fbpx

Teszt: webshopok

Olvasóink bevonásával böngésztük végig 23 webáruház kínálatát, vajon mekkora a fenntartható termékek kínálta. Emellett megnéztük azt is, vásárlóként megkapunk minden szükséges információt a termékekről, a vásárlási feltételekről és a honlapot üzemeltető cégekről.

Összesen 23 online áruházban vizsgáltuk, lehet-e kapni fenntartható forrásból származó, környezetbarát etikus, méltányos kereskedelemből származó vagy helyi terméket. Azt, hogy egy termék környezetbarát, nagyon nehéz laikuskánt megítélni, így mi ún. tanúsítással rendelkező termékeket kerestünk. Vajon hány élelmiszerwebshop árul minősített bio, FairTrade, UTZ  vagy MSC címkéjű terméket?

 

 

 

 

 

Azt leszögezhetjük, hogy a minősített ökológiai termelésből származó (röviden bio) termékek majd minden áruház polcain megtalálhatók. Gyakran a termék nevében, elnevezésében megtalálható a “bio” szócska, a termék adatlapja utal a minősítés tényére, több áruházban virtuális “bio polcokon”  gyűjtik egy helyre a környezetbarát termékeket.

Nehezebb dolgunk volt a méltányos kereskedelemből (Fairtrade, UTZ) és a fenntartható halászatból (MSC) származó termékek megtalálásával. Egy kivételtől eltekintve (zoldpolc.hu) nem tudunk rákeresni sem a termékcsoportra, sem a termékek nevére, így a jellemző termékkategóriákon  (kávé, csokoládé, tea, cukor, kakaó, banán, ananász) belül böngésztük végig a fotókat, vajon ráakadunk-e az ismerős logókra. Így természetesen elfordulhat, hogy a vizsgálat folyamán elkerülte valami a figyelmünket.

Meglepőn sok helyen találtunk FairTrade terméket, elsősorban kávét, kakaóport és cukrot, valamint UTZ minősítéső édességet, csokoládét, nápolyit, kekszet. MSC fagyasztott halat, halkonzervet 5 áruház polcán találtunk, elenyésző mennyiségben.

Emellett megnéztük azt is, vajon szabályszerűen működik-e a webshop. A következő szempontokat néztük:

 • az üzemeltető adatai megtalálhatóak-e

 • van Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) című dokumentum, ami a webshopról történő rendelés, regisztráció fizetési módok, szállítás, panaszkezelés szabályainak összefoglalása

 • van Adatkezelési Tájékoztató és NAIH szám  

 • van tájékoztató a 14 napos elállási jogról

 • van tájékoztató a panaszok kezelésről 

 • élelmiszer adatlapján megtalálható minden kötelező információ.

Az eredmények elszomorítóak, majd minden honlapon találtunk hiányosságot, és elsősorban azt tapasztaltuk, hogy az élelmiszerek adatlapja rendkívül hiányos. Az élelmiszer címkéjén lévő információkat meg kell hogy kapjuk a vásárláskor az online felületen keresztül is, azaz a követlezőket: ár, egységár, termékleírás, élelmiszer elnevezése, összetevők listája, allergének, nettó mennyiség, töltőtömeg, tárolási- és felhasználási feltételek, tápértékjelölés, gyártó, forgalmazó neve és címe, származási hely, egyéb információ. Ha többet szeretnél tudni a témáról, nézd meg webinarunkat.

A kifogásainkról visszajelzést küldünk azoknak a boltoknak, akikkek a Tudatos Vásárló Kedvezménykártya keretében kapcsolatban állunk, és pár hónap múlva újra megnézzük javították-e a hiányosságokat.

Köszönjük olvasóinknak a közreműködést, reméljük közössen tudtunk tenni azért, hogy javuljon a webáruházak kínálata és szabálykövetése.

 
Részvételi minőségbiztosítás a fenntartható élelmiszerfogyasztásért” című programunkat a Norvég Civil Támogatási Alap támogatja.
 
 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás