fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Teszteltük a zero waste mosogatást és elmondjuk, milyen

| Tudatos Vásárló

Ha arra adjuk a fejünket, hogy zöldítjük háztartásunkat, egyik remek módja, ha néhány bejáratott hagyományos eszközt zero waste megoldásra cserélünk. Egyesületünk tagjaival és szupertagjaival három környezetbarát, komposztálható mosogatóeszközt próbáltunk ki és értékeltünk. Mennyire reális lehetőség, hogy a műanyag mosogatószivacsot és a dörzsi szivacsot hulladékmentes luffaszivacsra és kefékre cseréljük?

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél az évet azzal kezdtük, hogy tagjaink között jelentkezőket verbuváltunk egy tesztelésre – 3 héten keresztül 13 tagunk és 3 munkatársunk tesztelte előre meghatározott gyakorlati szempontok szerint a zero waste mosogatás 3 eszközét. Egy zöld, hulladékmentességre törekvő háztartásban a luffa szivacs és a nyeles mosogatókefe a műanyag szivacs, a kókuszrost sörtés mosogatókefe pedig a dörzsiszivacs zöld alternatívája lehet.

A teszthez, mint az lenni szokott, bármely TVE-tagunk vagy szupertagunk csatlakozhatott. A részvételért cserébe a tesztelők ingyen kapták és tarthatták meg a tesztelt termékeket.

Mindhárom mosogatóeszköz 100 százalékosan természetes alapanyagokból készül, ezért használat után akár teljes egészében komposztálható is. Ahhoz tehát kétség nem fér, hogy fenntarthatóbb megoldás ezeket használni mosogatáshoz a hagyományos, 100 százalékban műanyag szivacsok helyett.

A luffaszivacs és a mosogatókefék már első ránézésre is tetszetős megoldásnak tűnnek, viszont legtöbbünknek nem volt még tapasztalatunk velük kapcsolatban. A kérdés tehát az, pontosabban számunkra az volt, tényleg kiválthatjuk-e velük a műanyag szivacsot? Tudnak-e annyit?

Mit néztünk?

A tesztelés során a következő szempontokat figyeltük:

 • Mennyire praktikus a használatuk?
 • Mennyire hatékonyan tisztítanak?
 • Jól megtartják-e a mosogatószert?
 • Mennyire könnyű kiszedni belőlük az esetleg beléjük akadt szennyeződést?
 • Mennyire strapabíróak?
 • Karcolják-e az edényt?

A teszthez a résztvevők mindhárom eszközből kaptak egyet. A feladat az volt, hogy három hétig dörzsöljék, sikálják az edényeiket a szokásos módon és mennyiségben, és közben igyekezzenek választ kapni a fenti kérdésekre.

Az eredmény, dióhéjban

A három hét lejártával beküldött válaszokból az körvonalazóik, hogy

 • nem meglepő módon a hagyományosra leginkább hasonlító luffaszivacs a három közül a legnépszerűbb
 • a nyeles kefe összességében jobban használható, mint a tömzsi, kókuszrost sörtés
 • arra számítsunk, hogy mindhárom kevésbé tartja magában a mosogatószert, mint a hagyományos műanyagszivacs

Jó tanács: türelem és átállás agyban

A válaszok ismeretében azt tudjuk tanácsolni, hogy ha kipróbálnátok a zero waste mosogatást, első körben szerezzetek be egy luffaszivacsot, esetleg nyeles kefét. Adjatok magatoknak türelmi időt, és próbáljátok elfelejteni azokat megszokott érzéseket, amelyek egy mosogatószivacsos mosogatáshoz kötődnek. Az edények nem fognak óriási habfürdőben állni, az egészből hiányozni fog az a fajta klasszikus látvány, amit a reklámokban előszeretettel megjelenik. Nem fogjátok olyan közelről érezni az edények felszínét, hajlatait, sokkal jobban fogtok hagyatkozni arra, mint láttok, és kevésbé arra, mit éreztek az ujjaitokkal az edény felszínén.

Mindez az eredményességen nem fog változtatni, és ha túljuttok a „barátkozási” fázison, ezek a hulladékmentes eszközök éppoly természetes részeivé válhatnak a háztartásotoknak, ahogy korábban a soha le nem bomló műanyag szivacs vált a mindennapok részévé, bő fél évszaddal ezelőtt.

Ez is érdekelhet:
A tesztelt kézfertőtlenítők közel harmada nem hat tökéletesen
Teszteltük: ezek a legjobb babapopsikrémek
A tömbszappan vagy a folyékony a környezetbarát választás?

 


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok