fbpx

| Tudatos Vásárló

Tippek a biztonságos karácsonyi főzéshez

Azért, hogy a karácsonyi élményt ne rontsa el az étkezés utáni rosszullét, néhány egyszerű szabályt érdemes betartani. Kis odafigyeléssel nagy biztonságot teremthetünk magunknak, és vendégeinknek.

A legveszélyesebb ételek toplistája

Legveszélyesebbek azok az ételek, amelyek nyers tojással vagy darált hússal
készülnek, és nincsenek jól átsülve-főve.

  • majonézes saláták, mártások, egyéb hidegkonyhai
    készítmények,
  • tojáskrémes, tojáshabos sütemények, egyéb cukrászsütemények,
  • madártej, vaníliasodó, tiramisu,
  • darált, töltött húsok (vagdalt hús, töltött pulyka).

 

Biztonságos ételek

Biztonságosak azok az ételek, melyek jól át vannak forrósítva, és frissen
fogyasztjuk őket, vagy hűtés nélkül sem romlandóak.

  • beigli, pogácsa, linzerek,
  • ecetes, citromos saláták (majonéz nélkül), pl. hagymás burgonyasaláta,
  • jól átsült húsok, pl. rántott hús, egyben sült hús,
  • minden frissen fogyasztott jól átfőtt étel, pl. húsleves, töltött káposzta,
    halászlé.

Néhány jó tanács az ételkészítéshez, fogyasztáshoz

  • Beteg ember ne készítsen ételt!
  • Mossunk kezet munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!
  • A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűtve tároljuk (+5 ºC alatt).
    Hűtőhőmérővel ellenőrizhető!
  • A halat érdemes azonnal feldolgozni, azonban a megfelelően kezelt hal hűtőben
    1-2 napig eltartható. Utóbbi esetben vedd ki a halat csomagolásából, áztasd
    hideg vízben, majd itasd szárazra törlőpapírral és tedd jól záródó, tiszta
    műanyag zacskóba vagy dobozba. Feldolgozásig tárold a hűtő leghidegebb
    részében, 0-3ºC-on, akár jégen.
  • Az ételeket alaposan süssük-főzzük, hogy a belsejük is forró legyen (75
    Celsius-fok felett). Ételhőmérővel ellenőrizhető!
  • Nyers hús, baromfi előkészítése után mossunk kezet, mosogassunk el, csak utána
    foglalkozzunk más ételfélével!
  • Nyers tojást, nyers húst tartalmazó ételt ne készítsünk, kisgyermeknek
    semmiképp se adjunk!
  • A megmaradt ételt mielőbb hűtsük le és tegyük hűtőbe. A maradékot fogyasztás
    előtt nem elég megmelegíteni, mindig át kell forrósítani!

 
Gyomorrontást okozó baktériumok, vírusok szennyezett kézzel, eszközzel, vagy
nyersanyaggal kerülnek az ételre. Ezt megelőzhetjük gyakori kézmosással, alapos
mosogatással, és a nyersanyagok elkülönítésével.


Szalmonella

A nyers húsokon, nyers baromfi felszínén kórokozó
baktériumok (pl. szalmonella) lehetnek. Ezek készételre, szájba kerülve
betegséget okozhatnak. Ezért a nyers húst, baromfit az összes többi
élelmiszertől elkülönítve (külön csomagolva) vigyük haza és figyeljünk arra is,
hogy a hűtőben ne érintkezzen más élelmiszerekkel. A nyers hús mosására,
szeletelésére, tárolására használt eszközöket, edényeket ne használjuk kész
ételekhez. A baktériumokat a sütés-főzés elpusztítja, ezért a készétel már nem
veszélyes.

A tojás belsejében időnként szalmonella baktérium fordulhat elő, azonban a
főzés hatására elpusztul. Lehetőleg ne készítsünk olyan süteményt, amelynek
krémjébe nyers tojás kell, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Ilyet
kisgyermeknek semmiképp se adjunk! A tojás sütve, főzve biztonságos.


Hűtéssel és sütéssel a baktériumok ellen

Nő az ételmérgezés veszélye, ha a baktériumok a langyos ételben
elszaporodhatnak. Ezt előzi meg a hűtés. A készétel szobahőmérsékleten 2-3
óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan!

Minél alaposabban átsült – átfőtt az étel, annál biztonságosabb. A nagy adagban
főzött, nagy- darabban sült étel közepe néha nem kap elegendő hőt, így a
baktériumok életben maradhatnak. A maradék étel utólag is szennyeződhet, ezért
fogyasztás előtt fel kell forralni!

 

Forrás: MEBIH

Kép [cc] steve
kai

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás