fbpx

| Tudatos Vásárló

Teszteltük és ilyen csomagolásmentesen vásárolni

A TVE közössége – tagjaink és munkatársaink – Fejes Rékával, a divany.hu újságírójával kiegészülve 3 héten át kóstolgatta a csomagolásmentes vásárlást. Összesen 13-an kerekedtünk fel saját bevásárló készlettel felfegyverkezve. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ha valaki nem főállású csomagolásmentesen vásárló, mennyire illeszthető be a mindennapos rohanásba az efféle környezettudatosság? És mit szól hozzá a boltosnéni, a pék, a család? Meglepő számok, őszinte vallomások következnek.

Köszönjük a teszt megvalósításához nyújtott segítséget a hulladekmentes.hu-nak, a Ligeti boltnak és a The sorting bags-nek!

Már a csapból is az folyik, hogy mekkora környezeti problémát jelentenek az élelmiszercsomagoláshoz használt eldobható műanyag szatyrok, dobozok, poharak. Ezzel egy időben, mintegy válaszként látványos felfutásnak indult az elmúlt időszakban a zerowaste mozgalom: hazai és külföldi bloggerek tucatjait követhetjük irigykedve, ahogy radikálisan csökkentik a háztartásuk hulladéktermelését. Csak az elmúlt egy évben három csomagolásmentes bolt nyílt Budapesten. Mi is kipróbáltuk a Ligeti Boltot a Kresz Géza utcábana Karinthy úton, a Ne pazarolj! boltot a Fő utcában.

Persze nincs mindenkinek a közelében ilyen bolt, joggal merül fel hát a kérdés: csak csomagolásmentes boltban lehet saját szatyrot, dobozt használni? A másik fogas kérdés pedig, hogy a hétköznapi rohanásban mennyire valósítható meg ez a fajta zöld üzemmód?


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required


 

A lelkes önkéntes tesztelőket ezért arra kértük, hogy három hét alatt összesen három alkalommal vásároljanak részben csomagolásmentesen: legalább kétszer hétköznapi helyen (szupermarketben vagy pékségben vagy piacon) és egyszer csomagolásmentes boltban. Nem a szuperzöld üzemmódot teszteltük tehát, csak egy viszonylag életszerű helyzetet.

Végül összesen 13-an kerekedtünk fel saját dobozzal, flakonnal, vászonszütyővel vagy otthon elfekvő műanyag szatyorral felfegyverkezve, majd a 3 hét elteltével mindenkitől bekértük az adatokat.

 

A budapestiek 3/4-e betétdíjas palackokat akar
A budapestiek elsöprő többsége, 75%-a támogatná a betétdíjas rendszer bevezetését, és választaná a visszaváltható palackot az egyszer használatos helyett − derül ki a Greenpeace Magyarország 2018 decemberében végzett reprezentatív közvélemény-kutatásából. 

A legkönnyebb a zöldség, gyümölcs, pékáru

A három hét alatt összesen több mint 100 kg zöldséget és gyümölcsöt, 38 kg pékárut és 25 kg tejterméket szereztünk be. Ezek a számok valószínűleg azzal magyarázhatók, hogy ezeket a termékeket a legkönnyebb csomagolásmentesen megvenni, illetve, hogy ezekből vásárolunk a legtöbbet. Ezenkívül vettünk tojást, tésztát, magvakat, húsárut, hüvelyeseket, rizst, hajdinát, lisztet és gabonapelyhet.

Válaszadóink szerint zöldséget, gyümölcsöt, pékárut és tojást a legegyszerűbb csomagolásmentesen beszerezni, hiszen néhány vászonszütyő vagy használt műanyagszatyor kis helyen elfér a táskánkban, gyakorlatilag bármikor nálunk lehet. Ráadásul, ezeket a termékeket bármelyik boltban vagy piacon megvehetjük csomagolásmentesen.

 

Hogyan? Egy tesztelőnk szerint „mindig előre kell az eladó kezébe nyomni a tárolót, mert néha sajnos hiába nyújtottam, ez az információ nem ment át. Hoppon maradtam egyszer-kétszer papírba csomagolt pékáruval az egyik kezemben és üres vászonszatyorral a másikban.”

Szerencsére az eladók is pozitívan reagáltak: „… már a szupermarketben sem lepődnek meg, hogy nem teszem zacskóba a zöldségeket, gyümölcsöket, szó nélkül lemérik – régebben mindig zacskóba akarták tenni.”; „egy pékség kivételével mindenhol természetesnek vették a vászonszatyrot”.

Volt olyan tesztelőnk, aki még dicséretet is kapott: „A piacon a gombaárus megdicsérte a saját készítésű tüllzacskót, amibe a gombát kértem, mivel abban szellőzik.”

18 műanyag zacskó, 8 papírzacskó, 2,5 tejfölös doboz, 1,5 tojásdoboz,
1,5 tejesdoboz – a három hét ennyivel kevesebb csomagolási hulladékot jelentett fejenként

Más szempontból is van pozitívuma a csomagolásmentes vásárlásnak: előhozza a kreatív oldalunkat. „Miután ebben a három hétben sem a készételek, sem a műanyag dobozban árult sajtkrémek vagy más kencék nem jöhettek szóba, kreatívnak kellett lennem a konyhában. Rájöttem, hogy a répa milyen sokoldalú zöldség. Nem csak isteni torta készülhet belőle vagy hosszanti szeletekre vágva tökéletes nasi, de a darált hús helyett csodás alapanyaga a vega bolognai szósznak.” – számolt be a sikerélményéről Fejes Réka, a divany.hu szerzője, aki kivételes módon az egész tesztidőszak alatt csak csomagolásmentesen vásárolt. Részletes beszámolóját itt olvashatjátok.

A fentiekkel ellentétben a tejtermék vásárlás már többeknek nehezebben megvalósítható a hétköznapokon. Erről az egyik tesztelőnk így írt: „a tejtermékek beszerzése nekem kicsit nehézkesen ment, mert a piac csak szombaton van a közelemben. Így ha hét közben vásárolok, oda kell cuccolnom az üvegekkel, palackokkal, ez néha elég fárasztó.”

Az eredményekből az is kiderült, hogy a legkevesebbet fűszerből, teából, mézből, ecetből, édességből és aszalt gyümölcsből vásároltunk, valószínűleg, mert amúgy is ritkábban vesszük őket, és csomagolásmentes beszerzésük már pontosabb tervezést igényel.

 

Ennyi csomagolóanyagot spóroltunk meg

Azt is kiszámoltuk, hogy ha ugyanezeket a termékeket „klasszikus” csomagolt formában szereztük volna be, mennyi hulladék keletkezett volna. A három hetes tesztidőszak alatt a csomagolásmentes vásárlással összesen mintegy 239 műanyag zacskót/fóliát, 103 papírzacskót/papírdobozt, 32 műanyag (tejfölös/joghurtos) dobozt, 22 tojásdobozt és 17 tejesdobozt takarítottunk meg közösen.

Fontos újra hangsúlyozni, hogy ezeket a nem kis számokat nem úgy hoztuk, hogy a tesztidőszak alatt minden egyes vásárlásunk csomagolásmentes volt: mindenkinek összesen csak legfeljebb három alkalommal kellett így vásárolnia – de persze volt olyan, aki a saját vérmérsékletének megfelelően ennél többször is igyekezett csomagolásmentes vásárolni.

 

Ha eljátszunk a gondolattal, hogy Magyarországon minden 20. ember, vagyis ötszázezer lakos a tesztelőkhöz hasonlóan átlagosan heti egy alkalommal részben csomagolásmentesen vásárolna – és mint alább majd kiderül, ez nem igényel túlzott erőfeszítést -, akkor is tetemes mennyiségű csomagolóanyagot spórolhatnánk meg egy év alatt: 9 millió műanyag zacskót, 4 millió papírzacskót, 1,25 millió tejfölös/joghurtos dobozt, 750.000 tojásdobozt és ugyanennyi tejesdobozt.

 

Logisztikai bravúr vagy csak egy kis előre gondolkodás?

Szinte mindegyik tesztelő egyetértett abban, hogy a csomagolásmentes vásárlás nem sokkal bonyolultabb, mint a „hagyományos”. Az igazsághoz hozzátartozik az is, ahogy az egyik résztvevő fogalmaz „így sokkal tervezettebben kell élni az életet”.

„Számomra a kihívás legnehezebb része a tervezés volt. A napjaim kaotikusak, szinte mindig rohanok valahova, és abból dobok össze vacsorát, amit éppen a hűtőben találok, vagy még beszaladok egy útba eső boltba, és a pillanatnyi ihlet hevében pakolom tele a kosaram. Ezt a stratégiát három hétre elfelejthettem, ugyanis a csomagolásmentes vásárlás az esetek többségében megoldhatatlan legalább a vászonzsákok nélkül. Választhattam aközött, hogy minimalizálom és megtervezem a heti vásárlásaimat, vagy mindenhova magammal viszem a hulladékmentes készletem. Az első opció szimpatikusabbnak tűnt. Egy nap késő este hazafelé tartottam és rájöttem, hogy nincs otthon semmi reggelire. Egyetlen vászonzsák volt nálam, amit az Aldiban megpakoltam hat fahéjas csigával, és minden gyümölcsből vettem egyet-egyet, ami nem volt becsomagolva. A bedobozolt áfonyától vérző szívvel vettem búcsút” – magyarázza Fejes Réka, a divany.hu újságírója.

 

Drágább vagy olcsóbb?

Szinte mindegyik tesztelő egyetértett abban, hogy a csomagolásmentes vásárlás összességében nem drágább. A válasz nem volt meglepő, ha a szupermarketben vagy piacon vásárolunk, ugyanaz a termék csomagolással vagy anélkül általában ugyanannyiba kerül.

Még a csomagolásmentes boltra sem igaz egyértelműen, hogy drágább lenne, mint egy szupermarket vagy piac. Ahogy azt egy korábbi cikkünkben összehasonlítottuk, a csomagolásmentes bolt árai a szupermarketek közepes árkategóriáiba esnek, bár kétségtelen, hogy vannak olyan termékek is, amelyek kimondottan magas árkategóriában futnak. A csomagolásmentes bolttal kapcsolatban az merült fel nehézségként a tesztelőknél, hogy sokak számára nehezen elérhető távolságra van, valamint, hogy az összetétel bizonyos termékeken nincs feltüntetve.

 

A legmeglepőbb az volt, hogy …

Volt olyan tesztelő, aki meglepődve tapasztalta, hogy már mennyire elterjedt a csomagolásmentes vásárlás, más pedig azon csodálkozott, hogy a piacon még mennyi mindenhez adnának zacskót. Arra is felfigyelt valaki, hogy csomagolásmentes boltban lehet fagyasztott zöldséget, gyümölcsöt is kimérve kapni, és milyen széles a termékpaletta.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mit vennének még szívesen kimérős formában, erre legtöbben a kozmetikumokat, tisztítószereket és az ecetet említették.

A tesztelők szinte mindegyike korábban már vásárolt friss zöldséget és gyümölcsöt csomagolásmentesen, a többség magvakat, tojást, pékárut is szerzett már be ily módon. Mindenképp pozitív tendencia figyelhető meg, mivel a tesztelők bevallása alapján a jövőben gyakrabban és több terméktípust terveznek csomagolásmentesen venni, mint korábban tették.

 

Így teheted könnyebbé a csomagolásmentes vásárlásodat

• Előre tervezd meg a vásárlást: mit szeretnél venni, azt mibe fogod tenni.

• Érdemes mindig magadnál tartani egy-két vászon vagy műanyag szatyrot.

• Tárolóedényeid lemérheted otthon, és ráírhatod vagy ragaszthatod a súlyukat. Vagy a csomagolásmentes boltban lefotózhatod a dobozt a mérlegen, így nem kell megjegyezni a súlyát.

• Előre szólj az eladónak, hogy nem kérsz zacskót, vagy azonnal nyomd az árus kezébe saját szütyőnket, hogy biztosan abba kapd meg a terméket.

• Készülj befőttes üveggel, műanyag palackkal is, hiszen a csomagolásmentes boltban pl. ecetet, olajat, piacon pedig tejfölt, tejet is be lehet így szerezni.

• Ne tarts mások véleményétől: a többség pozitívan reagál a csomagolásmentes vásárlásra.

Ahogy tesztünk is bizonyítja, csomagolásmentes vásárláshoz nem kell feltétlen csomagolásmentes boltba menni, egyre könnyebben kivitelezhető mindez piacon, szupermarketben, pékségben, zöldségesnél, kávé – és teaszaküzletben, magvakat árusító boltokban. A hulladekmentes.hu oldalon böngészhetsz olyan helyek között, ahol kimérős termékeket árulnak.

Talán macerásnak tűnik elsőre, de ez is csak elhatározás és megszokás kérdése, ezért arra bátorítunk, ha nem is mindenben, de lehetőség szerint törekedj a csomagolásmentes vásárlásra!

Hálásan köszönjük tesztelőinknek a részvételt és a visszajelzéseket!

Képek: pexels.com

Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!

 

 A cikk az Agrárminisztérium  PTKF/78/13/2018 jelü pályázat támogatásával valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás