fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tippek a biztonságos karácsonyi főzéshez

| Tudatos Vásárló

Azért, hogy a karácsonyi élményt ne rontsa el az étkezés utáni rosszullét, néhány egyszerű szabályt érdemes betartani. Kis odafigyeléssel nagy biztonságot teremthetünk magunknak, és vendégeinknek.

A legveszélyesebb ételek toplistája

Legveszélyesebbek azok az ételek, amelyek nyers tojással vagy darált hússal
készülnek, és nincsenek jól átsülve-főve.

  • majonézes saláták, mártások, egyéb hidegkonyhai
    készítmények,
  • tojáskrémes, tojáshabos sütemények, egyéb cukrászsütemények,
  • madártej, vaníliasodó, tiramisu,
  • darált, töltött húsok (vagdalt hús, töltött pulyka).

 

Biztonságos ételek

Biztonságosak azok az ételek, melyek jól át vannak forrósítva, és frissen
fogyasztjuk őket, vagy hűtés nélkül sem romlandóak.

  • beigli, pogácsa, linzerek,
  • ecetes, citromos saláták (majonéz nélkül), pl. hagymás burgonyasaláta,
  • jól átsült húsok, pl. rántott hús, egyben sült hús,
  • minden frissen fogyasztott jól átfőtt étel, pl. húsleves, töltött káposzta,
    halászlé.

Néhány jó tanács az ételkészítéshez, fogyasztáshoz

  • Beteg ember ne készítsen ételt!
  • Mossunk kezet munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!
  • A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűtve tároljuk (+5 ºC alatt).
    Hűtőhőmérővel ellenőrizhető!
  • A halat érdemes azonnal feldolgozni, azonban a megfelelően kezelt hal hűtőben
    1-2 napig eltartható. Utóbbi esetben vedd ki a halat csomagolásából, áztasd
    hideg vízben, majd itasd szárazra törlőpapírral és tedd jól záródó, tiszta
    műanyag zacskóba vagy dobozba. Feldolgozásig tárold a hűtő leghidegebb
    részében, 0-3ºC-on, akár jégen.
  • Az ételeket alaposan süssük-főzzük, hogy a belsejük is forró legyen (75
    Celsius-fok felett). Ételhőmérővel ellenőrizhető!
  • Nyers hús, baromfi előkészítése után mossunk kezet, mosogassunk el, csak utána
    foglalkozzunk más ételfélével!
  • Nyers tojást, nyers húst tartalmazó ételt ne készítsünk, kisgyermeknek
    semmiképp se adjunk!
  • A megmaradt ételt mielőbb hűtsük le és tegyük hűtőbe. A maradékot fogyasztás
    előtt nem elég megmelegíteni, mindig át kell forrósítani!

 
Gyomorrontást okozó baktériumok, vírusok szennyezett kézzel, eszközzel, vagy
nyersanyaggal kerülnek az ételre. Ezt megelőzhetjük gyakori kézmosással, alapos
mosogatással, és a nyersanyagok elkülönítésével.


Szalmonella

A nyers húsokon, nyers baromfi felszínén kórokozó
baktériumok (pl. szalmonella) lehetnek. Ezek készételre, szájba kerülve
betegséget okozhatnak. Ezért a nyers húst, baromfit az összes többi
élelmiszertől elkülönítve (külön csomagolva) vigyük haza és figyeljünk arra is,
hogy a hűtőben ne érintkezzen más élelmiszerekkel. A nyers hús mosására,
szeletelésére, tárolására használt eszközöket, edényeket ne használjuk kész
ételekhez. A baktériumokat a sütés-főzés elpusztítja, ezért a készétel már nem
veszélyes.

A tojás belsejében időnként szalmonella baktérium fordulhat elő, azonban a
főzés hatására elpusztul. Lehetőleg ne készítsünk olyan süteményt, amelynek
krémjébe nyers tojás kell, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Ilyet
kisgyermeknek semmiképp se adjunk! A tojás sütve, főzve biztonságos.


Hűtéssel és sütéssel a baktériumok ellen

Nő az ételmérgezés veszélye, ha a baktériumok a langyos ételben
elszaporodhatnak. Ezt előzi meg a hűtés. A készétel szobahőmérsékleten 2-3
óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan!

Minél alaposabban átsült – átfőtt az étel, annál biztonságosabb. A nagy adagban
főzött, nagy- darabban sült étel közepe néha nem kap elegendő hőt, így a
baktériumok életben maradhatnak. A maradék étel utólag is szennyeződhet, ezért
fogyasztás előtt fel kell forralni!

 

Forrás: MEBIH

Kép [cc] steve
kai

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok