fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tilos az egészségtelen élelmiszerek reklámozása Nagy-Britanniában

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Életbe lépett Nagy-Britanniában az egészségtelen élelmiszerek reklámozásának tilalma a 16 éven aluliaknak szóló tévéműsorokban. Ed Balls gyermek-, iskola- és családügyi miniszter szerint a brit gyermekek évente tízezer tévés reklámot látnak, s tízéves korukra mintegy 400 kereskedelmi márkát ismernek – írja a BBC News.

A növekvő gyermekkori elhízás elleni harc jegyében a brit médiafelügyelet, az Ofcom most betiltotta az összes magas zsír-, só-, valamint cukortartalmú élelmiszer televíziós népszerűsítését. A mostani tiltás az utolsó fázisa az egészségtelen élelmiszerek reklámozása ellen indított összehangolt akciósorozatnak. Tavaly áprilisban tiltották be e termékek népszerűsítését a 7-9 évesek korosztályának szánt műsorokban, ez év decemberéig pedig a gyermekcsatornáknak teljesen ki kell iktatni ezeket a reklámokat.

Az Ofcom tervei szerint a jövőben tilos lesz hírességek, valamint rajzfilmfigurák segítségével reklámozni az egészségtelen élelmiszereket. Ugyancsak betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámcélú osztogatását, azok állítólagos egészségügyi vagy táplálkozási értékeinek feltüntetését.

A tévétársaságok szerint a minőségi gyermekműsorok sínylik meg a reklámok kieséséből származó évi 39 millió fontos (13,3 milliárd forintos) veszteséget. Becslések szerint a földi sugárzású tévécsatornák reklámbevételei a tiltás következtében 1%-kal csökkennek, a műholdas gyermekcsatornák 9%-os visszaesésre számítanak, míg a kiskorúakra “szakosodott” kereskedelmi tévék 15%-os veszteségtől félnek.

Az Ofcom reklámozást korlátozó előírásai azokra a show-kra is vonatkoznak, amelyek nézőinek jelentős része gyermekekből verbuválódik. A szabályozást ugyanakkor számos kritika éri – egyes bírálók szerint az előírások túl bonyolultak és teljesen átláthatatlanok a szülők számára.

A Which? fogyasztóvédelmi szervezet szerint az előírások teljességgel hatástalanok, mivel nem érintik a családi műsorokat, amelyeket egyaránt szánnak az ifjabb és az idősebb nemzedéknek. Richard Watts, a gyermekek egészséges táplálkozásért folyó brit kampány koordinátora szerint húsz tévéműsorból tizennyolc nem esik a korlátozás hatálya alá. Meggyőződése szerint a médiahatóság egyensúlyt próbál teremteni a gyermekek egészsége és a tévétársaságok pénzügyi jóléte között.

 

Forrás: MTI

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok