fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Teszteltük a leggyakoribb szőrtelenítő megoldásokat

| Tudatos Vásárló

A legelkötelezettebb környezetvédők között is ritka, aki szívesen villant szőrős lábat a tavaszi szoknyája alól. Szerkesztőségünk önkéntesei nekivágtak az ismertebb szőrtelenítők tesztelésének. Találkoztunk jóval, rosszal egyaránt.

Tesztelőink öt terméket tettek próbára, mindegyiket ketten vizsgálták. Természetesen kíváncsiak voltunk arra, mennyire hatásosak, mennyire egyszerű használni őket, és mennyire fájdalmas az alkalmazásuk. Külön figyeltünk arra, hogy okoznak-e nemkívánatos tüneteket a bőrön. Díjaztuk a használati utasítás érthetőségét, és ha kevés hulladék keletkezett a művelet során. Az értékelésnél a jól bevált iskolai módszerhez folyamodtunk: a legjobb terméknek ötöst adtunk, a legrosszabbnak egyest.

 

Isana meleg gyanta Aloe verával

A tégelyes meleg gyanta pár kisebb szál kivételével jól eltávolította a nem kívánt szőröket, ám a felvitellel nehezen boldogultak tesztelőink: „Nehezen ment, hogy a gyantát spatulával kellett kevergetni és felkenni, többször is kicsöpögtettem” – mesélte Zsófi.

Gittának is hasonló élményei voltak. Már-már nevetségesnek érezte magát, ahogy a nehezebben elérhető részekre megpróbálta felkenni a folyékony gyantát. Tesztelőink egyetértettek abban, hogy a művelet viszonylag fájdalommentes volt, a gyantát könnyen le tudták szedni a csíkokkal, és különösebb irritációt sem tapasztaltak. Az összképet azonban rontotta az igencsak félrevezető használati utasítás:

„Egyszerűen életveszélyes. Nem elég hogy olyan apró betűs, hogy csak nagyítóval lehet kényelmesen elolvasni, de még rossz is a szöveg. A melegítési időt másodperc helyett percre fordították le. El sem merem képzelni, mi történik, ha valaki valóban 45 percig melegíti…” – háborgott Gitta.

Értékelés: 4 pont

 

X-epil patronos cukorgyanta

Az első helyen végzett az X-epil patronos cukorgyantája, amely a kisebb és a nagyobb szőrszálakat egyaránt eltávolította, bár előfordult, hogy a tökéletes hatás érdekében egy területre kétszer is fel kellett vinni. A patronos kiszerelést viszonylag könnyen lehetett használni, de adódtak problémák: „Enyhén döntve kellett tartani a patront, hogy tényleg jöjjön belőle a gyanta, ami kicsit bonyolult mutatvány a láb hátsó, illetve oldalsó részeinél” – értékelt Gitta.

A részletes használati útmutató mindkét tesztelőnknek sokat segített abban, hogy viszonylag gyorsan és fájdalommentesen végezzenek a művelettel. „Mindent lépésről lépésre elmagyaráztak, és még a buktatókra is kitértek. Azt is innen tudtam meg például, hogy érdemes hintőport használni a gyantázás előtt” – értékelt Kriszta, aki arra is figyelmeztetett, hogy könnyen túlmelegíthetjük a gyantát. Ezért fontos ügyelni arra, hogy ne kenjük a forró folyadékot azonnal magunkra. A gyantacsíkok mosás után újrahasznosíthatók, de a patront pár használat után cserélni kell.

Értékelés: 5 pont

 

 

Balea szőrtelenítő krém

A fájdalmat nehezen tűrők biztos fegyvere a szőrtelenítő krém. Tesztelőink véleménye ezt megerősítette, és abban is egyetértettek, hogy igen egyszerű a krém használata. Ezeken túl azonban nem sok pozitívumot lehet felsorakoztatni.

„Klasszikus krém, amelynek még a kellemetlen szaga is a kilencvenes éveket meg a tinikori szőrtelenítési próbálkozásokat idézte fel” – értékelt Noémi. Kata azt is hozzátette, hogy ő kissé csípő érzést tapasztalt a bőrén a tízperces várakozás alatt. A hatás tekintetében eltérőek voltak a tapasztalatok, egy tökéletes értékelés mellett egy közepes állt, mely szerint a krém csak a szőrszálak 30-40%-át távolította el, és a lemosása sem ment simán.

Katát a környezetvédelemi szempontok is kifejezetten aggasztották. „Amellett, hogy a dobozon elég sok riasztó kifejezés szerepelt, viszonylag sok hulladék gyűlt össze. Doboz, spatula, tubus a lemosással pedig a vízrendszerbe jut a krém, mely a leírás szerint akár vakságot is okozhat.”

Értékelés: 2 pont

 

Oplica szőrtelenítő hideggyantacsík

Tesztünkben a hideggyantacsíkok bizonyultak a leghatástalanabbnak. Hannának némi szőrtől ugyan sikerült megszabadulnia vele, ám Noéminek még ennyi sem jött össze: „A hatás nulla volt. Cserébe bosszankodás, sziszegés és elpocsékolt idő.

Pedig a használati utasítás alapján nagyon egyszerűnek tűnik a dolog, a tenyér dörzsölésével felmelegített csíkot felteszed a lábadra, majd gyors rántás, és kész is. Hát ebbe csúszott némi hiba. Ha szerencsém volt, lejött egyben a gyantacsík, de őzlábfronton minden maradt a régiben.”

Hanna szerint amennyire kedves volt a külső, akkora csalódást okozott a belső. Fél óra kínlódás után úgy döntött, hogy feladja: „A dörzsölgetés elég megerőltető, félúton egyszerűen megunod. Ahogy melegítettem, az is előfordult, hogy túl nagy lett a lendület, és a csík széle felpöndörödött, így az egész kezem cuppogott a ragadós gyantától.”

A kényelmetlenségeket csak fokozta, hogy Hannának még viszkető kiütések is megjelentek a bőrén a próbálkozás után. A végső pontszámon az sem javított, hogy a használati utasítás szerint a gyantapárok újrahasználhatók. „Az újrahasznosítást olyan bonyolultan írták le, hogy egyszerűen nem értettem. Ráadásul a szőrős gyantát nem nagy élmény újramelegíteni, és az olajtól tocsogó törlőkendőt sem lehet visszacsomagolni” – zárta Hanna az összegzést kiábrándultan.

Értékelés: 1 pont

 

Veet szőrtelenítő krém spray formájában

A szőrtelenítő krémek legújabb formája sokkal jobban teljesített elődeinél. Tesztcsapatunk szerint kifejezetten könnyen használható, kellemes az illata, és a szőrszálaktól is viszonylag jól megszabadít. „Nagyon meglepődtem. Arra készültem, hogy kellemetlen lesz a szaga, és többször kell majd felkennem, hogy minden szőrszáltól megszabaduljak. Ehelyett öt perc alatt szinte tökéletes lett a végeredmény” – értékelte Kriszta.

Más a helyzet, ha a természetességet is számításba vesszük. „Nem tudom, hogy mennyire veszélyesek a habban található vegyi anyagok, de a használati utasítás szerint kifejezetten oda kell figyelni. Meglepődtem, hogy a szőrtelenítés után majd egy napig nem lehet úszni, napozni és dezodort használni, sőt kerülni kell a krém ruhára vagy padlóra jutását. Az biztos, hogy a flakonos spray nem környezetbarát megoldás” – árnyalta a képet Dóra, akinek az érzékeny bőre piros pöttyökkel reagált az anyag használatára. Az összetevők és a flakonos csomagolás miatt kénytelenek voltuk rosszabb értékelést adni.

Értékelés: 3 pont

 

Házi cukorgyanta

Nekivágtunk a házi cukorgyanta kipróbálásának is, amely a legkörnyezetkímélőbb és a legegészségbarátabb, de nem voltunk elég kitartóak. Az alábbi recept alapján valóban guszta gyantát kevertünk, de sajnos túl folyós maradt, így nem jutottunk el a tesztelésig. Ha valakinek sikerül kikísérleteznie a tökéletes állagot, várjuk tapasztalatait a szerk@tve.hu-ra.

A legegyszerűbb cukorgyanta receptje: 2 csésze cukor, fél csésze víz, fél csésze bolti citromlé. A hozzávalókat tegyük egy lábosba, és főzzük közepes lángon kevergetés mellett kb. 20 percig. A barna színű, puding állagú masszát öntsük nem olvadékony tárolóba, és kihűlés után fel is kenhetjük a szőrtelenítendő felületre. A cukorgyanta leszedhető hagyományos bolti gyantacsíkkal vagy erre a célra használt textilcsíkokkal. 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 22. számában

Kép [cc]: bginch88

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
 
 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok