fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Tilos fürdeni a Duna főágán

A Duna hazai szakaszán a folyó vizének minősége több helyen még átlagos vízhozam mellett is kívánnivalót hagy maga után higiéniai, mikrobiológiai szempontból. Az áradás az emberre is veszélyes szennyeződéseket hozott, hozhatott magával, így a vízminőség tovább romlott.

A szabadvízi fürdővizek uniós irányelvek alapján készülő minősítését négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján állítják össze, a kockázat statisztikai értékelésével, ami nem csak egy-egy mintát, hanem a vízminőség változásait, és az egészségkockázatokat is követi.

A besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabadvízi fürdőhely. A lista az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján olvasható.

Egy strandot egy szezon alatt négyszer vizsgálnak, nyitás előtt, és a nyár folyamán havonta egyszer. A szabadvízi fürdővizek esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos és/vagy úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás.

A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ennek jelei a víz kékeszöld elszíneződése, esetleg habzása. A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvíz eredetű szennyeződésre, és az ebből adódó egészségkockázatra utalhatnak.

A nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés (pl. bányatavakon).

A rendkívüli dunai árhullám miatt a Duna főágán és a hozzá kapcsolódó mellékágakon és holtágakon jelenleg mindenütt tilos a fürdőzés. Az árhullám visszaduzzasztó hatása miatt ugyanis most ezeken a helyeken is jelentkezhet vízminőségi probléma. Így bár szerepelnek az uniós minősítési listában (az elmúlt négy év adatai alapján akár „kiváló” minősítéssel) egyes a Dunához kapcsolódó fürdőhelyek, ezeken a strandokon jelenleg tilos a vízbe menni.

Kijelölt fürdőhelyek a Duna mentén, ahol jelenleg tilos a fürdőzés:

Mosoni Duna

 • Dunasziget, Dunaszigeti szabad strand
 • Győr, Aranypart I. strand
 • Halászi, Halászi szabad strand
 • Mosonmagyaróvár, Itató szabad strand
 • Mosonmagyaróvár, Mosoni szabad strand

Püspökerdei Holt-Duna

Győr, Aranypart II. strand

Szentendrei Duna-ág

Dunabogdány, Forgó szabad strand

Duna Szobtól Bajáig

 • Dunaújváros, Szalki-szigeti szabad strand
 • Göd, Széchenyi strand
 • Göd, Felsőgödi strand

Ráckevei-Soroksári Duna-ág

Ráckeve, Hídláb strand

Faddi Holt-Duna

 • Fadd-Dombori I. strand
 • Fadd-Dombori II. strand
 • Fadd-Dombori Ifjúsági tábor

Kamarás-Duna

 • Baja, Gázgyár-öböli szabad strand
 • Baja, Posztó-öböli szabad strand
 • Baja, Vénuszdombi szabad strand

Forrás: Országos Környezetegészségügyi Intézet

Kép:Dreamstime

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás