alap kinézet

Cikkek

System Messages

Cikkek » Típus » Tesztek

Ezeket gondold át, mielőtt szárítógépet veszel

Mit gondolj át, mielőtt vásárolnál?

Mivel alsó hangon százezer forint körül kezdődik egy szárítógép ára, ugyanakkor az előállításuk és a használatuk nem kevés energiát és nyersanyagot igényel, nulladik lépésként gondoljuk át, valóban szükségünk van-e rá. Leginkább azoknak érdemes belevágni egy ilyen beruházásba, ahol nagyobb a háztartás, és heti 3-5 mosás simán összejön, ahol nincs hely a teregetésre vagy könnyen penészednek a falak, amire a sok teregetés csak rátesz egy lapáttal.

Itt jó átgondolni azt is, hogy ha a környezeti szempontokat nézzük, mindenképp a kézi teregetés a zöldebb megoldás: a működéssükkel járó energiafelhasználásuk mellett a szárítógépek előállítása és hulladékkezelésük is terheli a környezetet.

 

Milyen típust válasszak?

Ha már mindenképp vásárolunk, akkor érdemes tudni, hogy alapvetően két fő típussal találkozhatunk: a csak kondenzációs vagy a kondenzációs és hőszivattyús szárítógéppel. Mindkettő bárhol elhelyezhető, mivel egy kondenzációs tartályban gyűlik össze a szárításkor keletkező pára, ezért nincs szükség külön vízelvezetésre. A kondenzációs gép előnye, hogy csendesebb, hátránya, hogy mivel magas hőmérsékleten szárít, érzékenyebb ruhák szárítására nem alkalmas, de ennél talán még fontosabb, hogy zabálja az áramot. A tesztünkben szereplő csak kondenzációs gépek energiaosztálya nem jobb B-nél. Vagyis hiába juthatunk hozzá sokkal olcsóbban ezekhez a készülékekhez, hosszú távon drága lesz a működtetésük.

Ezzel szemben egy hőszivattyús szárítógépért elsőre igencsak bele kell nyúlnunk a zsebünkbe. A tesztünkben szereplő gépek ára 130 ezernél kezdődik és félmillióig is felmegy. Viszont hosszú távon megtérül a befektetés, ugyanis a csak kondenzációs szárítógépekkel ellentétben a hőszivattyús gépeknek jóval alacsonyabb az energiafogyasztásuk. Ez azzal magyarázható, hogy ezek a készülékek kondenzációsak és hőszivattyúsak is, vagyis a vízgőz kondenzálódásánál felszabaduló energiát felhasználják szárításra. A TVE tesztjében szereplő kondenzációs és egyben hőszivattyús gépeknek legalább A+ az energetikai besorolásuk. Egyúttal kíméli a ruhákat, mert alacsonyabb hőmérsékleten szárítanak.

 

2 az 1-ben, azaz a mosó-szárítógép 

Ha kis lakásban élünk, jó megoldásnak tűnik egy kombinált mosó-szárítógép beszerzése, amely először kimossa, majd utána meg is szárítja a ruhákat, így nem kell két berendezést kerülgetni. Hátránya viszont, hogy kisebb a szárítási, mint a mosási kapacitása. Tehát a kimosott ruhákat vagy két adagban szárítjuk meg, vagy egy adagot megszárítunk a gépben, a másikat pedig kiteregetjük.

A 2 az 1-ben készülékek ellen szól az is, hogy gyakrabban hibásodnak meg, hiszen kétszer annyit dolgoznak, mint a csak szárítógépek. Ilyenkor valószínűleg nem csak szárítani nem tudunk majd, de mosni sem.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

 

Szárítógépet a mosógépre?

Ha elöltöltős mosógépünk van, a tetejére is helyezhetjük a szárítógépet, ezzel helyet spórolhatunk meg. Ehhez egy összeépítő keretet is be kell szereznünk, amelyet a mosógépre kell rögzíteni, hogy aztán a szárítógépet stabilan a tetejére szerelhessük. Mivel a szárítógép könnyebb, ezért feltétlenül annak kell felülre kerülnie.

 

Mekkora gépet vegyek?

Ha van annyi helyünk, hogy a mosó- és a szárítógépünk is a földön álljon, akkor a külső méretük egymáshoz képest mellékes, ha viszont egymásra akarjuk állítani őket, akkor a szárítógépünk méretét a már meglévő mosógépünkéhez kell igazítanunk.

 

Milyen kapacitású készüléket vegyek?

Fontos szempont, hogy ha már van mosógépünk, annak töltetsúlyának megfelelően válasszunk szárítógépet, így nem kell félretenni a nedves ruhák egy részét, hanem azonnal indulhat az egész adag szárítása.

 

Nem csak félmillióért vehetünk jó szárítógépet

27 szárítógépet teszteltünk nemzetközi laboratóriumban (a tesztelés részleteit, az értekelés szempontjait itt olvashatod). A lista élén végzett Miele és LG készülékek hatékonyan szárítják a ruhát, nem gyűrik össze, ezért könnyű utána vasalni, emellett csendesek és energiatakarékosak. Áruk 250 és 550 ezer forint között mozog, tehát a csúcskategórián belül is van anyagi mozgástere a vásárlónak.

Tesztünkben a felső középmezőnyben többek között Candy és Samsung gépek végeztek. Ezek között egy kis kompromisszummal már 130-200 ezerért is találunk olyan gépet, amelyik szintén jól megszárítja a ruhát. Ezek leginkább azzal veszítettek pontot, hogy hangosabbak, nehézkesebb a használatuk vagy erősen összegyűrik a ruhát, ezért nehezebb őket vasalni.

A lista végére két, alacsony árkategóriás hőszivattyús Candy készülék került. Elsősorban azért veszítettek pontot, mert falják az áramot, hangosabbak, nagyon összegyűrik a ruhát, és nehézkesebb a használatuk az élmezőnyben végzett társaikhoz képest.

 

Nézd meg, milyen gépeket milyen szempontok szerint teszteltünk, aztán dönts, akarod-e tudni, mi lett a rangsor a szárítógépek között!

Képek: freepik.com

 


A TVE-nél semmilyen formában nem fogadunk el cégektől támogatást, hogy függetlenek maradjunk. Adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 

Milyen lassúfőzőt válasszak?

A lassúfőzőt, slow cookert avagy crockpotot az online főzőguruk vezették be a háztartásokba. Tulajdonképpen furcsa is, hogy nem érkezett meg korábban hozzánk, hiszen ugyanazt teszi, amit a mosógép a szennyes ruhákkal, a mosogatógép a koszos edényekkel, vagy legújabban a robotporszívó a padlóval: beprogramozzuk, otthagyjuk, és elvégzi helyettünk a munkát.

A lassúfőző valójában egy elektromos fazék - beletesszük az összetevőket, és „magától” elkészül az étel anélkül, hogy mellette kellene állnunk, rendszeresen kevergetnünk, figyelnünk, nem ég-e oda, nem fő-e túl az étel, nem fő-e le róla a lé vagy pont, hogy nem száraz-e ki a hús. Nem állítjuk, hogy mindenkinek bejön majd, hiszen vannak, akik kifejezetten élvezik a főzés hagyományos menetét. Az sem mellékes, hogy helyet foglal majd a konyhában, hogy mint minden, ez is elromlik egyszer, és elektromos hulladékként végzi. Az viszont igaz, hogy nagy segítség lehet azoknak, akiknek kevés az idejük, vagy épp csak pont akkor kevés, amikor éhesen hazaesik a család.

Működésének lényege, legfőbb előnye - első hallásra talán furcsa módon - épp a lassúság. A lassúfőzőkben az étel alacsony hőfokon, 70-90 ºC-on készül, így a hagyományos főzési eljárásokkal összehasonlítva több vitamin marad meg. A hozzávalókból a főzés során a folyadék gőz formájában kicsapódik, emiatt az elkészített fogások puhák, szaftosak és ízletesek lesznek.

Hogy segítsünk eligazodni a kínálatban kilenc ismert márka, többek között a Beko, a Breville, a Crock-Pot, a Morchy-Richards és a Russell Hobbs termékeit vizsgáltuk meg nemzetközi szervezetekkel együtt.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről!

* indicates required
 

 

Mennyibe kerülnek a legjobbak?

A tesztben a lista élén végzett nagyméretű, vagyis 5 liternél nagyobb készülékek ára 18 ezer és 37 ezer forint között mozog, egy jól működő közepes méretű (3-5 literes) lassúfőzőt már 13 ezer forint körüli áron is beszerezhetünk.

Az élmezőnyben szereplő készülékekben közös, hogy finom ragut és sült csirkét készíthetünk velük, a legtöbbnek van melegen tartó funkciója is, vagyis ha nem érünk haza, mire lejár a főzési idő, akkor is meleg étel vár. Könnyen kezelhetők, tisztíthatók, az edény és fedő is betehető a mosogatógépbe.

 

Kis méretűből jó már az olcsóbbak között is van

Aki kis háztartásba szán ilyen berendezést, annak jó hír, hogy volt olyan 6 ezer forintos készülék, amelyik az összesített szempontok alapján jól szerepelt, míg ugyanebben a méretben a lista végén voltak 10 ezer forint körüliek is. A kis készülékek hátránya, éppen a kisebb méret miatt, hogy nem alkalmasak egészben sült csirke készítésére.

A lista végére azok a lassúfőzők kerültek, amelyek ízetlen ételt készítettek, könnyen karcolódnak, sérülékeny a külső borításuk és könnyen átforrósodik a fogantyújuk.

 

Ha nem akarsz többszörös árat fizetni egy gyengébb készülékért, vásárlás előtt nézd meg lassúfőző tesztünket

 

Lassúfőzők típusai

A lassúfőző nagyon egyszerűen használható készülék, amely kétféle formában kapható:

Kerek – általában olcsóbb, és kisebb helyet foglal a konyhában.

Ovális – nagyobb méretű készülék, ezért egész csirke vagy nagyobb szelet hús sütésére is alkalmas.

Ha egész csirkét szeretnél főzni a lassúfőződben, akkor jobban jársz egy ovális formájúval - nem egyszerű bepréselni egy csirkét egy kerek edénybe, nemhogy egy darabban kiszedni belőle. Ha csak pörköltet, ragut, mártást vagy levest főznél benne, arra a kerek formájú készüléket válaszd.

 

Mekkora készüléket vegyek?

A gyártó által megadott kapacitás alapján az alábbi három kategória kapható:

 • Kicsi (1-2 személyes): 1,5 – 3 literes
 • Közepes (3-4 személyes): 3 – 5 literes
 • Nagy (5 vagy ennél több személyes): 5 – 6,5 literes

Ha a készülék az internetes leírás vagy a termékcímke alapján 6 literes, az még nem jelenti azt, hogy elkészíthető benne 6 liter pörkölt. A legtöbb lassúfőzőnél a ténylegesen főzésre használható rész csak kétharmada a gyártó által feltüntetett űrtartalomnak, mert az edényt nem lehet színültig tölteni.

Nagy családi ebédekhez, baráti vacsorákhoz érdemes inkább 6 literes edényt venni, amely a gyakorlatban kb. 4,5 literesnek felel meg. Ezzel egy 6-8 fős társaságot is megvendégelhetünk egy egyszeri főzéssel. Ez a méret akkor is ideális, ha szeretnénk egyszerre több adagot megfőzni és lefagyasztani.

Ha inkább 1-2 személyre főzünk, válasszuk a kisebb 3,5 literes lassúfőzőt. Ebben közel 2 liter leves főzhető egyszerre. Tesztünkben a tényleges kapacitás alapján is szűrhetsz a neked megfelelő lassúfőzők között.

 

Időzítőre vagy egyéb extrákra van szükséged?

Melegen tartó funkciót szeretnél, vagy időzítőt, ami távollétedben kikapcsolja a készüléket, amint elkészült az étel?  Általában a digitális vezérlésű, többfunkciós lassúfőzők jóval drágábbak az alap típusoknál, amelyek csak néhány beállítással rendelkeznek.

A melegen tartó funkció viszont több olcsóbb termékben is fellelhető, ezért pénztárcakímélőbb megoldás ilyen alap modellt választani.

 

Kijelző

Triviálisnak tűnik, de a kijelző jól mutatja, hogy a lassúfőződ dolgozik. Eltart egy darabig, amíg felmelegszik, ezért ez a funkció nagyon hasznos, hogy tudd, mikor kezdődött el valóban a főzés.

 

Időzítő

Nem minden modellnek van időzítője, de praktikus, ha nem vagy a készülék közelében, amikor lejár a főzési idő. Ha lejárt a beállított idő, a készülék automatikusan átkapcsol „melegen tartó” üzemmódra. Vagyis az étel melegen vár, anélkül, hogy túlfőne.

 

Automatikus üzemmód

Automatikus üzemmód azt jelenti, hogy a főzést magas hőmérsékleten kezdi el a készülék, majd egy idő után alacsonyabb hőfokra vált. Ezzel a beállítással főleg a magasabb árkategóriájú készülékeknél találkozhatunk.

teszt során azt tapasztaltuk, hogy az automatikus beállítással készült húsos ragu finomabb lett, mint a csak magas vagy csak alacsony hőmérsékleten készült étel.

 

Tűzhelybiztos edény

Egyes lassúfőzők belső edénye elektromos-, gáz-, vagy ritkábban indukciós főzőlapon is használható. Ebben a lassúfőzés előtt megdinsztelheted a húst vagy a zöldséget anélkül, hogy újabb mosatlan edényt termelnél.

 

Miből legyen - kerámia, cserép vagy fém?

A kerámia és cserépedények kicsit nehezebbek, mint az alumíniumból készültek. Az alumínium tálak előnye, hogy tapadásmentes bevonattal rendelkeznek, ami könnyebben tisztítható. A cserépedényeket viszont használhatod a sütőben is.

 

Melyik hőbeállítás mire jó?

Az egyszerűbb készülékeknél többnyire csak kétféle hőmérséklet beállítási lehetőség van (magas és alacsony). A prémium termékek emellett még rendelkeznek közepes és/vagy automatikus beállítási móddal.

 

Magas hőmérséklet - Ez leginkább a világos húsok, mint például a csirke főzésére kiváló, ugyanis magas hőmérsékleten viszonylag rövid idő alatt (3-6 óra) elkészül az étel.

Közepes hőfok - Ezzel ajánlott inkább a darabolt vöröshúst elkészíteni, ugyanis gyorsabb, de nem hozza ki annyira az ízt, mint a hosszabb ideig tartó alacsony hőmérsékletű üzemmód.

Alacsony hőmérséklet - Ez az üzemmód leginkább a keményebb vöröshús elkészítésére ajánlott, ugyanis a hosszabb főzési idő miatt jobban lebomlanak a kötőszövetek, így puhább, omlósabb lesz a végeredmény. Viszont ebben az esetben akár 10 órát is igénybe vesz a főzés.

 

Süthetek is lassú főzőben?

Ezek a készülékek kiválóan alkalmasak sütésre. Ha elsősorban egészben szeretnénk sütni a csirkét, vagy nagyobb szelet hús sütésére szánjuk, érdemes inkább ovális készüléket venni, mert abban könnyebben elfér a nagyobb étel. Nem csak húsos, de zöldséges ételek készítését is megkönnyíti. Elsősorban a száraz babból, lencséből vagy csicseriborsóból készülő ételekhez jelent nagy segítséget.

Nagyon sokan támogatjátok munkánkat, amiért hálásak vagyunk. Ez a tartalom sem jöhetett volna létre önkéntes cikkírónk, Bécsy Anett segítő munkája nélkül.

 


A TVE-nél semmilyen formában nem fogadunk el cégektől támogatást, hogy függetlenek maradjunk. Adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 

Vezetékes vagy vezeték nélküli porszívót válasszak?

5 dolog, amiben jobb a vezetékes porszívó

✓  Hatékonyság
Általánosságban a vezetékes porszívó jobban tisztít minden fajta padlóburkolatot, de különösen a szőnyegeknél nagy a különbség: jóval több port szív fel, a szőnyegek alsó szálai közül is. 

 

✓  Ár
Már nagyon olcsón hozzájuthatunk egy vezeték nélküli porszívóhoz, a jobb modellek viszont egy árkategóriában vannak a legdrágább vezetékes porszívókkal. Porszívó körképünk azt mutatja, hogy kevesebbért lehet hozzájutni egy jobb minőségű vezetékes porszívóért, mint egy ugyanilyen hatékonyságú vezeték nélküli porszívóért.

 

✓  Élettartam
Tanulmányok kimutatták, hogy a vezetékes porszívók hosszabb ideig működnek meghibásodás nélkül, mint a vezeték nélküli modellek: akár 3-7 év is eltelik, hogy szerelőhöz kellene hívni.

 

✓  Tisztítás gyakorisága
A vezeték nélküli porszívók tartálya kisebb, átlagosan 0.7 liter, szemben a vezetékes porszívó 2.3 literjével. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha nagyobb lakásod és vezeték nélküli porszívód van, minden takarítás alkalmával ürítened kell a tartályt és a szűrőt is rendszeresebben kell mosnod.

 

✓  Zajszint
Ha nem szeretnéd megzavarni lakótársaid nyugalmát a takarításoddal, a vezetékes porszívó a jobb választás. Vannak olyan modellek, amelyek egy közepes hangerejű beszélgetés zajszintjén porszívóznak (kevesebb mint 60dB), ugyanakkor tökéletesen tisztítanak.

 


Nálunk több mint 2000 termék közül választhatod ki saját szempontjaid szerint, melyik Neked a legjobb.


a Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj legújabb tesztjeinkről.

* indicates required

 


 

4 dolog, amiben a vezeték nélküli porszívó jobb

✓  könnyebb, mint a vezetékes porszívó;

✓  nem korlátozza mozgását a vezeték és a konnektortól való távolság;

✓  nehezen tisztítható helyeket is könnyen elér;

✓  kisebb méretű, így könnyebb a tárolása.

A vezeték nélküli porszívónak is sok előnyös tulajdonsága van tehát: sokkal könnyebben előkaphatod, nem kell a szekrényből üggyel-bajjal előhoznod. Nem kell emelgetni és konnektortól, konnektorig keresztülhúzni az otthonodon. Számos praktikus tartozéka van, amelyekkel könnyen elérheted és kitakaríthatod lakásod legeldugottabb sarkát, vagy akár a lépcsőházat és az autódat is.

 

Mikor válassz vezeték nélküli modellt?

- ha kicsi lakásodban kevés szőnyeged van;

- ha inkább gyakrabban kevesebb ideig takarítasz;

- és ha amúgy sem szeretsz egy nehezebb porszívóval takarítani.

 

Allergiásoknak

Fontos, hogy aki allergiás, olyan porszívót válasszon, amely a legtöbb port és pollent szívja fel, majd azt nem engedi vissza a légtérbe. Ebből a szempontból a vezeték nélküli porszívók lemaradnak vezetékes társaik mögött – kivéve a legdrágább modelleket.

 


Ha szeretnéd, hogy még több termék minőségét teszteljük, támogasd munkánkat!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


Cikkünk a Nemzeti Kulturális Alap (201201/00260) támogatásával készült.

 

Ezek a legjobb kávéfőzők: a Black Friday slágertermékét teszteltük

2018-ban a GfK adatai szerint a mosógép és a tévé mellett a kávéfőző volt a legnépszerűbb termék a Fekete pénteki vásárlási hullámban. Csak kávéfőzőből 236%-kal többet vettünk november utolsó hetében, mint az azt megelőző héten. A Tudatos Vásárlók Egyesülete kíváncsi volt, vajon mit tudnak ezek a népszerű termékek, ezért nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetetekkel közösen laboratóriumban teszteltünk 92 automata, manuális és kapszulás kávéfőzőt.

Sokan esküsznek arra, hogy a kapszulás kávéfőzővel nem lehet jó kávét készíteni, a teszt ezzel szemben meglepő eredményt mutatott. Az elkészült kávét egy 10 főből álló képzett kóstoló csoport vizsgálta vakteszteléssel. Pontozták többek között az elkészült eszpresszó színét, megjelenését, aromáját, a pörkölés intenzitását, az íz-egyensúlyt, az állagot. A tesztelt termékek több mint a fele legalább 4 pontot kapott a 0-tól 5-ig terjedő skálán, ebben nagyjából hasonló arányban volt kapszulás, manuális és automata gép is. A kapszulás gépek mintegy fele jól szerepelt az ízteszten.

Az íz mellett azt is pontoztuk, mennyire tér el a kávé hőmérséklete az ideális 67℃-tól, milyen hamar készül el, ha van habosító funkciója, milyen állagú habot készít. Mivel napi szinten használjuk, az is fontos szempont, hogy mennyire felhasználóbarát, vagyis milyen könnyű feltölteni, tisztítani, vízkőtleníteni.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

Minden szempontot összesítve az élmezőnyben végzett több DeLonghi, Jura, Krups, Miele, Saeco és Philips készülék is. Áruk széles skálán mozog - 350 ezer és 18 ezer forint között -, de van 500 ezres is.

Az olcsóbbak szinte kizárólag a kapszulás készülékek közül kerülnek ki, de itt az ár becsapós lehet, ha hosszú távon számolunk. Egy kávékapszula ára ugyanis jelenleg mintegy 70 és 200 Ft között van. Ha csak napi 2 kávéval számolunk, az éves szinten további 50-150 ezer forint plusz kiadást jelent. Ezzel szemben egy automata vagy manuális gépnél egy eszpresszóhoz 40-120Ft-ba kerül a jobb minőségű kávé, ez éves szinten 30-88 ezer forint.

A tesztben élmezőnyben végzett automata és manuális gépek ára 120 és 350 ezer forint között van. A kapszulás kávéknál további komoly kérdés  a nagy mennyiségű hulladék. Habár egyes gyártók visszaveszik és újrahasznosítják a kiürült kapszulát, sajnos ez a mennyiség eltörpül a kukában landoló kapszulákhoz képest.

 

A teljes kávéfőző teszt előfizetéssel megtekinthető itt >>>

 

 

Erre figyeljünk a fekete pénteki akcióknál!

 

1. Hányszor fogjuk használni?

Csak azért mert valami akciós, még nem biztos, hogy szükségünk van rá. Gondoljuk át higgadtan, hogy vajon a következő 3 hónapban hányszor fogjuk elővenni és valóban használni azt a most remek választásnak tűnő, kihagyhatatlan terméket. Legyünk őszinték magunkkal: lehet, hogy tudnánk hasznosabbra is fordítani ugyanazt a pénzt és a vásárlással eltöltött időt.

 

2. Melyik a jó választás?

Ha mindenképp a vásárlás mellett döntünk, gondoljuk át, hogy megéri-e 30%-kal olcsóbban venni egy terméket, amelyik

 • használat közben falja az áramot, és az év során tetemes villanyszámlát generál,

 • eleve túlméretezett a háztartásunkhoz, szükségleteinkhez képest, de lehet villogni vele a néha felbukkanó rokonok előtt,

 • nem tölti be a várt funkciót, magyarán a mosógép nem mos jól, a porszívó szűrője több port enged vissza a levegőbe takarítás közben, mint amennyi előtte volt, a kávéfőző gyenge kávét készít, a fagyasztó egy hosszabb áramszünet esetén hamar átmelegszik és megromlik az étel mire hazaérünk a nyaralásból, az autós gyerekülésből ütközésnél kiesik a gyerek.

A TVE-nél gyártóktól független, egységes módszerrel végzett labortesztjeinkkel, több ezer összehasonlítható termékadatlappal segítjük a fogyasztókat, hogy ha már vásárolnak, objektív szempontok szerint döntsenek. Tesztoldalunkon öbb mint 25 termékcsoport több ezer termékadatlapja között böngészhetsz: mosógép, mosogatógép, hűtőszekrény, porszívó, szagelszívó, mikró, konyhai robotgép, kávéfőző, autós gyerekülés és sok más között.

 

3. Jogaink internetes vásárláskor

Az internetes vásárlásnál nem tudjuk a terméket kézbe venni és kipróbálni úgy, mint egy hagyományos boltban. Ezért illeti meg a fogyasztókat 14 naptári napos elállási jog, vagyis ennyi ideig indoklás nélkül visszaléphetünk a vásárlástól. Ez alól vannak kivételek, amelyekkel nem árt tisztában lenni. Például higiéniai termékeknél, vagy ha kifejezetten nekünk készül termék, nem élhetünk az elállási joggal.


Ha szeretnéd, hogy még több termék minőségét teszteljük, támogasd munkánkat!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!

Mennyiért tudsz jó beépíthető sütőt venni? Segítünk

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• Szagelszívók
• TV-k
• Porszívók
• Beltéri fehér falfestékek
• Mosogatógépek
• Málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod. 

17 márkát vizsgáltunk, többek között AEG, Amica, Beko, Bosch, Candy, Ikea, Indesit, Miele, Samsung és Whirlpool sütőket. Néztük,  hogy milyen hatékonyan sütnek, vagyis mennyi idő szükséges az előmelegítésükhöz, mennyire pontos a hőmérsékletszabályozásuk, milyen stabilan tartják a belső hőmérsékletet, milyen jól sütik át a süteményt, pirítóst és a grillcsirkét. A készülékek nagy része jól szerepelt ebből a szempontból. A lista végére azok a termékek kerültek, amelyeknél használat közben erősen ingadozik a sütőtér hőmérséklete a beállítotthoz képest.

A sütőknél fontos kérdés a biztonság, vagyis, hogy ne okozzon áramütést, a polcok bírják a terhelést és ne melegedjen túl a külső felület, ugyanis a túl forró fogantyúk, szabályozók vagy üvegajtó égési sérülést okozhat. Az elektromos és mechanikai biztonsági teszten egy kivétellel mindegyik sütő jól vette az akadályt. Egy készülék viszont elbukott, mert használat során annyira eldeformálódott a sütőrács, hogy a rajta lévő edény könnyen kicsúszhat a nyitott ajtón.

A hőtesztnél néhány termék közepes vagy gyengébb pontot kapott, mert sütés vagy a tisztítási program során túl meleg lett az ajtó üvegpanelje, ami alacsonyan lévő sütőnél, főleg kisgyerekes családokban komoly veszélyt jelenthet. A gyengébben szereplő készülékeknél 70℃-ra melegedett az ajtó üvegpanelje, míg a jobbaknál ez 30℃ körül maradt.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

 

A 35 tesztelt típusból mindössze három vizsgált termék fogyaszt az átlagnál kevesebb energiát, míg négy termék kiemelkedően sok energiát használ, viszont a sütési hatékonyságuk ennek ellenére csak átlagos.

Minél multifunkcionálisabb egy sütő, annál többet dobnak az extrák az áron. Számos sütési üzemmód, program és extra közül válogathatunk, csak hogy párat említsünk: memória funkció, gyerekzár, forgónyárs, eltávolítható sütőajtó és/vagy üvegpanel, teleszkópos sütősín, késleltetés funkció, súlyérzékelő program, alacsony hőmérsékletű üzemmód, melegen tartó, kiolvasztó program, hideg ajtó, lágyan nyíló vagy lágyan záródó ajtó vagy éppen független világításszabályozás.

Vásárlás előtt érdemes végiggondolni, hogy melyek azok a funkciók, amelyeket valóban használni fogunk, így akár több tízezer forintot is megspórolhatunk jól hangzó, ámde felesleges extrákra.

 

Megéri-e öntisztító sütőt venni?

A sütő tisztítása nem túl kedvelt házimunka. Ezért sokan hajlandók többet áldozni egy öntisztító berendezésre.

A pirolitikus tisztítású sütőknél a folyamat során magas hőmérsékleten hamuvá ég a belső falra lerakódott szennyeződés, ezt csak ki kell söpörni, így ez a legkényelmesebb tisztítási módszer.

Hátránya, hogy akár másfél órát is igénybe vehet a program, és sok energiát fogyaszt, mivel a sütő ilyenkor közel 500˚C-ra fűt fel, de az is igaz, hogy ezt elég havonta egyszer elvégezni. Ezeknek a sütőknek az ára között a különbség akár tízszeres is lehet. A tesztben az élen végzett pirolitikus sütők ára 1 millió és 130 ezer forint között mozog.

A teljes, fizetős tesztet itt nézheted meg >>>

A katalitikus tisztítású sütőknél a belső falat egy speciális réteggel vonják be, amely magába szívja a szennyeződést. A katalitikus tisztítás előnye, hogy a program csak félórás, a katalitikus falak viszont sérülékenyek és bizonyos időnként cserélni kell őket, mivel telítődnek. A csere jelentős plusz kiadással jár, és nehézség, hogy kézzel, illetve vegyszerrel nem szabad ezeket a falakat tisztítani. Hátránya, hogy bizonyos készülékeknél nem mindegyik belső fal katalitikus, így azoknál nem ússzuk meg a kézi tisztítást. Ezt érdemes vásárlás előtt tisztáznunk, ha a takarítás fontos szempont.

Gőztisztítás során a forró sütőbe helyezett vízből gőz keletkezik, ezáltal a szennyeződések könnyebben eltávolíthatók. A tesztben gőztisztítású sütőket 130 és 260 ezer forint között találunk.


Ha szeretnéd, hogy még több termék minőségét teszteljük, támogasd munkánkat!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!

A mosógépek kímélő programja ontja magából a mikroműanyagot

Valahányszor nylon, poliészter, akril vagy egyéb műszálból készült ruhát mosunk gépben, milliónyi műanyag mikroszál mosódik a szennyvízbe. Márpedig a ruhaipar egyre nagyobb arányban használ műszálas alapanyagot – a textilipar több mint 42 millió tonna műszálas szövetet gyárt évente, ennek 80%-ából ruházati termék készül. Korábbi kutatások kimutatták, hogy amikor műszálas ruhát mosunk, mosásonként 500 ezer-6 millió mikroszál kerül a szennyvízbe.

A mosógépek különböző programjai eltérő mennyiségű, hőfokú vizet használnak, eltérő ritmusban és fordulatszámon mossák a szennyest. A kímélőprogramot a gyártók kifejezetten finom bánásmódot igénylő, kényesebb ruhadarabokhoz ajánlják. Ezért döbbentette meg a kutatókat, amikor azt találták, hogy a kímélő program valójában lényegesen - 800 ezerrel - több rostot szakít ki mosáskor.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

A Newcastle-i Egyetem labortesztjeiben, majd a Procter & Gamble kutatóközpontjában valós mosógépeken azt vizsgálták, mennyi mikroszál mosódik ki a programok során fekete poliészter-pólókból.

„Meglepett minket az eredmény. Azt várnánk, hogy a kímélő programmal védjük a ruhát, és ezzel a környezetet is” – kommentálta az eredményt Grant Burgess mikrobiológus professzor, a kutatás résztvevője.

A kímélőprogramok az alap színes mosóprogramokhoz képest lényegesen több vizet használnak, a mikroszál-szennyezés tehát lényegében a használt víz mennyiségétől függ, és nem a dob forgási sebességétől, sem attól, milyen gyakran változik a forgás iránya vagy hogy a program mennyi ideig tart szünetet – ahogy ezt korábban gondoltuk.

Ma már tudjuk, hogy a mikroműanyagok jelen vannak az általunk is fogyasztott tengeri halakban, más tengeri állatok szervezetében, a levegőben, és a székletünkben is. A jelenség nemcsak a tengeri herkentyűket érinti: a mikroműanyagok ott vannak a hazai folyókban is, nemrég pedig jóganadrágokból és zoknikból származó mikroműanyagot mutattak ki a Brit-szigetek körüli vizekben élő delfinek szervezetében is.

 

Ezek a legjobb mosógépek

A TVE legfrissebb tesztében megnéztük, hogy az itthon kapható mosógépek közül melyiket érdemes megvenni: milyen jól mosnak, centrifugálnak és mennyire alaposan öblítik ki a mosószert a ruhából.

Mennyit tudnak a Candy, az Indesit, a Whirlpool, az LG, a Miele és a többi márka különféle típusai? A mosógép nem kis kiadás, de érdemes okosan választani: azt találtuk, hogy árban nincs komoly különbség a leggyengébb és az egyik legjobb modell között.

 

Mit tehetek?

✓  Kerüld a szintetikus ruhákat! Korábban részletesen foglalkoztunk vele, milyen ruhát vegyél, ha nem akarsz mikroműanyagot mosni a folyókba.

✓  Moss kevesebbet!

✓  Moss alacsony hőfokon!

✓   Kerüld a szárítógépet!

✓   És most már tudjuk: kerüld a kímélő programot!

(A Holy Duck blogon Mengyán Eszter remekül összeszedte, mit tehetsz, hogy mosáskor kevesebb mikroműanyag kerüljön a természetbe.)


A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


Cikkünk a Nemzeti Kulturális Alap (201201/00260) támogatásával készült.

 

Nagy mosógép-teszt

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• Szagelszívók
• TV-k
• Porszívók
• Beltéri fehér falfestékek
• Mosogatógépek
• Málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod. 

Mosógépet vásárolni ma már messze nem olyan egyszerű feladat, mint amikor az előzőt szereztük be. 10-15 éve elég volt azt eldönteni, mekkora és nagyjából mekkora kapacitású gépet akarunk. Ha nagyon cizelláltuk, szempont lehetett még, hogy ne legyen hangos, be lehessen állítani rajta a hőfokot és a centrifugálás fordulatszámát.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

A mai gépek megszámlálhatatlan funkcióval rendelkeznek: automata hőszabályozás, extra öblítési ciklus, ciklus végi hangjelzés, automata mosószer, fehérítő vagy öblítő adagolás, gőztisztító program. Persze minél több speciális beállítás van egy mosógépen, annál drágább.

A TVE-nél 43 mosógépet teszteltünk laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt, hogy kiderítsük, milyen jól mosnak, centrifugálnak és mennyire alaposan öblítik ki a mosószert a ruhából a különféle márkájú, itthon kapható mosógépek.

A teljes, fizetős tesztet itt nézheted meg >>>

14 ismert márka készülékeit vizsgáltuk, többek között Bosch, Candy, Hotpoint, Indesit, LG, Miele, Whirlpool és Candy gépeket.

 

Miele, LG és Siemens az élen

A lista élén 8-9 kg kapacitású Miele gépek végeztek, de szintén az élmezőnybe kerültek LG és Siemens készülékek is. Azzal szereztek sok pontot, hogy jól mosnak és centrifugálnak, miközben viszonylag energia- és víztakarékosak is, relatív csendesek és könnyen használhatók. Van közöttük félmilliós, de 130 ezer forintos készülék is közel hasonló eredménnyel. 

 

A lista vége - nem fogyaszt sokat, cserébe nem is mos jól

A tesztelt termékek között, a lista végén az olcsóbb, 80 ezer és 100 ezer forint közötti készülékek végeztek. Szinte kivétel nélkül azzal veszítettek sok pontot, hogy nem mossák ki rendesen a koszos ruhát, a mosószer egy része is a ruhában marad öblítés után, és centrifugálásban sem túl erősek. Cserébe viszonylag kicsi az áramfogyasztásuk, de kérdés, hogy megéri-e, ha a szennyezett ruhát emiatt többször kell kimosnunk.

Mivel egy mosógépet jó esetben több évig használunk, a környezettudatosság terjedésével, és persze takarékossági okokból már egyre több vásárlónál fontos szempont, hogy a lehető legkevesebb vizet és áramot fogyassza az évek során. A tesztben szereplő készülékek között többnél a víz- és energiatakarékosság éppen az alapfunkció, vagyis a mosás, öblítés, centrifugálás rovására megy.

Jó hír, hogy 112 ezer forintért már találtunk olyan modellt, amelyik nem energiafaló, mégis tiszta, jól kiöblített és centrifugált ruhát produkál. Ennél a lista leggyengébb láncszeme csak 22 ezer forinttal kerül kevesebbe.


Ha szeretnéd, hogy még több termék minőségét teszteljük, támogasd munkánkat!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!

Ezek a legjobb kombinált hűtők

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• Szagelszívók
• TV-k
• Porszívók
• Beltéri fehér falfestékek
• Mosogatógépek
• Málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod. 

A TVE rendszeresen teszteli a hazai piacon kapható termékeket. Legutóbb kombinált hűtők minőségét vizsgáltuk nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Így a tesztek.tudatosvasarlo.hu-n a korábbi termékekkel együtt 21 márkától összesen 221 hűtő és fagyasztó értékelése segíti a fogyasztókat a választásban.

Laboratóriumban vizsgáltuk, hogy a készülékek milyen gyorsan hűtik ill. fagyasztják az ételt, mennyire tartják stabilan a belső hőmérsékletet, ha a konyha túlmelegszik, áramszünet esetén mennyi ideig marad fagyott az étel és azt is, mennyire hangosak és mekkora a készülékek energiafogyasztása.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

 

Eredmények

A leggyakoribb, 150-250 literes méretkategóriában közel két tucat kombinált hűtő végzett jó eredménnyel, ezek 75-85%-ot kaptak az összes szempont alapján. A legjobbak között van Bosch, Gorenje, LG, Liebherr, Miele és Whirpool készülék is. Van, amelyikért megfizethetőbb árat kérnek a gyártók, és akár 130-150 ezerért is hozzájuthatunk egy élmezőnyben szereplő kombinált hűtőhöz, de van 300 ezer forintos, sőt félmilliós készülék is, amely nagyjából ugyanezt a szintet hozza.

 

A teszt részletes eredményeit itt láthatod (1930 Ft) >>>

 

Mint szinte minden korábbi tesztünkből, itt is az derült ki, hogy az egyes márkákon belül is van minőségi különbség a típusok között, azaz nem érdemes szimplán a márka alapján döntenünk.

A listavezető készülékek viszonylag gyorsan hűtenek, fagyasztanak és stabilan tartják a belső hőmérsékletet, akkor is, ha túlmelegszik a konyha. Szintén mellettük szól, hogy mindegyik A++ vagy A+++ kategóriába tartozik, így kevesebb áramot fogyasztanak. A döntési szempontoknál érdemes előtérbe helyezni az energiaosztályt, ugyanis egy-egy energiaosztály között (pl. A+++ és A++) ugyanolyan paraméterű készülékek esetén 20-25% fogyasztási különbség is lehet.

A fagyasztóknál fontos szempont, hogy a hosszabb időre lefagyasztott étel áramszünet esetén ne olvadjon ki. Jó hír, hogy a vizsgált kombinált hűtők a legroszabb esetben is legalább 10 órán keresztül tartják az optimális belső hőmérsékletet áramszünet esetén, a legjobbak pedig akár 16-20 órán keresztül is.

A 150-250 literes kombinált hűtők között a lista végén egyértelműen az olcsóbb, 100 ezer forint körüli készülékek végeztek. Ezek viszonylag lassabban hűtik, fagyasztják le az ételt, és igazi energiafalók, de itt is kifoghatunk drágább, 300 ezer forintos készüléket is.

A tesztben szereplő fagyasztószekrények és fagyasztóládák zöme 200-300 literes méretű, 170-400 ezer forintos áron kaphatók. Habár a kombinált hűtőkhöz képest jellemzően több időre van szükségük ahhoz, hogy lefagyasszák az ételt, viszont jobban szigetelnek, vagyis áramszünet esetén a legtöbb készülék egy vagy akár másfél napig is tartja az optimális belső hőmérsékletet.

 


Ha szeretnéd, hogy még több termék minőségét teszteljük, támogasd munkánkat!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!

Milyen babakocsit vegyünk?

A bőség zavara könnyen plusz kiadásba dönti a szülőket

Az első gyereknél könnyen belefuthatunk abba a hibába, hogy „a gyerek érdekében” jól a zsebünkbe nyúlunk, akkor is, ha nem feltétlenül indokolt. A többfunkciós babakocsikért 60 ezer forinttól akár félmillióig terjedő összeget is elkérnek, holott a teljesítményük nem mindig tükrözi ezt a nagy árkülönbséget. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a webáruházak árfeltüntetése nehezen átlátható, így a vásárlónak nem mindig egyértelmű, hogy mit is kap a pénzéért, és milyen tartozékot kell még külön megvennie.

41 különböző márkájú, összesen 115 - az új és a használt áruk piacán is kapható - babakocsit teszteltünk laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Azt vizsgáltuk, hogy a babakocsik mennyire biztonságosak, milyen könnyen irányíthatók, használhatók, szállíthatók vagy tisztíthatók. A vizsgált termékek ára 20 ezer forinttól több mint félmillióig terjed.

A tesztben sport babakocsik és többfunkciós ún. Travel system módban is használható babakocsik is szerepeltek, olyan ismert márkák is, mint a Britax, a Cosatto, a Foppapedretti, a Mamas&Papas, a Recaro, a Maclaren és a Maxi-Cosi.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

A Travel system módban is működő, többfunkciós babakocsikhoz autós ülésként is használható hordozó vagy mózeskosár (esetleg mindkettő) csatlakoztatható. Ezért előnyük, hogy a gyerek születésétől kb. 3-4 éves koráig ugyanazt a babakocsit használhatjuk. Az áruk viszont nagyon széles skálán mozog, sokszor igen tetemes összeget kifizetünk. Pedig  az összes funkcióra legfeljebb csak pár hónapig lesz szükségünk, utána már csak az alap sport babakocsit használjuk.

Mint kiderült, már 60-185 ezer forintért is kaphatunk olyan Travel systemként is használható babakocsit, amelyik 70% fölötti eredményt ért el a tesztben, vagyis jól irányítható, könnyen használható és biztonságos.

A sport babakocsiknál is hasonló a helyzet: itt sem érdemes a felső árkategóriát megcélozni: a tesztben szereplő legjobb 5 termék ára 34 ezer és 74 ezer forint között mozog.

Mindkét típusra érvényes, hogy ha használt termékként vesszük meg, még ennél is kevesebből kijövünk, és a környezet is jól jár.

 

Mit néztünk?

A teszt során laboratóriumi körülmények között szakemberek és hétköznapi felhasználók azt vizsgálták, hogy a babakocsik mennyire könnyen irányíthatók különböző helyzetekben (pl. ha az utcán valamilyen tereptárgyakat kell kikerülnünk; egy szűk folyosón, liftben fordulunk; göröngyös terepen, lépcsőn fel-, le haladunk). Értékeltük, hogy mennyire könnyű a hétköznapi használatuk (pl. egykezes összehajtás, ülés rögzítése); mennyire könnyű szállításuk tömegközlekedéssel, lépcsőn fel-, le, vagy autós csomagtartóba ki-be pakolva.

A szülők számára a legfontosabb gyerekük biztonsága, ezért ezt a szempontot is teszteltük. Néztük a babakocsik stabilitását, hogy vannak-e rajtuk kiálló élek vagy könnyen leszakítható részek, amelyek sérülést, fulladást okozhatnak, illetve mennyire erős a biztonsági öv. Azt is pontoztuk, hogy mennyire könnyen tisztíthatók.

Biztonság szempontjából kiemelkedően jól szerepeltek a tesztelt babakocsik. A 115 termékből 113 termék legalább 4 pontot kapott a 0-tól 5-ig terjedő skálán. A gyengébben szereplő termékek is csak kevés pontot veszítettek, leginkább azért, mert voltak olyan éles részei a babakocsinak, amelyek sérülést okozhatnak, vagy könnyebben leszakadhatnak.

 

A teljes teszt előfizetéssel itt olvasható >>>

 

 

Babakocsik esetében, vásárlóként a biztonság mellett talán a jó irányíthatóság a legfontosabb szempont, hiszen nem mindegy, hogy csak hosszú küzdelem árán tudunk benavigálni egy kisebb liftbe, vagy bevenni egy kanyart a szűk lépcsőházi folyóson, főleg, ha még jól meg is van pakolva a babakocsi alsó kosara. Az sem lényegtelen, hogy egy rosszul aszfaltozott, göröngyös úton vagy esetleg egy erdei ösvényen, mennyire rázkódik a babakocsi, hogy tudjuk irányítani. Ezeket a szempontokat tesztelve a termékek több mint fele ért el jó eredményt, vagyis legalább 4 pontot kapott irányíthatóságra.

Azt is vizsgáltuk, hogy mennyire könnyítik meg az életünket a gyártók, ha tömegközlekednünk kell. Azaz hamar össze tudjuk-e csukni, akár egy kézzel is, könnyen fel-, le vihető-e a lépcsőn? Az autós szülőknek is segít a teszt, ugyanis azt is megmutatja, milyen könnyű összehajtani, és betenni az autó csomagtartójába az egyes modelleket.

Míg a biztonság és az irányíthatóság szempontjából nagy arányban jól szerepeltek a tesztelt termékek, az is bebizonyosodott, hogy szállítás szempontjából már nagyobb a különbség az egyes termékek között. Csak 42 babakocsi kapott legalább 4 pontot erre a szempontra. 


Ha szeretnéd, hogy továbbra is segíthessük információkkal vásárlási döntéseidet, kérünk, támogasd munkánkat!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!

Melyik a legjobb szagelszívó a konyhádba?

A teszt nem festett fényes képet. Mindössze egy termék, egy Miele modell, ért el 75%-os eredményt az összes szempont alapján, vagyis a zajszint, zsír-, szag- és a páraelszívásra is közepesnél jobb pontot kapott. Hátránya, hogy nagyon a zsebünkbe kell nyúlnunk ezért a készülékért, mert az ára majdnem félmillió forint. További 4 termék kapott 60 és 70% közötti összesítést.

A legolcsóbb, vagyis a 15-50.000 forint körüli termékek a lista végére kerültek, mivel 40% alatt teljesítettek az összes szempont alapján. Nem árt az elővigyázatosság, mert közel 300 ezerért is találunk olyat, amelyik csak 40% körüli eredményt ért el a tesztben. Viszont jó hír, hogy az első tíz helyezett között is van 79-140 ezer forint körüli áron mozgó páraelszívó is.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

Szagelszívás

Habár pont azért veszünk ilyen konyhai berendezést, hogy elszívja a szagot, sajnos ezen a téren nem teljesítettek túl jól a tesztelt gépek. A teszthelyiségben egy serpenyőt 170°C-ra hevítettek, majd ebbe aromás folyadékot csöpögtettek 30 percig, és azt mérték, hogy 1 óra alatt mennyire tünteti el a szagot a készülék.

A legjobban szereplő 5 készülék a szag 75%-t elszívta a teszthelyiségből egy óra alatt. Viszont a termékek nagy része (13 készülék) mindössze a szag negyedét tudta eltávolítani ugyanennyi idő alatt, ez utóbbiak főleg az olcsóbb termékek voltak, de találunk közöttük közel 300 ezer forintos készüléket is.

 

Páraelszívás

Főleg ablak nélküli vagy nehezen szellőztethető konyhákban a penészedés megelőzése miatt nagyon fontos, hogy főzés után ne maradjon sokáig párás a levegő. Ezért a fogyasztóvédők azt is vizsgálták, hogy a készülékek milyen hatékonyan szívják el a főzés során keletkező gőzt. A teszt során a főzőlap mind a négy főzési zónáján vizet forraltak, amíg a páratartalom elérte a teszthelyiségben a 90%-ot. Ezután megnézték, hogy a páraelszívó mennyi idő alatt csökkenti le 60%-ra a páratartalmat.

Mindössze 9 készüléknek sikerült 2 percnél kevesebb idő alatt elszívni a párát a levegőből, 15 készüléknek viszont több mint 3 percre volt szüksége ehhez.

 

A teljes teszt előfizetéssel itt olvasható >>>

Zsírelnyelés

A tesztben azt is vizsgálták, hogy a főzés közben levegőbe kerülő zsírt milyen hatékonyan nyelik el a készülékek. A teszt során egy serpenyőt hevítettek 250°C-ra, amelybe 30 percen keresztül olajat és vizet csöpögtettek, a páraelszívót a csöpögtetés után még további 10 percig üzemeltették.

A tesztelt termékek a zsírelnyelésben tűntek a leghatékonyabbnak. Négy készülék kapott 4 vagy ennél több pontot erre a szempontra, mivel a tesztidő alatt a zsír nagy részét (80%-át) eltávolították a levegőből. Viszont kilenc olyan szagelszívó is volt, amelyik a levegőben lévő zsír felét sem tudta eltávolítani a tesztidő alatt. A legjobb és a leggyengébb kategóriában is volt félmilliós, de százezer forint körüli készülék is. 

 


Ha szeretnéd, hogy továbbra is segíthessük információkkal háztartásod zöldítését, támogasd munkánkat!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!

Lakásfelújítás: ezek a legbiztonságosabb falfestékek

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• e-book olvasók
• TV-k
• porszívók
• hűtő és fagyasztók
• mosogatógépek
• málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod. 

A lakásfelújítás tervezésekor sok szempont felmerül, döntéseket hozunk arról, milyen mosogatógépet, hűtőgépet, szagelszívót, mosógépet vegyünk, esetleg klímát szereltetünk be.

A falfesték kiválasztásakor hosszasan tervezgetjük a fal színét, esetleg azon gondolkodunk, érdemes lenne-e bizonyos helyiségekbe penészedést gátló vagy mosható festéket venni, és talán kevesebb figyelmet fordítunk arra, hogy mennyi környezetre és egészségre káros anyagot bocsát ki az a festék, amit veszünk.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required

 

Miért nem mindegy, hogy milyen falfestéket használunk?

Az egészségkárosító illékony szerves anyagok, azaz a VOC-ok nagy része az iparból és az autók kipufogógázaiból kerül a szabad levegőbe. (Újdonság, hogy amerikai kutatók az utcai levegő szennyezettségét vizsgálva nemrég kimutatták: a háztartási tisztítószerekből ugyanannyi VOC keerül bele, mint a járművek kipufogócsövéből.A lakások levegőjébe ezek az illékony szerves anyagok, közülük is a leggyakoribb formaldehid egyrészt a kinti levegőből, valamint bútorok, szőnyeg, kárpit, festékek és ragasztók kipárolgásából, a tartósítószerek bomlása során kerül a légtérbe.

A VOC-ok fejfájást, légzőszervi megbetegedést, torok- és szemirritációt okoznak, és csökkentik a koncentrálóképességet, hosszú távon pedig a máj és az idegrendszer károsodását okozhatják. A formaldehid nagyobb koncentrációban allergiát okozhat, és növeli a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Hogy kiderüljön, melyik festékben mi van, 23 különféle, a hazai barkácsáruházakban, festékboltokban kapható fehér falfesték VOC-tartalmát és formaldehid kipárolgását vizsgáltuk laboratóriumban. Emellett termékcímke alapján azt is pontoztuk, hogy a festék tartalmaz-e allergizáló hatású isothiazolinone tartósítószert.

 

A részletes teszteredményt itt nézheted meg ingyen, regisztráció nélkül >>>

Eredmények

A laboratóriumi teszt során a festékek VOC-tartalmát vizsgáltk, és formaldehid kipárolgását mértük zárt térben huszonnégy órán át, 23 Celsius-fokon. Az EU-s szabályok szerint a falfestékek max. 30g/l VOC-ot tartalmazhatnak. A formaldehidre nincs közvetlen határérték, itt munkaegészségügyi határértéket ad meg az EU-s szabályozás, amely alapján 0,6 mg/m3 a megengedett koncentráció a helységek légterében a festést foglalkozásszerűen végzőknél.

A tesztelt termékek mindegyike kevesebb VOC-ot tartalmazott a hivatalosan megengedettnél, de a mért értékek között 70-szeres eltérést is találtunk.

Formaldehid-kipárolgás tekintetében is nagy volt a szórás. Volt olyan termék - az OBI beltéri fehér falfestéke -, amelyiknél egyáltalán nem volt formaldehid kipárolgás, a legkisebb mért érték 0,006 mg/m3, a legmagasabb érték viszont ennek közel 500-szorosa volt. Volt olyan termék is – a Poli-farbe Platinum falfesték diszperziós beltéri fehér -, ahol ugyan az állt a címkén, hogy „formaldehid mentes”, a laborvizsgálat mégis kimutatott formaldehidet.

A tesztelt termékek 30%-nál a formaldehid-kipárolgás meghaladta a munkaegészségügyi határértéket.  

Érdemes figyelembe venni, hogy a levegőben a VOC- és formaldehid-koncentráció jelentősen függ a légcsere intenzitásától és a hőmérséklettől, és az is igaz, hogy alkalmi felhasználóként nem vagyunk kitéve gyakran ennek a terhelésnek. Ha lehet, mégis válasszunk minél kisebb kipárolgású terméket, és festést követően intenzíven szellőztessünk!

Termékcímke alapján azt is pontozták, hogy a festék tartalmazott-e allergizáló hatású isothiazolinone tartósítószert. Mindössze 4 terméknél nem volt feltüntetve ez az összetevő, ezek az élmezőnyben végeztek a többi szempont alapján is.

 

A legjobbak

A lista élén 99%-kal a penészedést gátló hatású Kreidezeit Mészfesték, 2. helyen két saját márkás OBI-festék, valamint a Bio pin beltéri fehér falfesték végzett, szorosan mögöttük harmadik helyen a Düfa, a Swingcolor és a Dulux egyes termékei állnak. Mindegyik alacsony VOC-tartalommal és formaldehid kibocsátással szerzett sok pontot.

A Duluxnak volt olyan terméke is, amelyik a lista végére került, a magas VOC-tartalom miatt. Érdekesség, hogy 2010-es falfesték-tesztünkben még az OBI sajátmárkás termékeinek volt a legmagasabb a formaldehid-kibocsátása.

 

A leggyengébbek

A lista végén, magas VOC-tartalommal és formaldehid kibocsátással a Poli-farbe Inntaler beltéri diszperziós falfesték fehér, a Poli-Farbe Pannon Fungi penészálló falfesték és a Tikkurila Feelings beltéri falfesték A bázis (fehér) végzett. A Poli-farbe márkának több terméke is 90% fölött teljesített, vagyis egy márkán belül is jelentős eltérés lehet!

 

Penészedésgátlók

A penészedés sok lakásban gondot okoz. Ilyenkor sokan, ha nem tudják megoldani a jobb szigetelést, a hőhíd vagyis a probléma fő okának megszüntetését, penészedést gátló festékkel próbálják áthidalni a problémát. A tesztben szereplő 5, kifejezetten penészedésgátló termékként árusított falfesték közül 4 az élmezőnyben végzett, csak egy került a lista végére a magas károsanyag kibocsátás miatt.

 

A független minősítéső jel segít dönteni

Két terméknek volt független minősítése. Az Öko test sehr gut minősítésű Kreidezeit Mészfesték a lista élén végzett. Az alacsonyabb kipárolgást tanúsító Blaue Engel minősítésű Schöner Wohnen Polarweiss beltéri falfesték 95%-kal szintén az élmezőnyben végzett, bár voltak nála kisebb kipárolgású, nem minősített termékek is.

Jótanács: a független minősítés jó támpont lehet vásárláskor, de nem csak minősített termékek lehetnek jók.

 

Az ár alapján nehéz a legjobbat választani

Az ár alapján sem egyértelmű a helyzet. A legjobban szereplő termékek ára 1500 Ft/liter és 350 Ft/liter egységáron mozgott, de a lista végén is találunk 170Ft/liter, 2.000Ft/liter és 7.000 Ft/liter egységáron mozgó terméket is.

 

Miről tájékoztatnak a termékcímkék?

A festékeken kötelező feltüntetni a VOC maximális koncentrációját. A fogyasztóknak nehézséget okozhat, hogy a termékek jelentős részénél gyártó a hivatalosan megengedett maximális értéket tünteti fel „VOC legfeljebb 30g/l” formában. Vagyis ennél kevesebb a termék VOC-tartalma, de ezen belül bármennyi lehet.

Habár a tesztben szereplő termékek mindegyike a megengedett határérték alatti mennyiségű VOC-ot tartalmazott, a fenti termékcímke információ nem nyújt segítséget a vásárlónak, hiszen nem tud különbséget tenni a valós VOC tartalom között, és amint a tesztből is kiderült, akár 70-szeres különbség is lehet. 

Annál a 11 falfestéknél, ahol a gyártó a kötelező törvényi minimumon túl a valóságot jobban megközelítő értéket tüntetett fel (pl. 0,1g/m>), mindegyik esetben valósnak bizonyult a tájékoztatás, ugyanis a laborvizsgálat során is a vállalt értéknél kevesebb VOC-ot mértek a fogyasztóvédők.

Jótanács: érdemes olyan terméket választaniuk, ahol a gyártó pontosabb tájékoztatást nyújt a törvényben előírt minimumnál. Ezek a termékek jellemzően kevesebb VOC-ot tartalmaztak, mint a „legfeljebb 30g/l” információval ellátott társaik.

 

Hogyan csökkentsük a káros anyag terhelést a lakásban?

 • A festékekből az első napokban szabadul fel a legtöbb ártalmas vegyület. Ha alaposan szellőztetünk, nem alakul ki a légtérben egészségre káros koncentráció.
 • Keressük a káros anyagoktól mentes, természetes alapanyagokat!
 • Válasszunk olyan terméket, amelyen a gyártó a törvényben előírt minimumnál pontosabban határozza meg a festék VOC tartalmát (pl. 0,1g/m>)!

Ha szeretnéd, hogy még több termék minőségét tudjuk tesztelni, támogasd munkánkat!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


Képek: pexels.com

Cikkünk létrejöttét az Európai Unió LIFE alapja Green&Safe LIFE-styles projektje (azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18-19) támogatta.

Megnéztük, érdemes-e robotporszívót venni

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• e-book olvasók
• TV-k
• porszívók
• hűtő és fagyasztók
• mosogatógépek
• málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod. 

A robotporszívók előnye, hogy megspórolják számunkra a porszívózási időt, így mire hazaérünk, kitakarított lakás vár. Ezt akár egyszeri programozással vagy távolról egy okostelefon appal is elintézhetjük. Ezért a jól hangzó szolgáltatásért sokan hajlandóak a zsebünkbe nyúlni, és akár több százezer forintot is kiadni.

Azt teszteltük, hogy az egyes márkák termékei mennyire jól birkóznak meg az akadályokkal, jól szívják-e a port, a morzsát, hogyan teljesítenek a padlón és a szőnyegen.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required

 

A rossz hír az, hogy mindez tökéletesen csak az olyan minimalista lakásokban sikerül, ahol nincs (sok) szőnyeg, magas ajtóküszöb, feltornyozott könyvkupacok, dísztárgyak, se szétszórt ruhák és játékok a földön. Ha viszont van, akkor könnyen ott találjuk magunkat, hogy fél napot a cuccok elpakolásával töltünk, mielőtt útnak indítjuk a robotporszívót. Vagy mire hazaérünk, csak félig van kitakarítva a lakás, cserébe viszont kibogozhatjuk a drótokba beakadt, fotel mögé beszorult porszívót, majd folytathatjuk a kézi porszívózást.

 

Padlón jók, csak szőnyeg ne legyen

A jobb robotporszívók a keménypadlón teljesítményben felveszik a versenyt a „hagyományos” vezetékes társaikkal. A padlócsempéről, parkettáról akár a por, morzsa vagy a szálak, szöszök 75-90%-át is eltávolítják. Szőnyegen viszont nem teljesítenek ilyen jól, ott nem ússzuk meg a kézi porszívózást.

16 márka különböző készülékét vizsgáltuk, köztük több ismert nagy márkát is, mint például az Ariet, DirtDevil, Ecovacs, Irobot, Rowenta, Samsung, Xiaomi.

A tesztben szereplő 46 készülékből mindössze 3 érte el a közepes szintet, a többi még ennél is rosszabbul teljesített: a padló réseinél és a szőnyegen nehezen birkóztak meg a por eltávolításával. A tesztelt készülékek közül még a szőnyeget legjobban kitakarító porszívó is csak a por harmadát távolította el a szőnyegből és a résekből. Ebben az ár sem volt meghatározó, mert volt olyan 250 ezer, de 400 ezer forintos készülék is, amelyik gyengébben teljesített, mint egy 50 ezer forintos.

 

Kikerülik-e az akadályokat?

A teszt során azt is vizsgáltuk, hogyan tájékozódik a készülék valós élethelyzetben, vagyis egy szobában: időben érzékeli-e a bútorokat, ki tudja-e kerülni a drótokat, a függönyt vagy esetleg beakad a kanapé alá.

Ebben a tekintetben jobb lett az eredmény, a robotporszívók jelentős része jól navigál a lakásban, kikerüli a drótokat, átmegy a magasabb bútorok alatt.

 

Mit tudnak a legjobbak?

Az összesített lista élén végzett termékek viszonylag jól navigálnak egy helységben, érzékelik a bútorokat, függönyt, drótokat és nem akadnak bele a tereptárgyakba, továbbá a többihez képest jobban eltávolítják a morzsát és szálakat, szöszöket a keménypadlóról és a szőnyegből, a porszívással viszont ezek is hadilábon állnak. Cserébe az akkumulátoruk üzemideje 1-1,5 óra, vagyis egy kisebb lakást ki tudnak takarítani egy töltéssel. Áruk elég változó, 50 ezer forinttól 250 ezerig terjed.

A részletes teszteredményt itt nézheted meg >>>

Azt javasoljuk, mielőtt ilyen beruházásba vágnál, nézz végig a lakáson olyan szemmel is, hogy az mennyire könnyű terep egy robotporszívónak. Ha sok a zug, sok a szőnyeg, vannak magas küszöbök, sok olyan tárgy, amit nem tudunk, vagy nem akarunk minden porszívózás előtt elpakolni, lehet, hogy érdemes másfajta segítségben gondolkodni. Vagy legalábbis abban a tudatban vegyük meg, hogy a robotporszívó nem fog teljes mértékben tehermentesíteni minket, szükség lesz „utó” kézi porszívózásra is.


Ha szeretnéd, hogy még több termék minőségét tudjuk tesztelni, támogasd munkánkat!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


Képek: pixabay.com

Nyugodtan vegyél olcsó rúzst, az is van olyan jó, mint a legdrágább

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• e-book olvasók
• TV-k
• porszívók
• hűtő és fagyasztók
• mosogatógépek
• málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod. 

Az elmúlt években számos nemzetközi, köztük európai vizsgálat elemezte a rúzsok nehézfémtartalmát, amely nagy médiavisszhangot váltott ki, ezért kíváncsiak voltunk, mi a helyzet jelenleg az itthon kapható rúzsokkal. 23 különféle, a hazai boltokban, drogériákban, értékesítő rendszerekben kapható vörös színű rúzs ólom-, kadmium- és krómtartalmát vizsgáltuk meg.

 

Eredmények

Habár a rúzsok esetében nincsenek EU-ban kötelező határértékek a vizsgált nehézfémekre, tesztünkben a korábbi nemzetközi vizsgálati eredményeket és a német Fogyasztóvédelmi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal által használt határértéket vettük figyelembe.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required

 

Összességében elmondható, hogy a tesztelt rúzsok nem voltak nehézfémmel szennyezettek. Ahol kimutatható volt nehézfém, ott az egészségügyi határérték töredékét is alig érte el a szennyeződés mértéke, vagyis önmagukban nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

A tesztelt termékek 75%-ban nem volt kimutatható az ólomszennyezettség. A legrosszabb esetben a szennyezett termékek ólomtartalma alig érte el a német egészségügyi határérték (2mg/kg) negyedét. Kadmium egyik termékben sem volt kimutatható, króm viszont a termékek többségében jelen volt. A krómra nézve sem kozmetikumoknál sem élelmiszereknél nincs európai határérték, a tesztben szereplő mérések a hongkongi hatóságok által élelmiszerekre megszabott egészségügyi határértéket nem érték el.

A 23 tesztelt termékből 7-nél egyáltalán nem, vagy csak a kimutathatósági határérték közelében lévő nehézfém szennyezettséget mértünk. Ezek között van 400 forintos, kínai boltban vásárolt rúzs, magas árkategóriájú, 9-12.000 forintos Chanel és Saint Laurent termék is, de szintén az élmezőnyben végeztek alacsony és közepes árfekvésű 1700-4000 forintos, főleg drogériákban kapható rúzsok is.

A lista végére a magasabb ólom és/vagy krómtartalmú termékek kerültek. Az áruk széles skálán mozog, van közöttük 500 forintos, de 6000 forintos termék is.

A részletes teszteredményt ingyenesen itt nézheted meg >>>

 

Mi a baj a nehézfémekkel?

A rúzsok és szájfények nehézfémtartalma időről időre újra előkerülő téma. Az EU-ban 2013-ban végeztek egy széleskörű felmérést 223 ajakszínező termék bevonásával. A rúzsok 31%-a tartalmazott legalább 1 mg/kg ólmot. A felmérés szerint jelentős eltérés volt a barna és a vörös színű rúzsok átlagos ólomtartalma között: a vörösek voltak kisebb ólomtartalmúak.

A nehézfémekkel az a gond, hogy felhalmozódnak a szervezetünkben, így hosszú távon negatív egészségügyi hatásuk lehet, még akkor is, ha egyszerre csak kis mennyiségben jut be a szervezetbe.

Az ólom számos élettani folyamat működését akadályozó nehézfém. Átjut a magzatot védő placentán, vagy az agy védelmét szolgáló vér-agy gáton is. Gátolja a vérben az oxigén szállításáért felelős hemoglobin termelődését, károsítja az idegrendszer fejlődését, működését, a magzat fejlődését és a termékenységet.

A kadmium befolyásolja a hormon- és immunrendszer működését, de szív- és érrendszeri problémák kialakulását is okozhatja.

A krómvegyületek különböző előfordulási formái erősen mérgezők, rákkeltők, rontják a termékenységet és bőrirritáló hatásuk is van.

Képek: pixabay.com

Ha szeretnéd, hogy még több termék biztonsági kockázatát tudjuk tesztelni, támogasd munkánkat!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük! 


Tesztünk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18) támogatásával készült.

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

 

Van otthon egy termék, amiből tuti, hogy rosszat használsz

Nem hiába a reklámok, mi magyarok egyszer inkább rabjai vagyunk a tisztaságnak. 2017. március és 2018. február között 33 milliárd forint fölött költöttünk tisztító-és takarítószerekre, ami 5%-os emelkedés a korábbihoz képest. Nagyjából ugyanebben az időszakban kiemelkedő mértékben, 11%-kal nőtt egy termékcsoport, a légfrissítők kiskereskedelmi forgalma – derült ki a Nielsen felméréséből.

Körülnéztünk a szuper- és hipermarketek, drogériák polcain, hogy kiderüljön, mit fújunk ekkora lelkesedéssel a levegőbe.

A TVE-nél számtalan terméket teszteltünk már a babapopsikrémtől a málnaszörpön és a teljes kiőrlésű liszteken át a babakocsikig. A folyamat végére mindig fel tudtunk állítani a termékek között egy rangsort, és azt tudtuk mondani a vásárlónak: ez meg ez a legjobb termék a piacon, ha megveszed, nem fogsz csalódni, ez meg ez viszont gyengén teljesített, nem ajánljuk. A légfrissítő spray-k tesztje után viszont csak annyit mondhatunk: ez az a terméktípus, ahol képtelenség rangsort felállítani, akár az egészségünket, akár a környezeti károkat nézzük csak rossz és rosszabb verziója létezik. A légfrissítő, mint termék használata egy tévút: nevével ellentétben nemhogy nem frissíti a lakásunk levegőjét, hanem épp ellenkezőleg - szennyező anyagokat szórhat szét otthonunkba.

 

Torokkaparás, fejfájás, májkárosodás

A légfrissítőkön – mint a többi vegyi terméken – a szabályozás szerint nem kell az összes összetevőt felsorolni, egy kivételével: az összetevők közül az allergén illatanyagokat mindenképpen meg kell nevezni, hiszen ezek az érintett személyek számára fontos információk. 

A légfrissítők használatakor illékony szerves vegyületek (volatile organic compound, VOC) kerülhetnek a levegőbe. Ezek a vegyületek folyékony vagy szilárd anyagok, amelyek szobahőmérsékleten gáz-halmazállapotúvá válnak, vagy gázokat bocsátanak ki. Okozhatnak például szem-, orr- vagy torokirritációt, fejfájást, koordinációs zavart, hányingert, de növelhetik az asztma kockázatát, károsíthatják a májat, a vesét és a központi idegrendszert. A VOC-vegyületek közül némelyek bizonyítottan, mások feltételezetten rákkeltő hatásúak.

A vizsgálatok egy része szerint a normális használat nem jelent problémát, de mit is jelent a normális használat? A légfrissítő spray-ken gyakran olvashatjuk a következő figyelmeztetések: “A permet belélegzése tilos.”, “Csak jól szellőztetett helyen használható.” Nehéz elképzelni azt az élethelyzetet, amikor a mellékhelyiségben szétfújt légfrissítőt az előírás szerint nem lélegezzük be, és az sem életszerű, hogy kizárólag jól szellőző helyiségben használjuk.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

 

Illatanyagok

A légfrissítők alapvető összetevője, mondhatjuk lényege az illatanyag. Ezeket részletesen csak akkor kell feltüntetni a flakonon, ha a termék allergén illatanyagokat (pl. limonene, citronellol, geraniol, linalool) tartalmaz, amik irritációt, akár rosszullétet is előidézhetnek. A vizsgált légfrissítő spray-k kétharmadában találtunk allergén illatanyagot, de a 12-ből volt olyan termék is, amely tízféle allergén illatanyagot tartalmazott.

 

Irritáló adalékok

A 12 termékből volt olyan, amiben a szembe, bőrre, tüdőbe kerülve irritáló hatású, a vízi élőlényekre nézve kifejezetten mérgező biphenyl-2-ol fertőtlenítőanyag, másokban a szintén bőr-, és nyálkahártya-irritáló hatású benzisothiazolinone volt jelen.

Más jellegű kockázat a légfrissítőkben a hajtógázként használt propán-bután (alifás szénhidrogén), ami robbanásveszélyes, ezért nem lehet dohányozni a közelben, és ezért kell ezeket a termékeket a gyermekek elől elzárni.

A veszélyes termékeket a veszélyt jelző piktogramokkal jelölik. A csomagoláson szerepelnek továbbá a termék kockázataira utaló (R) mondatok (pl. Rendkívül tűzveszélyes aeroszol.), illetve a biztonságos használat módjára utaló (S) mondatok is (pl. Gyermekektől elzárva tartandó). A robbanás- és egyéb veszélyeket piktogram jelzi a légfrissítő flakonokon. A vizsgált termékek között volt olyan, aminek sikerült 5 különböző veszélyességi piktogramot összeszednie.

 

Nem használnánk, ha tudnánk, mit okoz

Egy tavalyi felmérés szerint Nagy-Britanniában a lakosság negyede panaszkodik arról, hogy egészségügyi problémái, például migrénes fejfájása, köhögési rohamai vannak az illatosító termékektől, és közben 4-ből 3 embernek fogalma sincs róla, a légfrissítőkből milyen veszélyes anyagok okoznak vagy okozhatnak neki problémát. Ha választhatnának, egyre többen szeretnék, hogy munkahelyük, a közintézmények, és egyéb épületek belső terei mentesek legyenek az illatosító anyagoktól.

Bár a vizsgált termékek között voltak különbségek, azt ajánljuk, a légfrissítő spray-ket célszerű mellőzni az életünkből. Ha pedig elkerülhetetlen, akkor lehetőleg válasszunk pumpás (robbanásveszélyes hajtógáztól mentes), nem allergizáló illatanyagokat tartalmazó és más veszélyességi jellel sem rendelkező terméket. Olvassuk el és tartsuk be a tárolásra, használatra vonatkozó előírásokat, és fokozottan figyeljünk a gyermekekre, érzékeny személyekre.

✓  A légfrissítés leghatékonyabb és legegyszerűbb módja még mindig a rendszeres intenzív szellőztetés.

A következő termékek szerepeltek a tesztben: Air Wick légfrissítő aeroszol spray - Citrom & Ginzeng, Tesco légfrissítő aeroszol Green tea & Ginger, GLADE by BRISE Levendula, Denkmit Szagsemlegesítő spray, MY AIR légfrissítő spray - Rózsakert, FLOREN Air Freshener - Vanilla, W5 légfrissítő spray - Spring Morning, Well Done fresh sheets sense légfrissítő, Ambi Pur légfrissítő - spiced apple, Domol légfrissítő citrus friss, Sanytol fertőtlenítő légfrissítő és szagtalanító, Aromax Antibacteria Légfrissítő Spray.

 

 

 

Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Így tudsz hozzájárulni:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

 

A drága autós gyerekülés nem feltétlenül biztonságosabb

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• e-book olvasók
• TV-k
• porszívók
• hűtő és fagyasztók
• mosogatógépek
• málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod.

17 márkától összesen 86, jelenleg a hazai boltokban és webshopokban kapható autós gyerekülés teszteltünk nemzetközi fogyasztóvédőkkel együtt, hogy kiderüljön mennyire nyújtanak biztonságot a gyerekeknek frontális vagy oldalirányú ütközésnél: elmozdul-e a gyerekülés, kifordulhat-e a gyerek az ülésből, milyen erő éri a gyerek fejét, mellkasát, nyakát. Azokat a gyereküléseket, amelyek több korosztálynak készülnek, kisebb és nagyobb próbababákkal is teszteltük.

Habár a tesztelt gyerekülések megfelelnek a hivatalos biztonsági előírásoknak, a fogyasztóvédelmi szervezetek ennél szigorúbb szempontok alapján rangsorolják a termékeket, hogy ezzel is segítsük a vásárlás előtti döntést. Korábban előzetes eredményként már megírtuk, hogy a teszten két termék is elbukott, mert azt találtuk, ütközéskor nagy a veszélye annak, hogy a benne ülő gyerek kiesik és megsérül. Habár egyik termék sem kapható magyar nyelvű webáruházakban, ha valaki külföldi webshopból vásárol, érdemes körültekintőnek lennie.

Főleg a kezdő szülők hajlamosak túlköltekezni az első gyermek érkezésekor, és sok fölösleges kiadásba bocsátkoznak, bízva abban, hogy a drágább termékek jobbak a baba számára. Ahogy a TVE számos korábbi tesztjéből, ebből is az derült ki, hogy nem feltétlenül éri meg a drágább ülést választanunk.

 

Mekkora gyerekülést vegyünk?

A webshopokat böngészve vásárlóként felmerülhet bennünk, mi lenne, ha egyetlen üléssel próbálnánk megúszni ezt a nagyjából 12 éves periódust. Vannak olyan együttnövő gyerekülések, amelyek 0-36 kg-ig használhatók, vagyis újszülött kortól kamasz korig (a kötelező 135 cm-es magasságig) kihúzhatjuk ugyanazzal az egy üléssel.

Tesztünk szerint viszont az együttnövő gyerekülések hátránya, hogy általában kevésbé biztonságosak, mivel eleve nagyobb gyerekekre van kialakítva. A gyártók a méretkülönbséget úgy küszöbölik ki, hogy kiegészítő szűkítő ülést adnak a kisebb babákhoz. Ennek viszont a használhatóság látja kárát, az ilyen ülések gyakran nehezek, és nehézkesen mozgathatók.

Szakértők szerint, ha jól kombináljuk, 2 gyereküléssel megúszhatjuk gyermekünk autóztatását. Ha nem akarunk 2-3 évente új ülés vásárolni, érdemes az újszülöttnek bébihordozót választani, és majd csak 1-1,5 éves kor után (13 kg vagy 90 cm fölött) váltani egy együtt növő típusra, amit 12 éves korig vagy 150 cm magasság eléréséig használhatunk.

 

Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

 

Biztonság

A tesztben a legkisebbeknek, vagyis a 0-13 kg-os gyerekeknek való üléseknek csak közel a fele ért el kifejezetten jó eredményt a biztonság szempontjából (4 vagy ennél több pontot kaptak a 0-5 skálán). Eközben a biztonságos és a kevésbé jó ülések ára nagyjából fedi egymást: a legjobb ülések 50-200 ezer forintba, a kevésbé biztonságosak is 30-150 ezer forintba kerülnek.

A nagyobb gyerekeknek szánt (36 kg-ig), a lista élén végzett, biztonságosabb ülések között is nagy a szórás: 35 ezer forinttól akár 100 ezer forint fölötti összeget is elkérnek értük a kereskedők.

 

A részletes teszteredményt 1930 Ft-ért itt nézheted meg >>>

 

Könnyen kezelhetőség

Szülőként fontos szempont, hogy mennyire könnyen használható a gyerekülés: mennyire könnyű ki-be szerelni, rögzíteni. Ebből a szempontból a termékek zöme a középmezőnyben végzett. Általánosságban elmondható, hogy inkább a kisebbeknek szánt ülésekkel gyűlik meg a felnőttek baja, azokat macerásabb pakolni, beállítani, becsatolni.

 

Rákkeltő hatású vegyi anyagok az üléshuzatban

Választáskor talán fel sem merül bennünk , mégis fontos kérdés, hogy a termék tartalmaz-e egészségre káros vegyi anyagokat, például policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH), ftalátot, fenolokat, formaldehidet, égésgátlókat. Ezek potenciális rákkeltő, mutagén, hormonrendszert károsító anyagok, amelyek a bőrrel érintkezve bejuthatnak a gyerekek szervezetébe.

Jó hír, hogy a gyerekülések nagy részénél a laborvizsgálat alig mutatott ki egészségre káros vegyi anyagot, a 86-ból mindössze 3 termék volt, amelyikben magasabb értéket mértünk.

 

Tesztek - gyártóktól függetlenül

Az ICRT nemzetközi fogyasztóvédelmi hálózattal közös terméktesztjeink legfőbb hozzáadott értéke, hogy gyártóktól függetlenül, egységes módszertan alapján készülnek, így hiteles és összehasonlítható információt nyújtanak a vásárlóknak. Ezzel megkönnyítik az olyan nagyobb beruházást igénylő termékek, mint például mosogatógép, mosógép, hűtőszekrény, matrac vagy porszívó beszerzését.

A tesztek akár egy-egy kockázatosabb terméktől is megóvhatják a fogyasztókat, hiszen korábban is volt már rá példa, hogy az ICRT autós gyerekülés tesztjén rosszul szerepelt terméket a gyártó ennek hatására visszavont a piacról.


Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!
 

 
 

Teszteltük: ezek a legjobb babapopsikrémek

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• e-book olvasók
• TV-k
• porszívók
• hűtő és fagyasztók
• mosogatógépek
• málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod. 

A babák pelenkával érintkező bőre az egyéni érzékenységtől, a tisztába tétel gyakoriságától, az elfogyasztott étel összetételétől illetve a pelenka minőségétől függően bepirosodhat, kisebesedhet, ezért általános gyakorlat, hogy a szülők minden pelenkázáskor erre ajánlott krémmel kenik be a baba popsiját.

Számos termék kapható a boltokban, nem minden babánál ugyanaz a védőkrém válik be, részben mert nem mindegy, milyen összetevők vannak a krémben.

 

Ami jó, ha van a babakrémben

A tesztben pozitívan értékeltük, ha a termék tartalmazott gyulladásgátló cink-oxidot, ez az anyag megköti a seb felületén a nedvességet, így szárítja, regenerálja a bőr. A tesztelt 28 termékből 24-ben volt is.

Szintén gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása van a panthenolnak és a dexpanthenolnak, ez is a tesztelt termékek több mint a felében (14 termékben) megtalálható.

Hasonló arányban tartalmaztak a krémek gyulladáscsökkentő növényi kivonatot: körömvirágot, kamillát, parlagi ligetszépét vagy kasvirágot.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required

 

Amit nem árt kerülnünk

Szerencsére a legkritikusabb kozmetikai összetevők (potenciális hormonhatású vagy rákkeltő) parabének és triklozán nem volt a termékekben, így is akadt néhány kevésbé kockázatos, de mégis inkább kerülendő összetevő.

A vizsgált termékek fele tartalmazott illatanyagot. Ez az összetevő ugyan a felnőtt fogyasztók egy részének fontos, de sajnos felesleges kockázatot jelent, ezért mindenképp kerülendő, főleg ilyen érzékeny, már sérült bőrfelületen. Az illatanyagok egy része allergén, irritáló hatású lehet, még akkor is, ha természetes eredetű. Az illatanyagokat jellemzően elég az összefoglaló Parfum néven megemlíteni a termékcímkén. A legelterjedtebb, allergiás kockázatot jelentő vegyületeket név szerint is fel kell tüntetni. A tesztelt termékekben leginkább a limonene és a linalool volt megtalálható.

Habár 7 termék rendelkezett független minősítéssel (natúrkozmetikum, bio összetevők), és az összpontszám alapján a lista élén végeztek, közülük is 3 tartalmazott illatanyagot.

A tartósítószerként használt BHA-val és BHT-vel kapcsolatban a hormonális hatás gyanúja merült fel korábban vizsgálatokban, ezért ezt is figyeltük. Szerencsére mindössze 2 tesztelt termékben használták ezeket az összetevőket.

A popsikrémek állagáért a zsírszerű összetevők felelősek, ezek származhatnak a kőolaj feldolgozásából, vagy lehetnek növényi olaj eredetűek is. Nemzetközi fogyasztóvédelmi civil szervezetek felmérése szerint a kőolaj eredetű összetevők mutagén hatású, mérgező anyagokkal szennyezettek lehetnek. A független minősítésű natúrkozmetikumokban (pl. BDIH, Natrue) nem megengedett a használatuk. Egy átfogó elemzés szerint a kőolajszármazékok kozmetikai célú alkalmazásánál a bőrön való átjutás, mutagén hatások kifejtése nem valószínű. Mégis, a kétes megítélés miatt, tudatos vásárlóként amennyiben lehet, válasszunk olyan terméket, amelyik növényi olajból készült.

 

Eredményeink

Tesztünkben a legtöbb pontot (97%) a Lavera baba és gyermek bőrvédőkrém és a DM sajátmárkás babylove Pelenkakiütés elleni krém kapta. Szintén pontlevonás nélküli, kiváló eredményt (93%) ért el a Töpfer babycare babaápoló popsikrém, harmadik helyre 90%-kal a NAOBAY baby popsikrém került. Ezek a termékek mind rendelkeznek ökominősítéssel; és – nyilván ezzel összefüggésben – gyakorlatilag nem volt bennük kritikus összetevő. Az áruk nagyon eltérő, van köztük közel 4.000Ft/100ml de 550Ft/100ml egységáron kapható termék is.

A lista végén a Sudocrem pelenkával fedett bőrre, Babyzoo babapopsikrém és a Chicco Baby Moments termékek végeztek. Habár egyik sem tartalmazott nagyon kritikus kozmetikai összetevőt, leginkább azzal veszítettek pontot, hogy mindegyikben volt potenciálisan allergizáló illatanyag, ami ilyen érzékeny bőrfelületre semmiképp sem ajánlott.

A termékek ára között jelentős - egységnyi mennyiségre vetítve 15-szörös - különbség volt; ez a nagy eltérés nem volt észrevehető kapcsolatban az értékelésben elért eredménnyel.

A részletes teszteredményt ingyenesen itt nézheted meg >>>

 


Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


Képek: pixabay.com

A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18) támogatásával készült.

Megbukott két autós gyerekülés a nemzetközi fogyasztóvédők biztonsági tesztjén

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) nemzetközi fogyasztóvédelmi hálózat, amelynek a Tudatos Vásárlók Egyesülete is tagja, legújabb tesztjében autós gyerekülések biztonságát vizsgálta. A fogyasztóvédők biztonsági tesztje a hivatalos standardnál szigorúbb követelményeket állít a termékek elé. A legújabb tesztben a Chicco Oasys i-Size és a Babystyle Oyster Carapace Infant + Duofix i-Size Base autós gyerekülés elbukott. A teszt szerint mindkettőnél nagy a veszélye annak, hogy a benne ülő gyerek kiesik, megsérül, ezért a fogyasztóvédők nem javasolják a termékek használatát.

Habár egyik termék sem kapható magyar nyelvű webáruházakban, ha valaki külföldi webshopból vásárol, érdemes körültekintőnek lennie. A Chicco említett terméke több európai országban, a BabyStyle kérdéses modellje elsősorban a brit piacon érhető el.

A Chicco azonnal reagált az ICRT megkeresésére, és közölte, hogy a kérdéses termék csak kis mennyiségben került piacra. A gyártó visszavonja a terméket a piacról, és segíti azokat a fogyasztókat, akik már megvásárolták. A Chicco a gyerekülés biztonsági szempontból kockázatos részét költségtérítés nélkül kicseréli. Az érintett fogyasztók a gyártó ügyfélszolgálatán tájékozódhatnak.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

Másként reagált a BabyStyle, aki elhatárolódik attól, hogy a tesztelt termék ne lenne biztonságos. Kijelentette, annak ellenére, hogy az említett termék megfelel az európai szabvány előírásainak, ahol szükséges, igyekszik mindent megtenni a termékfejlesztés során, hogy termékek biztonsága megfeleljen a fogyasztóvédők szigorúbb követelményeinek is.

 

ICRT-tesztek

A Tudatos Vásárló Tesztek oldalon jelenleg 40 különböző, a hazai piacon kapható autós gyerekülés tesztje látható. A friss teszt részletes eredménye május végén lesz elérhető.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete honapján is elérhető ICRT nemzetközi fogyasztóvédelmi hálózat terméktesztjeinek legfőbb hozzáadott értéke, hogy gyártóktól függetlenül, egységes módszertan alapján készülnek, így hiteles és összehasonlítható információt nyújtanak a vásárlóknak. Ezzel megkönnyítik az olyan nagyobb beruházást igénylő termékek, mint például mosogatógép, mosógép, hűtőszekrény, matrac vagy porszívó beszerzését. A tesztek akár egy-egy kockázatosabb terméktől is megóvhatják a fogyasztókat, hiszen korábban is volt már rá példa, hogy az ICRT autós gyerekülés tesztjén rosszul szerepelt terméket a gyártó ennek hatására visszavont a piacról.


Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!
 

 
 

Rajtad is múlik, milyen teszteket olvashatsz nálunk holnaptól

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél mindig is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy közreműködésetekkel alakítsunk ki tudatos döntéseket, ezért ismét hozzátok fordulunk. Szeretnénk újabb tesztekkel segíteni vásárlásaitokat, de ezúttal ti dönthetitek el, mely termékek kerüljenek kutatóink kezébe.


 

Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

Korábbi olvasói visszajelzések és piackutatások alapján összeszedtünk egy csomó izgalmas teszttémát.

Voksoljatok bátran, és jelöljétek be a számotokra legfontosabbakat! >>>

A kérdőív kitöltése 4-5 percet vesz igénybe, viszont lehet, hogy hamarosan a számodra legfontosabb teszttel jelentkezünk.

 

Ahhoz, hogy a jövőben minél több ingyenes teszttel segíthessük a vásárlói döntéseiteket, szükségünk van a segítségetekre.

Támogasd a TVE munkáját adód 1%-val, ha szeretnél még több tesztet elérni, fair trade termékeket találni a boltokban, közösségi gazdaságból származó élelmiszert vásárolni és hatékonyan kizöldíteni otthonodat cikkeink segítségével! 


 

A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18-19) támogatásával készült.

Teszt: matracok - szebb lesz, aki jól alszik

A háziorvosok szerint minden negyedik beteg alvászavarban szenved. Alvászavarról akkor beszélünk, ha az alvásigény és az alvásképesség közötti egyensúly megbomlik. Pedig a jó alvás megszépít: a tartós stressz és a kialvatlanság miatt fokozatosan kialakuló mélyebb barázdákat, ­amelyek az arcizmok megfeszítettségéből adódnak, valójában csak a pihentető alvás képes enyhíteni. A bőr éjjel regenerálódik: ekkor piheni ki és dolgozza fel azt a stressz-hatást, amely napközben éri. A sejtosztódás mértéke vizsgálatok szerint az agyban, a bőrben és a vérben alvás közben 200-300%-kal növekszik, és éjjel 1 órakor éri el a tetőpontját.

Akik rendszeresen, megfelelő időben jól kialusszák magukat, lényegesen fiatalabbnak néznek ki, mint azok, aki éjszaka élik az életüket. Az alvásidőben választódik ki az úgynevezett növekedési (szomatotróp) hormon, amely egyebek mellett a bőr és az izmok regenerálódásában is fontos szerepet játszik. Ha valaki túl keveset vagy nem elég mélyen alszik, akkor ennek a hormonnak a termelődése is zavart szenved, ami szinte azonnal láthatóvá is válik a bőrön.

 

Egy jó matrac sokat segít

A TVE-nél 6 különböző márkától 40 (rugós, hab, hibrid, latex) matracot teszteltünk laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire jó az alátámasztás alváskor, könnyen beleizzadunk-e, és hogy mennyire megy össze a matrac, ha ráfekszünk. Mivel matracot alapvetően hosszú távra választunk, nem mindegy, hogy milyen tartósak - a laboratóriumi tesztelés során ezt is vizsgálták.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required

Természetesen aludjunk Mit tehetünk a jó alvásért? 

Az összesített eredmények alapján 11 matrac legalább 75%-on teljesített. A lista élén végzett kétszemélyes matracok között van 60 ezer forintos, de 600 ezer forintos is, a jól szereplő egyszemélyesek ára 30 ezer és 450 ezer között mozog. Egy-egy márkán belül is jelentős eltérések vannak árban és pontszámban is.

A lista élére került termékek közös nevezője, hogy elég tartósak, így valószínűleg több évig - a strapabíróbbakat akár 8-10 évig - tudjuk majd használni, továbbá nem töppednek össze, ha ráfekszünk, így nem érezzük az oldalunkban az ágyrácsot. Pontrugalmasság szempontjából is viszonylag jól szerepeltek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a termékek többségénél nem lejt az egész matrac abba az irányba, ahol ülünk vagy fekszünk, ez főleg a kétszemélyes matracoknál nagy előny.

A részletes teszteredményt előfizetéssel itt nézheted meg >>>

A sereghajtók leginkább azzal veszítettek pontot, hogy kevésbé bizonyultak tartósnak, erősen összemennek, ha ráfekszünk, és könnyen beleizzadhatunk.

Egy matracnál fontos, hogy megfelelően alátámassza a testünket alvás közben, vagyis ne deformálódjon a gerinc attól, hogy túl puha vagy túl kemény a fekvőhely. A tesztelt termékek összességében nem szerepeltek túl jól ebből a szempontból. Mindössze 4 termék kapott 3-as vagy annál jobb pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Két matrac még a 2 pontot sem érte el, volt köztük egy közel 500 ezer forintos termék is. A teszt honlapján külön erre a szempontra szűrve is kereshetünk terméket.


Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


Képek: pixabay.com, pexels.com

Teszteltük és ilyen csomagolásmentesen vásárolni

Köszönjük a teszt megvalósításához nyújtott segítséget a hulladekmentes.hu-nak, a Ligeti boltnak és a The sorting bags-nek!

Már a csapból is az folyik, hogy mekkora környezeti problémát jelentenek az élelmiszercsomagoláshoz használt eldobható műanyag szatyrok, dobozok, poharak. Ezzel egy időben, mintegy válaszként látványos felfutásnak indult az elmúlt időszakban a zerowaste mozgalom: hazai és külföldi bloggerek tucatjait követhetjük irigykedve, ahogy radikálisan csökkentik a háztartásuk hulladéktermelését. Csak az elmúlt egy évben három csomagolásmentes bolt nyílt Budapesten. Mi is kipróbáltuk a Ligeti Boltot a Kresz Géza utcábana Karinthy úton, a Ne pazarolj! boltot a Fő utcában.

Persze nincs mindenkinek a közelében ilyen bolt, joggal merül fel hát a kérdés: csak csomagolásmentes boltban lehet saját szatyrot, dobozt használni? A másik fogas kérdés pedig, hogy a hétköznapi rohanásban mennyire valósítható meg ez a fajta zöld üzemmód?


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required

 

A lelkes önkéntes tesztelőket ezért arra kértük, hogy három hét alatt összesen három alkalommal vásároljanak részben csomagolásmentesen: legalább kétszer hétköznapi helyen (szupermarketben vagy pékségben vagy piacon) és egyszer csomagolásmentes boltban. Nem a szuperzöld üzemmódot teszteltük tehát, csak egy viszonylag életszerű helyzetet.

Végül összesen 13-an kerekedtünk fel saját dobozzal, flakonnal, vászonszütyővel vagy otthon elfekvő műanyag szatyorral felfegyverkezve, majd a 3 hét elteltével mindenkitől bekértük az adatokat.

 

A budapestiek 3/4-e betétdíjas palackokat akar
A budapestiek elsöprő többsége, 75%-a támogatná a betétdíjas rendszer bevezetését, és választaná a visszaváltható palackot az egyszer használatos helyett − derül ki a Greenpeace Magyarország 2018 decemberében végzett reprezentatív közvélemény-kutatásából. 

A legkönnyebb a zöldség, gyümölcs, pékáru

A három hét alatt összesen több mint 100 kg zöldséget és gyümölcsöt, 38 kg pékárut és 25 kg tejterméket szereztünk be. Ezek a számok valószínűleg azzal magyarázhatók, hogy ezeket a termékeket a legkönnyebb csomagolásmentesen megvenni, illetve, hogy ezekből vásárolunk a legtöbbet. Ezenkívül vettünk tojást, tésztát, magvakat, húsárut, hüvelyeseket, rizst, hajdinát, lisztet és gabonapelyhet.

Válaszadóink szerint zöldséget, gyümölcsöt, pékárut és tojást a legegyszerűbb csomagolásmentesen beszerezni, hiszen néhány vászonszütyő vagy használt műanyagszatyor kis helyen elfér a táskánkban, gyakorlatilag bármikor nálunk lehet. Ráadásul, ezeket a termékeket bármelyik boltban vagy piacon megvehetjük csomagolásmentesen.

 

Hogyan? Egy tesztelőnk szerint „mindig előre kell az eladó kezébe nyomni a tárolót, mert néha sajnos hiába nyújtottam, ez az információ nem ment át. Hoppon maradtam egyszer-kétszer papírba csomagolt pékáruval az egyik kezemben és üres vászonszatyorral a másikban.”

Szerencsére az eladók is pozitívan reagáltak: „… már a szupermarketben sem lepődnek meg, hogy nem teszem zacskóba a zöldségeket, gyümölcsöket, szó nélkül lemérik - régebben mindig zacskóba akarták tenni.”; „egy pékség kivételével mindenhol természetesnek vették a vászonszatyrot”.

Volt olyan tesztelőnk, aki még dicséretet is kapott: „A piacon a gombaárus megdicsérte a saját készítésű tüllzacskót, amibe a gombát kértem, mivel abban szellőzik.”

18 műanyag zacskó, 8 papírzacskó, 2,5 tejfölös doboz, 1,5 tojásdoboz,
1,5 tejesdoboz - a három hét ennyivel kevesebb csomagolási hulladékot jelentett fejenként

Más szempontból is van pozitívuma a csomagolásmentes vásárlásnak: előhozza a kreatív oldalunkat. „Miután ebben a három hétben sem a készételek, sem a műanyag dobozban árult sajtkrémek vagy más kencék nem jöhettek szóba, kreatívnak kellett lennem a konyhában. Rájöttem, hogy a répa milyen sokoldalú zöldség. Nem csak isteni torta készülhet belőle vagy hosszanti szeletekre vágva tökéletes nasi, de a darált hús helyett csodás alapanyaga a vega bolognai szósznak.” – számolt be a sikerélményéről Fejes Réka, a divany.hu szerzője, aki kivételes módon az egész tesztidőszak alatt csak csomagolásmentesen vásárolt. Részletes beszámolóját itt olvashatjátok.

A fentiekkel ellentétben a tejtermék vásárlás már többeknek nehezebben megvalósítható a hétköznapokon. Erről az egyik tesztelőnk így írt: „a tejtermékek beszerzése nekem kicsit nehézkesen ment, mert a piac csak szombaton van a közelemben. Így ha hét közben vásárolok, oda kell cuccolnom az üvegekkel, palackokkal, ez néha elég fárasztó.”

Az eredményekből az is kiderült, hogy a legkevesebbet fűszerből, teából, mézből, ecetből, édességből és aszalt gyümölcsből vásároltunk, valószínűleg, mert amúgy is ritkábban vesszük őket, és csomagolásmentes beszerzésük már pontosabb tervezést igényel.

 

Ennyi csomagolóanyagot spóroltunk meg

Azt is kiszámoltuk, hogy ha ugyanezeket a termékeket „klasszikus” csomagolt formában szereztük volna be, mennyi hulladék keletkezett volna. A három hetes tesztidőszak alatt a csomagolásmentes vásárlással összesen mintegy 239 műanyag zacskót/fóliát, 103 papírzacskót/papírdobozt, 32 műanyag (tejfölös/joghurtos) dobozt, 22 tojásdobozt és 17 tejesdobozt takarítottunk meg közösen.

Fontos újra hangsúlyozni, hogy ezeket a nem kis számokat nem úgy hoztuk, hogy a tesztidőszak alatt minden egyes vásárlásunk csomagolásmentes volt: mindenkinek összesen csak legfeljebb három alkalommal kellett így vásárolnia - de persze volt olyan, aki a saját vérmérsékletének megfelelően ennél többször is igyekezett csomagolásmentes vásárolni.

 

Ha eljátszunk a gondolattal, hogy Magyarországon minden 20. ember, vagyis ötszázezer lakos a tesztelőkhöz hasonlóan átlagosan heti egy alkalommal részben csomagolásmentesen vásárolna – és mint alább majd kiderül, ez nem igényel túlzott erőfeszítést -, akkor is tetemes mennyiségű csomagolóanyagot spórolhatnánk meg egy év alatt: 9 millió műanyag zacskót, 4 millió papírzacskót, 1,25 millió tejfölös/joghurtos dobozt, 750.000 tojásdobozt és ugyanennyi tejesdobozt.

 

Logisztikai bravúr vagy csak egy kis előre gondolkodás?

Szinte mindegyik tesztelő egyetértett abban, hogy a csomagolásmentes vásárlás nem sokkal bonyolultabb, mint a „hagyományos”. Az igazsághoz hozzátartozik az is, ahogy az egyik résztvevő fogalmaz „így sokkal tervezettebben kell élni az életet”.

„Számomra a kihívás legnehezebb része a tervezés volt. A napjaim kaotikusak, szinte mindig rohanok valahova, és abból dobok össze vacsorát, amit éppen a hűtőben találok, vagy még beszaladok egy útba eső boltba, és a pillanatnyi ihlet hevében pakolom tele a kosaram. Ezt a stratégiát három hétre elfelejthettem, ugyanis a csomagolásmentes vásárlás az esetek többségében megoldhatatlan legalább a vászonzsákok nélkül. Választhattam aközött, hogy minimalizálom és megtervezem a heti vásárlásaimat, vagy mindenhova magammal viszem a hulladékmentes készletem. Az első opció szimpatikusabbnak tűnt. Egy nap késő este hazafelé tartottam és rájöttem, hogy nincs otthon semmi reggelire. Egyetlen vászonzsák volt nálam, amit az Aldiban megpakoltam hat fahéjas csigával, és minden gyümölcsből vettem egyet-egyet, ami nem volt becsomagolva. A bedobozolt áfonyától vérző szívvel vettem búcsút” - magyarázza Fejes Réka, a divany.hu újságírója.

 

Drágább vagy olcsóbb?

Szinte mindegyik tesztelő egyetértett abban, hogy a csomagolásmentes vásárlás összességében nem drágább. A válasz nem volt meglepő, ha a szupermarketben vagy piacon vásárolunk, ugyanaz a termék csomagolással vagy anélkül általában ugyanannyiba kerül.

Még a csomagolásmentes boltra sem igaz egyértelműen, hogy drágább lenne, mint egy szupermarket vagy piac. Ahogy azt egy korábbi cikkünkben összehasonlítottuk, a csomagolásmentes bolt árai a szupermarketek közepes árkategóriáiba esnek, bár kétségtelen, hogy vannak olyan termékek is, amelyek kimondottan magas árkategóriában futnak. A csomagolásmentes bolttal kapcsolatban az merült fel nehézségként a tesztelőknél, hogy sokak számára nehezen elérhető távolságra van, valamint, hogy az összetétel bizonyos termékeken nincs feltüntetve.

 

A legmeglepőbb az volt, hogy …

Volt olyan tesztelő, aki meglepődve tapasztalta, hogy már mennyire elterjedt a csomagolásmentes vásárlás, más pedig azon csodálkozott, hogy a piacon még mennyi mindenhez adnának zacskót. Arra is felfigyelt valaki, hogy csomagolásmentes boltban lehet fagyasztott zöldséget, gyümölcsöt is kimérve kapni, és milyen széles a termékpaletta.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mit vennének még szívesen kimérős formában, erre legtöbben a kozmetikumokat, tisztítószereket és az ecetet említették.

A tesztelők szinte mindegyike korábban már vásárolt friss zöldséget és gyümölcsöt csomagolásmentesen, a többség magvakat, tojást, pékárut is szerzett már be ily módon. Mindenképp pozitív tendencia figyelhető meg, mivel a tesztelők bevallása alapján a jövőben gyakrabban és több terméktípust terveznek csomagolásmentesen venni, mint korábban tették.

 

Így teheted könnyebbé a csomagolásmentes vásárlásodat

• Előre tervezd meg a vásárlást: mit szeretnél venni, azt mibe fogod tenni.

• Érdemes mindig magadnál tartani egy-két vászon vagy műanyag szatyrot.

• Tárolóedényeid lemérheted otthon, és ráírhatod vagy ragaszthatod a súlyukat. Vagy a csomagolásmentes boltban lefotózhatod a dobozt a mérlegen, így nem kell megjegyezni a súlyát.

• Előre szólj az eladónak, hogy nem kérsz zacskót, vagy azonnal nyomd az árus kezébe saját szütyőnket, hogy biztosan abba kapd meg a terméket.

• Készülj befőttes üveggel, műanyag palackkal is, hiszen a csomagolásmentes boltban pl. ecetet, olajat, piacon pedig tejfölt, tejet is be lehet így szerezni.

• Ne tarts mások véleményétől: a többség pozitívan reagál a csomagolásmentes vásárlásra.

Ahogy tesztünk is bizonyítja, csomagolásmentes vásárláshoz nem kell feltétlen csomagolásmentes boltba menni, egyre könnyebben kivitelezhető mindez piacon, szupermarketben, pékségben, zöldségesnél, kávé – és teaszaküzletben, magvakat árusító boltokban. A hulladekmentes.hu oldalon böngészhetsz olyan helyek között, ahol kimérős termékeket árulnak.

Talán macerásnak tűnik elsőre, de ez is csak elhatározás és megszokás kérdése, ezért arra bátorítunk, ha nem is mindenben, de lehetőség szerint törekedj a csomagolásmentes vásárlásra!

Hálásan köszönjük tesztelőinknek a részvételt és a visszajelzéseket!

Képek: pexels.com

Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!

 

 A cikk az Agrárminisztérium  PTKF/78/13/2018 jelü pályázat támogatásával valósult meg.

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében

Smink