fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tilos sózni a járdákat

| Tudatos Vásárló

Idén télen már tilos konyhasót (nátrium-kloridot) használni a parkok, terek és járdák fagy- és csúszásmentesítésére.

A rendelettel a fákat és egyéb lágyszárú növényeket kívánják megvédeni. Az úttesteken ugyanakkor továbbra is lehet sózni, ami a gépjárművek szerkezetében kárt tehet, a só ugyanis nagymértékben hozzájárul az alvázak korrodálásához.

A hazai fejlesztésű „zöldsó” a jelen pillanatban rendelkezésre álló leghatékonyabb környezetbarát csúszásgátló és jégmentesítő anyag. Édesvízi mészkő granulátumból és kalcium-klorid 20 százalékos keverékéből áll, ami kisebb mértékben tartalmaz kloridiont, amely a fokozott korrózióért felelős.

Egyéb környezetkímélő csúszásmentesítés:
– mechanikus tisztítás
– tiszta homok
– sóder
– lebomló faforgács
– transheat (karbamid-ammónium-nitrát, környezetbarát folyékonyjégoldó)
– karbamid (nitrogénes műtrágya, amit bomlásgátló anyaggal kell összekeverni, mert a szabad levegőn ammóniagáz formájában hamar elpárolog, mínusz 20 fokig hatásos)
– vinasz nevű szeszgyári melléktermék (mínusz 10 fokig is megbízhatóan alkalmazható)

A kalcium-klorid az egyik leghatékonyabb olvasztószer, hiszen tömény koncentrációban még -30 Celsius-fokon is kifejti hatását. Mivel feloldódás közben intenzíven hőt termel, ami akár elérheti a 60 Celsius-fokot, ezért egyrészt felolvasztja a jeget, másrészt a saját tömegénél sokszorta több nedvességet köt meg. A hagyományos nátrium-kloridhoz képest nem tartalmaz nátriumiont, ezért a növények nátrium – kálium egyensúlyát nem borítja fel.

Az édesvízi mészkő az 1-5 milliméter közötti szemcsenagysága miatt a csúszós járdafelületek csúszásmentesítésére kiválóan alkalmas. A hideg idő elmúltával elmorzsolódva lemosódik a csapadékvízzel együtt vagy egyszerűen összesöpörhető és egyáltalán nem ártalmas a fákra, valamint más növényekre.

Hatékonyságára az is bizonyítékul szolgál, hogy lényegesen kevesebbet kell kiszórni ebből az anyagból, mint a hagyományos sóból, így kevésbé káros a környezetre. A kalcium-klorid olvasztóképességének köszönhetően 5-ször kevesebb kloridion kerül a szabadba, mint a hagyományos sóból.

Azt se felejtsük el, hogy a „zöldsó” önmagában nem elég a csúszásmentesítéshez, mielőtt kiszórjuk, a frissen hullott hótól le kell takarítani a járdát a hólapáttal. A meglevő jeges rétegre azután bátran kiszórható a környezetkímélő csúszásgátló anyag.

 

Forrás: fővárosi.hu

Kép [cc] freefotouk

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok