélyegyenlőségi vonalon végzett munkát támogathatunk. Természet- és állatvédelmet például a WWF, Magyar Madártani Egyesület, Zöld Zebra szervezeteken keresztül; hátrányos helyzetben lévőket többek közt a Bárka Alapítvány, Retextil Alapítvány,  a Fruit of care vagy az Igazgyöngy Alapítvány termékei révén.

Jó megoldás az is, ha ajándékainkat családi gazdaságok, kis- és őstermelők, kézművesek által készített termékek közül választjuk, és piacon vagy vásárokon szerezzük be. Helyi piacokat, termelőket kereshetünk az Élő Tisza Szövetség segítségével vagy a Helyi Piac honlapján.

Környezetkímélő termékek közül válogathatunk többek közt a Zöldboltban, a Zöld Zugban vagy a Zöldpolc webáruházakban. Egyedi készítésű, de megfizethető termékek között szemezgethetünk a Meska weboldalán, de élőben a WAMP-on is.

Forrás:  fruitofcare.hu

Gyerekjáték

Gyerekeknek is találhatunk egyedi, természetes anyagból készült, kreativitást fejlesztő játékokat, igényes kivitelezésű könyveket. Néhány kapaszkodó a keresgéléshez:

 

 

Készítsd el magad!

Az interneten keresgélve számtalan egyszerű és nagyszerű ötletre bukkanhatunk. Olyan tárgyak ezek, amelyek a „csupa szív – természet – egyszerűség” mottót követve könnyen, nagyobb kiadások nélkül elkészíthetők, akár a kicsik bevonásával is. Sok érdekesség, hasznos leírás található például a Karácsonyi Dekorációk blogon, de mi is összegyűjtöttünk néhány inspiráló képsort azoknak, akik idén szeretnének maguk készítette, egyedi ajándékkal kedveskedni:

·        Játékkonyha kislányoknak egyetlen székből és maradék faanyagból

·        „Csináld magad” ajándékcsomag édesszájúaknak, sütemény rajongóknak és sajtkedvelőknek

·        A legklasszabb szív a legklasszabb embernek…

·        Színes, természetes, ötletes: karácsonyfa-dísz ágakból

·        Hogyan készítsünk természetes anyagokból dekorációt? VIDEO

·        Díszek filcből egyszerűen: angyalka, karácsonyfa, karácsonyfa gömb, pillangó.

·        Ünnepi kézlenyomat és családi ujjlenyomat a nagyszülők örömére.

·        Gyerekektől – gyerekekkel – gyerekeknek: papírszív függő, fa hajóflotta, hangszerek, hóember figura, mogyorós karácsony és pöttyös katica

·        Darázs garázs kert- és állatbarátoknak

·        Megújult izzósor rattangurigákkal.

 

Így csomagolj!

A klasszikus – egyszer használatos – ajándékcsomagolás nem igazán egyeztethető össze a környezettudatossággal. Hogy ne termeljünk szemetet, igyekezzünk elhagyni vagy legalább minimalizálni a csomagolóanyagok használatát. Jó alternatívát kínálnak ehhez az újrahasználható csomagolási megoldások.

Az ajándékot bújtathatjuk kidíszített konzervdobozba vagy egy darab textilbe. A Furoshiki, azaz a textilbe csomagolás művészete szerencsére egyre inkább hódít világszerte.

Az ötletek közt nézelődve arra is fény derül, hogy mi köze a ketchupos üvegnek a kreatív rokon megajándékozásához. De a sütés szerelmesei is kaphatnak valóban egyedi meglepetést némi hozzávaló és egy befőttesüveg felhasználásával.

 

További ötletek az elmúlt évek karácsonyi cikkjeiben, alább, a kapcsolódó cikkeknél.

Kép [cc] deviantart

 

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-11-D-0007 pályázat keretében valósult meg.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás