| Tudatos Vásárló
Tippek a biztonságos karácsonyi főzéshez
Azért, hogy a karácsonyi élményt ne rontsa el az étkezés utáni rosszullét, néhány egyszerű szabályt érdemes betartani. Kis odafigyeléssel nagy biztonságot teremthetünk magunknak, és vendégeinknek.
A legveszélyesebb ételek toplistája
Legveszélyesebbek azok az ételek, amelyek nyers tojással vagy darált hússal
készülnek, és nincsenek jól átsülve-főve.
- majonézes saláták, mártások, egyéb hidegkonyhai
készítmények,
- tojáskrémes, tojáshabos sütemények, egyéb cukrászsütemények,
- madártej, vaníliasodó, tiramisu,
- darált, töltött húsok (vagdalt hús, töltött pulyka).
Biztonságos ételek
Biztonságosak azok az ételek, melyek jól át vannak forrósítva, és frissen
fogyasztjuk őket, vagy hűtés nélkül sem romlandóak.
- beigli, pogácsa, linzerek,
- ecetes, citromos saláták (majonéz nélkül), pl. hagymás burgonyasaláta,
- jól átsült húsok, pl. rántott hús, egyben sült hús,
- minden frissen fogyasztott jól átfőtt étel, pl. húsleves, töltött káposzta,
halászlé.
Néhány jó tanács az ételkészítéshez, fogyasztáshoz
- Beteg ember ne készítsen ételt!
- Mossunk kezet munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!
- A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűtve tároljuk (+5 ºC alatt).
Hűtőhőmérővel ellenőrizhető! - A halat érdemes azonnal feldolgozni, azonban a megfelelően kezelt hal hűtőben
1-2 napig eltartható. Utóbbi esetben vedd ki a halat csomagolásából, áztasd
hideg vízben, majd itasd szárazra törlőpapírral és tedd jól záródó, tiszta
műanyag zacskóba vagy dobozba. Feldolgozásig tárold a hűtő leghidegebb
részében, 0-3ºC-on, akár jégen. - Az ételeket alaposan süssük-főzzük, hogy a belsejük is forró legyen (75
Celsius-fok felett). Ételhőmérővel ellenőrizhető! - Nyers hús, baromfi előkészítése után mossunk kezet, mosogassunk el, csak utána
foglalkozzunk más ételfélével! -
Nyers tojást, nyers húst tartalmazó ételt ne készítsünk, kisgyermeknek
semmiképp se adjunk! -
A megmaradt ételt mielőbb hűtsük le és tegyük hűtőbe. A maradékot fogyasztás
előtt nem elég megmelegíteni, mindig át kell forrósítani!
Gyomorrontást okozó baktériumok, vírusok szennyezett kézzel, eszközzel, vagy
nyersanyaggal kerülnek az ételre. Ezt megelőzhetjük gyakori kézmosással, alapos
mosogatással, és a nyersanyagok elkülönítésével.
Szalmonella
A nyers húsokon, nyers baromfi felszínén kórokozó
baktériumok (pl. szalmonella) lehetnek. Ezek készételre, szájba kerülve
betegséget okozhatnak. Ezért a nyers húst, baromfit az összes többi
élelmiszertől elkülönítve (külön csomagolva) vigyük haza és figyeljünk arra is,
hogy a hűtőben ne érintkezzen más élelmiszerekkel. A nyers hús mosására,
szeletelésére, tárolására használt eszközöket, edényeket ne használjuk kész
ételekhez. A baktériumokat a sütés-főzés elpusztítja, ezért a készétel már nem
veszélyes.
A tojás belsejében időnként szalmonella baktérium fordulhat elő, azonban a
főzés hatására elpusztul. Lehetőleg ne készítsünk olyan süteményt, amelynek
krémjébe nyers tojás kell, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Ilyet
kisgyermeknek semmiképp se adjunk! A tojás sütve, főzve biztonságos.
Hűtéssel és sütéssel a baktériumok ellen
Nő az ételmérgezés veszélye, ha a baktériumok a langyos ételben
elszaporodhatnak. Ezt előzi meg a hűtés. A készétel szobahőmérsékleten 2-3
óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan!
Minél alaposabban átsült – átfőtt az étel, annál biztonságosabb. A nagy adagban
főzött, nagy- darabban sült étel közepe néha nem kap elegendő hőt, így a
baktériumok életben maradhatnak. A maradék étel utólag is szennyeződhet, ezért
fogyasztás előtt fel kell forralni!
Forrás: MEBIH