fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tippek zöld ajándékokra

| Kovács Andrea

Kétszer ad, ki gyorsan ad – no meg az is, aki tudatosan választ, hisz minden vásárlás egy szavazás is egyben, egyáltalán nem mindegy, kit vagy mit támogatunk a vásárlásunkkal. Karácsony közeledtével ez különösen fontos kérdés, különösen akkor, ha a zöld szempontok állnak a lista elején. 

Madaras és kisállatos kitűzők, 500 Ft

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 500 Ft adományért választható tűzzománc jelvényt ad, a befolyt összeget madárvédelmi, környezeti nevelési programra fordítják. Folyamatosan keresnek együttműködő partnereket a perselyek kihelyezéséhez, tehát nem csak a vásárlással, hanem együttműködéssel is tudtok segíteni.

Szendvicstartó, 2100 Ft

Minden nap újabb szalvéta/szendvics/fő, jó esetben csak néhány naponta új zacskó – talán el is siklunk felette, olyan apróságnak tűnik és mégis, ha kicsit utána számolunk, óriási mennyiségű hulladék keletkezik. Ezzel a tartóval kiiktathatjuk életünkből a csomagolókat, mert sem szalvéta, sem zacskó nem szükséges a továbbiakban. Ráadásul a csomagoló külseje újrahasznosított PET palackból készül. A színek viszonylag visszafogottak, lehet találni mindenkinek megfelelőt – nagyoknak, kicsiknek is használható darab.

Termoszpohár, kb. 2000 Ft-tól

Számos verzióban kapható a kávéshopokban, mindenféle háztartási kellékek boltjában. Viszlát, minden nap vásárolt, egyszerhasználatos kávés, teáspohár, hello, hordozható bögre! Nem mellesleg ha otthon/munkahelyen töltjük bele a megfelelő ébrentartó italunkat, rengeteget spórolhatunk is vele. A Brugo pohara BPA-mentes, nem csöpög, persze ennél van jóval olcsóbb is, ezt pl. saját ízlésünknek megfelelően lehet dekorálni. Termoszpohár/bögre néven érdemes keresgélni az interneten.

Equa-kulacs, 2900 Ft

Egy jófajta kulaccsal megússzuk a palackozott víz vásárlását (vagy ha nem bírjuk ki ásványvíz nélkül, jöhet a legnagyobb kiszerelés és abból áttöltögetés, az is kevesebb palackkal jár). Ez a fajta kulacs BPA-mentes (ahogy a cumisüvegek már egy ideje csak ilyenek lehetnek az EU-n belül), ezért gyerekek részére is ajánljuk. Mintában is viszonylag széles a skála: a semlegestől a virágoson át a packmanig, sőt, a szörnyecskékig minden van. Minden kulacs bevételéből származó összeg 10%-át zöld szervezeteknek ajándékozzák.

Pandás karkötő, 2990 Ft

Szinte mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki imádja a pandákat – lássuk be, jogosan, hiszen borzasztó helyes állatok -, a gyerekek körében is viszonylag népszerű, szóval valakinek örömet tudunk ezzel a meglepetéssel. A karkötő támogató céllal készült, a Cruciani C minden eladott darab árából befolyt összeg 20%-át a WWF Magyarország Hiúzvédelmi Programját támogatja. Barátnőkarkötőnek is remek darab.

Ökoanyu – Egyszerűen zöld, 3300 Ft 

Nagy Réka nemrég megjelent könyve jó alapokat adhat a kezdő és haladó elkötelezett környezetbarátoknak a tisztitószerek, kencék, élelmiszerbeszerzés, hulladékelhelyezés témájában, érdeklődőnek remek ajándék lehet a fa alá. Beszerezhető a nagyobb könyvesboltokban és a Zöldboltban is, itt épp 2790 Ft.

Plastenka – Táska újrahasznosított hulladékból

A Plastenka vásárlásával többszörösen védjük környezetünket: újrahasznált hulladékból itt helyben készülnek a táskák: laptoptartó, futárzsák, övtáska, tárca stb. Az alapanyagokat bárok, szórakozóhelyek gyűjtik, bármikor lehet csatlakozni ehhez a rendszerhez is. Egyedi rendelést is felvesznek, részletes infókat az oldalukon találtok.

És végül két gyerekjáték:

Napelemes játékszett, 4990 Ft

6 az 1-ben: az alapanyagokból 6 féle robotot lehet összeszerelni: repülő, kiskutya, autó, hajó, repülő és szélgenerátor, napelemes játék. Ez is többszörösen klassz ajándék: mivel többféle szerkezetet lehet belőle épiteni, sokáig rejt izgalmakat és mivel napelemes, nem kell hozzá elemeket venni, tölteni stb. Efféle mókákban utazó gyerekeknek remek darab.

Tudatos Vásárlók könyve, 2850 Ft

 

A Tudatos vásárlók könyve a 2004 óta megjelenő Tudatos Vásárló magazin első tizenhárom számából tartalmaz némileg átdolgozott, bővített és felfrissített válogatásokat a vízfogyasztás, a zöldségek és gyümölcsök, a húsfogyasztás, az energia, a vegyi anyagok, a közlekedés, valamint az utazás témakörében. Provokatív kérdések, elgondolkodtató tények és adatok, hasznos tanácsok – mindez egy kötetben. 

Te rajzolsz, én varrok! – árakat a rajz alapján tudnak adni

A  projekt egyszerű és nagyszerű: a gyermek rajza alapján varrják meg a játékot, a képeket elnézve eszméletlen ügyesen keltik életre a figurákat. És hogy ez miért zöld? Hát, mert ha egy ilyet rendel valaki, sikerül megúszni egy újabb, a világ másik végén fillérekért gyártott, aztán méregdrága plüssizé megvásárlását, helyette a helyben készült, nagyon személyes meglepetést kapja a gyermek.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok