fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tippek zöld és pénztárcakímélő karácsonyhoz

| Tudatos Vásárló

A „lehet más a karácsony” szellemében ötleteket gyűjtöttünk össze ajándékozáshoz, közös ünnepléshez.

Először is: ha lehet, inkább ne vásárolj ajándékot!

 • Beszéld meg a családdal, barátokkal, hogy (1) idén nem, (2) illetve csak a gyerekek kapnak ajándékot.
 • Kérd meg elsősorban az önálló keresettel nem rendelkező vagy alacsonyabb jövedelmű rokonaidat (főleg a gyerekeket és az időseket), barátaidat, hogy ne vásároljanak ajándékot, jobban örülnél valami egyszerű, saját kezűleg készített ajándéknak, vagy az együttöltött időnek. 

 

Legyen egy jó élmény, ne stressz!

 • Tedd, tegyétek vidámmá, ötletessé a karácsonyt, a karácsonyi készülődést.Hívj össze kis házi kézműves kört, ahol barátokkal, rokonokkal együtt készíthettek apró ajándékokat, szaloncukrot – ezzel egyaránt megteremthető a készülődés és a kellemes társaság öröme is.
 • Vond be a gyerekeket a karácsonyfadísz-készítésbe, beiglisütésbe. Próbáld meg elérni, hogy ezekre a családi kalandokra, és ne a minél drágább ajándékra legyenek büszkék.

 

Ajándékozd a saját idődet

Ajándékozz időt, barátságot, saját szolgáltatást! Adhatunk például közös kirándulásra, teázásra, hátmasszírozásra, gyerekvigyázásra szóló, az ajándékozott által később beváltható „utalványt”.

 

Ha vásárolsz…

Ne költs erődön felül, ne vegyél fel hitelt. Kerüld a gagyi, valódi érték nélküli ajándékokat. Gondolj arra, hogy a kevesebb több!

Ügyelj a megvásárolt termékek környezeti jellemzőire, összetételére, alapanyagára, csomagolására. Ehhez iránymutatást ad a Tudatos Vásárló 12 pontja.

Vásárlásoddal támogasd a kisboltokat, helyi termelőket – sokuk tényleg a túlélésért küzd ezekben a napokban (is). Látogass el egy karácsonyi vásárba. Itt megtalálod a hozzád legközelebb lévőt >>>

Keresd a kézzel készült vagy etikus termékeket kínáló karácsonyi vásárokat. Ilyen például a Merlin Színház fair trade termékeinek vására (dec. 8 – 21.) vagy a WAMP (Gödör, dec. 5., 12, 19.).

 

Vásárlásoddal támogass egy civil szervezetet vagy nemes ügyet!

Adj szolgáltatást ajándékba!

A szolgáltatások ajándékozásának számos környezeti és társadalmi előnye van: az elköltött pénz a helyi közösségnél marad, támogatjuk a helyi munkahelyeket, és hulladéktermelés is kevesebb.

 • Hagyományos szolgáltatások: színház- koncert- vagy uszodajegy.
 • Családias, alternatív városnéző séta az Imagine Budapesttel.
 • Főzőóra profikkal a Makifood-nál.
 • Egyébb: masszázs vagy szauna jegy, szövés-, gombafelismerés, gépírás vagy bármilyen más tanfolyam.

 

Egyéb ajándékötletek, ami a Tudatos Vásárlóknak tetszett:

 

Csomagolás

Minél kevesebb és minél tartósabb csomagolóanyagot használjunk. Néhány ötlet:

Csomagolj magazinok, újságok színes lapjaiba vagy szalagokkal átkötött szövetdarabokba (utóbbiak minden évben felhasználhatóak).

Ha csomagolópapírt szeretnénk, akkor válasszuk a papírt, ne a csillogós, sokkal környezetszennyezőbb alumíniumot, műanyagot.

Vászonszatyor vagy egyszerű textildarab.

Az épen maradt csomagolóanyagot tegyük el jövőre.

 

Kép [cc] laenullfean

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok