fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tipikus part menti halazókat teszteltünk

| Tudatos Vásárló

Még tartja vezető helyét a hekk, de már felúsztak a trónkövetelők a part menti halazókban. Nagy örömünkre a jobb falatozókban egyre több helyi halat kínálnak, de a környezettudatosságon van még mit javítani.

Tesztelőink öt tipikus vízparti halazóhelyet vettek szemügyre. Leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy megtörték-e a hekk egyeduralmát a helyi halak, hogy milyen az étel minősége, és hogy mennyit kell fizetni, ha egy jó halételt akarunk enni. Természetesen értékeltük a hely komfortosságát és a környezettudatosság jeleit is. Az értékelésnél a jól bevált iskolai módszerhez folyamodtunk: a sok finom helyi halat jó áron, kényelmes környezetben és a lehető legkörnyezettudatosabban kínáló helynek ötöst adtunk, a legrosszabbnak egyest.

 

Nagymaros, Duna-part

A komptól kétszáz méterre lévő halazónál biciklisek, kenusok, strandolók hada gyűlik össze a napos nyári hétvégéken. „Ahhoz képest, hogy Duna-parti faloda, a kínálat pikkelyesből igen gyér: hekk – számol be csalódottan Gyula, aki rögtön pozitív életszemléletéről is tanúbizonyságot tesz. – De ha már hekkes, mellette szól, hogy ügyesen sütik, és a jószágok mérete sem túl nagy.” A hal egy kilója 2900 forint, 10 deka sült krumpli 160, kenyérből 30 forint egy szelet. A sült hal papírtálcán, szalvétával és fém evőeszközökkel érkezik, szelektív gyűjtő nincs. A vendégek műanyag asztalok mellett ücsörögve ebédelhetnek, kifeszített ponyva védi őket a napfénytől és az esőtől. A gyenge felhozatalért a környezet és a látványelemek kárpótolhatják a látogatókat: kis játszótér, homokos szabad strand, kilátás a visegrádi várra, semmi autó.

Értékelés: 2 pont

 

 

Baja, Tanyacsárda

Csalódottságában Gyula egészen Bajáig rohant rendes halast keresni. Igaz a halasbódé fölött egy kategóriával. Az eldugott vendéglőt az 51-es út hídján átkelve, a Tesco megkerülésével a gátnál, a folyással szemben találta meg a helyi erők segítségével. A felszolgáló tájékoztatása szerint helyből érkezik az étlapon különféle formában kínált ponty, fogas, kecsege, süllő, harcsa, csuka. Az elengedhetetlen paprika pedig a szomszédos Kalocsáról.  Micsoda kínálat!

Az árakat jól tükrözi a 990 forintos pontyhalászlé igazi házi metélttel, a kilónként 4500 forintos áron ajánlott roston sült kecsege, a köret nélkül 1990 forintos vegyes haltál ponttyal, süllővel, harcsával vagy a sonkás-gombás-tejszínes fogasfilé 1490 forintért.

A folyó melletti vendéglő kerthelyiségében szúnyogháló véd a vérszívóktól, és sajnos a kilátástól is. A kategóriából adódóan mindent elmosható és újrahasznosítható eszközökkel tálalnak, de szelektív gyűjtő nincs.  „A vendéglőben nem láttunk olyan ételt az étlapon, ami nem tuti befutó. Sok ilyen halászcsárdát!” – tudósított Gyula jóllakottan és elégedetten Bajáról.

Értékelés: 5 pont

 

Tardos, Malomvölgy

Zsolt és családja egy kellemes kirándulóhelyen járt a Gerecse tájvédelmi körzetben, a tardosi Malomvölgyben, ahol kis horgásztó várja a sporttársakat. A tájékoztató szerint pontyot és amurt lehet itt fogni. „Ezt látva máris összefutott szánkban a nyál, és a pár száz méterre lévő halasbódéhoz irányultunk. Reményeink sajnos rögtön szertefoszlottak, mikor az árlapon az egyszerű »sült hal« feliratot láttuk, és érdeklődésünkre kiderült, hogy bizony a jó öreg hekk lapul a paprikás liszt alatt. A kilónként 3300 forintért árult halat pontosan úgy készítik, mint bárhol máshol.” Tesztelőnk fedett vagy napernyős padoknál fogyaszthatott, a kezét egy utcai nyomós kútnál moshatta. „A mellette lévő fára felszögelt szappantartó eredeti megoldás. Az ételeket papírtányéron és műanyag evőeszközzel adták, szelektív gyűjtőt nem találtunk.” A reményekhez képest átlagos ebédért a kellemes környezet, a gyerekeknek kialakított játszótér kárpótolta a családot. „És a tudat, hogy a kirándulóhelyen kialakított tűzrakóhelyek egyikén akár mi magunk is főzhettünk volna egy bográcsos halászlevet” – zárja optimista értékelését Zsolt.

Értékelés: 2 pont

 

 

Budapest, Római-part, Evezős Sörkert

A Római-part egyik legrégibb, anno bódéból induló, de mára szépen kiépült halasához ment tesztelni Zoli, a Római-part 34.-be. A sülthal-választékban az elmaradhatatlan hekk és az egzotikus lazac mellett olyan hazai fajták is szerepeltek, mint a fogas, a harcsa, a keszeg, a ponty, a pisztráng és a süllő. Az utóbbi kettőt közelebbről is megvizsgáltuk. A már olajba merült süllőről kiderült, hogy majdnem fogas, viszont nem balatoni, de a pisztráng igazi Szalajka-völgyi tenyésztés volt. Tesztelőnk a komfortossággal és a környezettudatossággal is elégedett volt: „A kényelemmel és otthonossággal kapcsolatban semmi kifogást nem lehet emelni, még párna is volt a székekre. Evőeszközt és tányért lehetett választani elmoshatót és eldobhatót is. Szelektív gyűjtőt nem találtam, de megtudtam, hogy a papírt külön gyűjtik, és a használt olajat is elvitetik, az el nem fogyasztott halat biológiailag lebomló zacskóban lehet hazavinni.” Az addig szerzett sok jó érzés némileg elillant a kasszánál. A keszeget és a hekket 3500 körül, a süllőt 6000, a pisztrángot pedig 4500 forintért adták kilónként.

Értékelés: 4 pont

 

 

Balatonszárszó, Tóparti halsütő 

Kata a Szárszó központjában, a parttól nem messze, a park és a strand között található halsütőt látogatta meg. Az eladó magabiztosan sorolta a kínálatot: a harcsa, a keszeg, a pisztráng a Balatonból, a hekk, a süllő, a rákolló és a tintahal a tengerekről érkezett ide. „Még a szálkákkal kapcsolatban is kaptam tanácsot. Balatoni keszeget választottam, ami gyorsan elkészült. Finom, friss, ropogós, és elfeledteti velem azt a száraz és íztelen hekket, amit tavaly ettem itt – borított elégedetten fátylat a sötét múltra Kata, és tovább kalandozott a gasztronómia ösvényein. – A csemegeuborka is kifejezetten finom, ropogós. A sült krumpli sem rossz, de talán nem sütötték elég magas hőmérsékleten, mert a kelleténél több olajat szívott magába. A majonéz sajnos íztelen import, kis zacskós.”  A keszeg kilója 3500 forint volt, legdrágábban a harcsát adták, 5800 forintért. A sült hal elfogyasztásához lehet választani a hatalmas napernyő alatti fapadok és a műanyag garnitúra között, kézmosási lehetőség van. Az ételeket papír- és műanyag tálcán adják műanyag evőeszközzel, szelektív gyűjtőt nem talált tesztelőnk, aki szerint érdemes visszajönni.

Értékelés: 4 pont

 

Versenyen kívül

Lapzártánk után, 2011. június 1-jén nyílt meg a gyenesdiási Kárpáti korzón, a helyi piac részeként a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halsütője és halboltja. A helyi halakat kínáló sütöde nagy előnye, hogy a kellemes halvacsorát kiegészíthetjük a piacon vásárolt friss gyümölcsökkel, zöldségekkel. Ha még nem untuk meg a halakat, a halboltban otthonra is vásárolhatunk későbbre elkészíthető csemegét, akár még biót is.

 

Szeretnél velünk tesztelni? Figyeld felhívásunkat a Tudatos Vásárlók Egyesülete Facebook-oldalán!

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin  23. számában.

Fotó: sanders_lelli/

***

Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok