fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tilos fürdeni a Duna főágán

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A Duna hazai szakaszán a folyó vizének minősége több helyen még átlagos vízhozam mellett is kívánnivalót hagy maga után higiéniai, mikrobiológiai szempontból. Az áradás az emberre is veszélyes szennyeződéseket hozott, hozhatott magával, így a vízminőség tovább romlott.

A szabadvízi fürdővizek uniós irányelvek alapján készülő minősítését négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján állítják össze, a kockázat statisztikai értékelésével, ami nem csak egy-egy mintát, hanem a vízminőség változásait, és az egészségkockázatokat is követi.

A besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabadvízi fürdőhely. A lista az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján olvasható.

Egy strandot egy szezon alatt négyszer vizsgálnak, nyitás előtt, és a nyár folyamán havonta egyszer. A szabadvízi fürdővizek esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos és/vagy úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás.

A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ennek jelei a víz kékeszöld elszíneződése, esetleg habzása. A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvíz eredetű szennyeződésre, és az ebből adódó egészségkockázatra utalhatnak.

A nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés (pl. bányatavakon).

A rendkívüli dunai árhullám miatt a Duna főágán és a hozzá kapcsolódó mellékágakon és holtágakon jelenleg mindenütt tilos a fürdőzés. Az árhullám visszaduzzasztó hatása miatt ugyanis most ezeken a helyeken is jelentkezhet vízminőségi probléma. Így bár szerepelnek az uniós minősítési listában (az elmúlt négy év adatai alapján akár „kiváló” minősítéssel) egyes a Dunához kapcsolódó fürdőhelyek, ezeken a strandokon jelenleg tilos a vízbe menni.

Kijelölt fürdőhelyek a Duna mentén, ahol jelenleg tilos a fürdőzés:

Mosoni Duna

 • Dunasziget, Dunaszigeti szabad strand
 • Győr, Aranypart I. strand
 • Halászi, Halászi szabad strand
 • Mosonmagyaróvár, Itató szabad strand
 • Mosonmagyaróvár, Mosoni szabad strand

Püspökerdei Holt-Duna

Győr, Aranypart II. strand

Szentendrei Duna-ág

Dunabogdány, Forgó szabad strand

Duna Szobtól Bajáig

 • Dunaújváros, Szalki-szigeti szabad strand
 • Göd, Széchenyi strand
 • Göd, Felsőgödi strand

Ráckevei-Soroksári Duna-ág

Ráckeve, Hídláb strand

Faddi Holt-Duna

 • Fadd-Dombori I. strand
 • Fadd-Dombori II. strand
 • Fadd-Dombori Ifjúsági tábor

Kamarás-Duna

 • Baja, Gázgyár-öböli szabad strand
 • Baja, Posztó-öböli szabad strand
 • Baja, Vénuszdombi szabad strand

Forrás: Országos Környezetegészségügyi Intézet

Kép:Dreamstime

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok