Fenntartható és egészséges húsvéti menü. Tippek, receptek
A nagyevős ünnepek előtt törhetjük a fejünket, milyen trükköket vessünk be ahhoz, hogy ilyenkor is nagyjából rendben legyen az emésztésünk, de közben mégse sértsük meg a sokat készülő családot azzal, hogy szinte semmit sem eszünk. Ez nem könnyű dolog, nekem is okoz némi fejtörést néha, de van néhány trükköm a húsvéti ételekhez, ami egészen jól működik. Ezeket osztom most meg Veletek. Molnár Klára írása és receptjei.
Színes zöldségek – a húsvéti asztalon is ott a helyük
Nagyon sokat tehetsz nem csak a saját, hanem az egész család emésztéséért, ha gondolsz a zöldségekre is. Ha ünnepi menüről van szó, sokan hagyományosan nem a zöldségekre fókuszálunk, és különösen igaz ez az idősebb korosztályra. A családi vendégségek alkalmával néha fejtörést okoz, hogy mit vigyél ajándékba? Egy szuper gesztus lehet a részedről, ha viszel egy nagy tál izgalmas salátát vagy akár többféle salátának valót, amit mindenki kedvére kombinálhat és variálhat – akár csak zöldekből vagy vegyesen sült és párolt zöldségekkel keverve.
Így nem üres kézzel érkezel, és ráadásul valami olyat viszel vendégségbe, amit mindenki értékel majd. A salátát ajándékként add, és ne azzal, hogy hoztam magamnak valami ennivalót. Hidd el, hogy örülni fognak neki, még akkor, ha először csodálkoznak vagy akár egy fura fintor fut át a vendéglátó arcán a sok zöld láttán. Legtöbbször kiderül, hogy tulajdonképpen mindenki másnak is ízlik, csak nem jut eszükbe ilyet tálalni. Az a tapasztalatom, hogy a zöldséges ételek fogynak el leghamarabb ilyenkor.
Ráadásul, ha szezonális helyi zöldségeket választasz, kisebb lesz a húsvéti asztalod ökológiai lábnyoma, nem támogatod a több ezer kilométernyi szállítás alatt keletkező környezetterhelést, sem a rengeteg energia és vegyszer használatát igénylő mesterséges termelést.
Torma, mustár, retek – az elmaradhatatlan kellékek
A sonka, a tojás és a kalács elmaradhatatlan a húsvéti asztalról, és hagyományosan a húsvéti ünneplés szerves részévé váltak. Nem emlegetjük ilyen kiemelten, de ugyanilyen fontos kiegészítő még hagyományosan a retek, a mustár és a torma is. Tipikusan tavaszi alapanyagok, és semmiképpen ne feledkezz el rólunk, mert aromásan csípnek, és így ellensúlyozni tudják a nehéz ételek hatását, segítik az emésztést.
✓ A torma kifejezetten segíti a gyomor emésztő munkáját, ami a füstölt hússal való párosítását jól magyarázza, a füstölt hús ugyanis nehezen emészthető alapanyag.
✓ A retek ellensúlyozza a füstölt sonka és az alkohol melegítő-forrósító hatását, oldja a nyálkát. A nyálka lerakódását kifejezetten támogatja a rengeteg édesség és a húsvéti túlevések.
✓ A mustár a tormához hasonlóan segíti az emésztés átalakító funkcióját, így a nehéz ételek mellett nem véletlenül van bérelt helye.
5 egyszerű tanács a terített asztal mellé
Ha odafigyelünk a mennyiségekre, és nem háromszor annyit eszünk és iszunk, mint máskor, az sokat segít az emésztésünknek. A nagy mennyiségek feldolgozhatatlanok az emésztőrendszer számára, és így képződnek a lerakódások. Emellett az ételek társítására és az arányokra tudsz még odafigyelni, ami sokat segít az emésztés kikönnyítésében.
- Étkezésenként válaszd szét a szénhidrátot és a fehérjét, és mindkettőt zöldséggel edd: ha sonkát eszel tehát, akkor azt tormával és sok zöldséggel fogyaszd.
- A sütemény legyen egy külön étkezés, és nem desszert, tehát az étkezés után néhány órával egyél belőle.
- Legyen az asztalon mustár, torma, retek a fent leírt hatásuk miatt.
- Kapjanak helyet a tavaszi zöldségek az asztalon: retek, saláta, ha bátrabb vagy, szedhetsz gyermekláncfűt, turbolyát és tyúkhúrt is. Az aromás és a keserű zöldlevelesek támogatják az emésztés munkáját.
- Készíts zöldségpástétomot a sonka és a tojás mellé (a majonézes saláta helyett).
Hagyományos alapanyagok kis csavarral
Kész szendvicsek helyett tegyél az asztalra felszeletelt főtt tojást, nyers és párolt zöldségeket, tormát, mustárt, zöldségpástétomot és salátaleveleket. Mindenki készíthet belőle salátalevélbe tekert miniszendvicseket. Különösen a gyerekek nagyon értékelik az efféle mókákat, amikor kedvükre válogathatnak a színes alapanyagok közül, a felnőttek pedig rákapnak majd, ha látják, hogy bármi mehet a saláta-szendvicsbe – akár sonka is. A sonka is könnyebben emészthető lesz így mint kenyérrel.
A főtt tojásokat elkészítheted érdekes színű pácolt főtt tojásként, és így kifejezetten az asztal díszei lehetnek. A kurkumával színezett tojás receptjét a szöveg alatt megtalálod. Emellett bármilyen erősebben színező alapanyagot használhatsz pácként a tojásfehérje színezésére. Ilyen például a cékla, amellyel gyönyörűen pinkre színezett főtt tojásaid lesznek. Ehhez egyszerűen tedd pár órára vagy egy egész napra célkalébe a megfőtt és megtisztított tojásokat.
Megbolondíthatod a tormát pár csepp céklalével, és az egyszerű ecetes tormából máris gyönyörű pink torma lesz. A színek hívogatóak mindeki számára, és ha elsőre idegenkednek is tőle néhányan, meglátják, hogy a különös szín nem befolyásolja a torma ízét. A gyerekek számára pedig mindig sokkal izgalmasabb, ha színeset ehetnek – különösen igaz ez, ha bevonod őket a folyamatba.
A nyers zöldségek mellett a savanyúság is sokat segít az emésztésben. Nem véletlenül volt a nagyanyáink asztalán a nehezebb fogások mellett mindig savanyúság. Tehetsz az asztalra hagyományos savanyúságokat is, de pár perc előkészítéssel készíthetsz fűszeres pácolt savanyúságot céklából, lilahagymából, sárgarépából vagy retekből is. Ezekhez recepteket alább találsz. Ugyancsak pácolva készíthetsz mustármagot is, ami izgalmas ínyencség lehet mustár mellé vagy helyett. Ehhez is melllékeltem egy receptet.
Kívánok mindenkinek színes, vidám és kreatív húsvétot jókedvű családi körben, és persze jó közérzetet könnyű és finom ételekkel!
KURKUMÁS PÁCOLT TOJÁS
Ez a sárgára pácolt tojás nagyon meglepő elemet csempész a tányérodra, ha kipróbálod. A páclében ugyanis savanykásra pácolódik a tojás az ecet miatt, és így igazán meglepő íze lesz. Ha nem szereted a savanyút, érdemes jelentősen csökkenteni az hozzávalókban megadott ecetmennyiséget.
Elkészítési idő: 15 perc
gluténmentes, tejmentes
Hozzávalók 4 személyre
- 6 db keményre főzött tojás
Pácléhez
- 1,2 dl víz
- 3 dl szűretlen almaecet
- 2 evőkanál nádcukor
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál kurkuma
Ízesítéshez
- fél hagyma, egészen apróra vágva
- 1 evőkanál egész bors – én színeset használok
Elkészítés
- Főzd a tojásokat keményre: tedd a tojásokat egy lábasba, töltsd fel annyi vízzel, hogy 2 ujjnyival ellepje őket.
- Forrald fel a vizet a tojásokkal együtt, majd hagyd forrni 1-2 percig. Vedd le a tűzről, tegyél rá fedőt, és hagyd így állni 10 percig.
- Készíts elő egy tálat jeges hideg vízzel, és óvatosan tedd át bele a tojásokat egy szűrőkanállal. Hagyd kihűlni, majd tisztítsd meg őket.
- Míg a tojások hűlnek egy fazékban, melegítsd fel a vizet, a sót, a cukrot, a kurkumát és az ecetet, és melegítsd addig közepes lángon, amíg a cukor és a só feloldódik.
- Tedd a főtt tojásokat egy 1 literes üvegbe – olyat válassz, aminek van fedele –, szórd mellé az egész borsot, hagymát, és öntsd rá a kurkumás ecetes főzetet melegen.
- Az üvegre csavard rá a fedőt, és óvatosan körkörösen mozgasd át az üveg tartalmát, hogy mindenből jusson mindenhová.
- Hagyd kihűlni, és tedd hűtőbe. Hagyd pácolódni pár napig. Két hétig eláll.
Tálalás
Mi legtöbbször reggeli mellé vágunk ketté 1-1 pácolt tojás, és párolt zöldség és saláta mellé tesszük színbombának.
Nagyon jól működik saláták kiegészítéseként: párolt zöldségek, sok zöldfűszer, esetleg gabona vagy főtt hüvelyesből készült színes tavaszi salátán remekül mutat.
Használhatod hidegtálakon ehető díszítésként. Ez esetben remekül meg is töltheted a tojásokat. Ha kettévágod, és a sárgájából kikeversz egy krémet újhagymával, mustárral vagy kapribogyóval, esetleg majonézzel, kaporral, majd visszatöltöd a fehérjébe, akkor még érdekesebb lesz a végeredmény.
Lehet levesekbe is tenni, hogy táplálóbb legyen. Legutóbb egy rizstésztás zöldséglevesben szerepelt, előtte pedig egy kókusztejes zöldséglevesben mutatott remekül.
ZÖLDSÉGEK PÁCOLVA SAVANYÚSÁGKÉNT
Nagyon gyorsan elkészül, és sokféle zöldséggel működik a páclé. Retekkel, sárgarépával vagy céklával is nagyon-nagyon finom. A zöldséget csupán megpucolom, vékony karikákra vágom, és tiszta üvegbe teszem. Ráöntöm a levet, és már kész is. Igazán nem kell sok időt szánni rá. Éppen annyit, amennyi idő alatt felfő a víz. Közben elő lehet készíteni a zöldséget és a páclevet, és még az üvegmosás is belefér.
Előkészítési idő: 5 perc, főzés: 10 perc
gluténmentes, vegán
Hozzávalók 1 db 4 dl-es üveghez
- 2 csomó kis fejű, zsenge retek / 4-5 db közepes cékla / sárgarépa
Páchoz
- 5 dl víz
- 1,5 dl szűretlen almaecet
- 3 evőkanál méz
- 2 evőkanál természetes kősó
- 2 db csillagánizs
- 2 vékony szelet friss gyömbér
Elkészítés
- A retket/céklát/sárgarépát tisztítsd meg: vágd le a két végét, és mosd meg alaposan. Vágd negyedekre.
- Tedd egy lábasba, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Főzd 10 percig.
- Míg a retek fő, keverd össze a páclevet, és forrald fel.
- Forrón szedd át a főzővize nélkül tiszta üvegekbe, öntsd rá a forró páclevet.
- Az üveget azonnal zárd le, és állítsd hideg vízbe. Addig hagyd így, amíg kihűl. Ha szükséges cseréld alatta a vizet – addig legyen alatta hideg víz, amíg kihűl.
Tipp
Nyersen: Ha szereted a retek roppanóságát, készítheted nyersen is. Ebben az esetben a nyers retket öntsd le a meleg páclével, és így hűtsd ki.
Tálalás: Eheted salátaként főételek mellé, teheted szendvicsbe, használhatod levesbetétnek.
PÁCOLT LILAHAGYMA
A legjobb, ami a hagymával történhet. Nagyobb adagot is be lehet tárazni belőle, mert hónapokig eláll, és a legegyszerűbb zöldségételt is nagyon jól feldobja. Nagyon ajánlom kipróbálásra! Különösen, ha nem szereted a nyers hagymát (ahogy én sem ;).
Előkészítés: 10 perc, főzés, pácolás: 5 perc
vegán
Hozzávalók 10 adaghoz
- 5 db közepes hagyma, megtisztítva és vékony szeletekre vágva
Pácléhez
- 1 teáskanál só
- 1 dl víz
- 1 dl szűretlen almaecet vagy borecet
- 1 evőkanál cukor
- ½ teáskanál egész koriandermag
- 3 db kisebb babérlevél
Elkészítés
- A páclé alapanyagait keverd össze egy kis lábasban, és forrald fel.
- A hagymát egy tálba tedd, és a felforralt páclével öntsd le.
- Keverd össze, és tedd kiforrázott üvegekbe.
- Hűtőben tárold.
- Azonnal fogyasztható, de 1-2 hét után még jobb.
Tipp
Salátákat nagyon jól feldobja mind a színével, mind pedig az ízével. A páclé remek salátaszósz is.
MUSTÁRKAVIÁR – párolt mustármagok
Nagyon egyszerű és rendkívül különleges az íze és az állaga miatt egyaránt. A mustármag megpuhul, elveszíti a csípősségét a főzés miatt, és a kifövő pektinektől zselés állagú lesz. Nagy kedvencünk, majdnem mindig van a hűtőben.
Hozzávalók 4 személyre
- 10 dkg fehér mustármag
- 2,5 dl víz
- 2 dl borecet vagy almaecet (esetleg rizsecet)
- 7 dkg nádcukor vagy 1 evőkanál méz
- 1 csapott evőkanál só
Elkészítés
- Egy lábasban keverd össze a hozzávalókat, és forrald fel. Ha cukrot használsz, azt beleteheted az elején, ha viszont mézet, azt a főzési idő lejárta után tedd csak bele, miután lehűlt kicsit a folyadékod kb. 40 fokosra (ez a kéznek még meleg, de nem tűzforró).
- Fedővel befedve alacsony lángon főzd 45 percig.
Vigyázat! Ecetszag lesz a lakásban… ?
Felhasználása
✓ Nagyon jó maradékokból kevert salátákba, amiben sült hús is van.
✓ Remekül illik lepényekben tálalt szendvicsekbe párolt zöldségek, saláták és sült hús mellé. Én legjobban olyan baráti összejöveteleken szeretem tálalni, ahol sokféle alapanyagból mindenki magának készít szendvicseket. Ilyenkor előkészítek lepényeket, salátát, pácolt és fermentált zöldségeket, sült húst, és emellé kínálom a pácolt mustármagot.
✓ Nagyon jól illik a húsvéti asztalra is.
✓ Nagyon egyszerűen készíthető belőle mustár: keverj hozzá 5 dkg kávédarálóban ledarált mustármagot és botmixerrel pürésítsd. Ha túl száraznak találod a végeredményt, önts hozzá egy kevés vizet.
Tárolás
Hónapokig – tulajdonképpen bármeddig – eláll a hűtőben egy tiszta üvegben lezárva. Ajándéknak is nagyon látványos.
Molnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.
Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.
Nem mindegy, mit eszel!
Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.
Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.
Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!
Ez a tartalom a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társfinanszírozásában készült.