fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Teszteltük: Beltéri fehér falfestékek

fehér falfesték teszt

Legújabb ingyenes tesztünkben kréta-, diszperziós, ésmész festékek eredményeit publikáltuk. Kiderült, hogy melyik festék fed a legjobban, melyik mosható a legjobban, és melyik a legkevésbé egészségkárosító, egyben a legolcsóbb termék a piacon.

A beltéri fehér falfestékek szerepeltek már a Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztjei között. 2019-es tesztünkben a hangsúly a károsanyag tartalmon, illetve ennek kibocsátásán volt. A most közzétett vizsgálatban a hatékonyságra fókuszáltunk, háztartási vegyi anyagokról szóló vizsgálatsorozatuk nem titkolt célja ugyanis megmutatni, hogy a hiteles környezetbarát termékek hatékonysága felveszi a versenyt a károsabb szerekével.

A részletes eredmények ingyen hozzáférhetők itt!

14 diszperziós, 4 mész-, és 1 krétafestéket vizsgáltak laboratóriumi tesztekkel. A tesztelés során többféle termékjellemzőt vizsgáltunk:

 1. hatékonyság: kiadósság, a fedőképesség és a kopásállóság, ez nyilván az egyik legfontosabb tényező, ezért a végeredmények számításánál ez szerepelt a legnagyobb súlyozással.
 2. egészségi hatások, vagyis az allergén hatású tartósítószer jelenléte.
 3. a termékek összetétele.
 4. a címke információtartalma, amibe beletartozik az egészségre káros hatású VOC tartalom, valamint a gyakorlati használatra vonatkozó legfontosabb adatok (A VOC a levegőben előforduló káros szénhidrogén-származékok gyűjtőneve, ezek egy falfestékből akár 5 évek keresztül is kipárologhatnak a levegőbe, ezzel szennyezve azt).
 5. ökocímke minősítés.

A teszteredmények mellett a szokásos módon vásárlási tippeket is adunk, és azt is bemutatjuk, hogyan készült a teszt.

vegyi anyagok 2022 kérdőív

Általános tanulságok

Az eredményekből néhány általános tanulság is levonható:

 • hiteles ökoszerek ugyanolyan hatékonyak, mint a nem minősített népszerű társaik.
 • Mint általában a Tudatos Vásárló Termékteszteknél, a festékek esetében sem érdemes márkanév alapján eldönteni, hogy mit vásárolunk meg. Érdemes először böngészni a teszteredményeket.
 • A diszperziós festékek uralják a piacot, így a tesztben is ezek vannak többségben. Górcső alá kerültek a legnépszerűbb márkák, mint a Héra, Dulux, Poli-Farbe. Előnyük a mészfestékekkel szemben, hogy számtalan különböző színűre színezhetők és több kiváló kopásállóságú terméket találhatunk közöttük.
 • Általánosságban elmondható, hogy a mészfestékek olcsóbbak, mint a diszperziós típusú társaik. Előnyeik közé sorolható, hogy lúgos kémhatásuk miatt természetes módon fertőtlenítenek, penészgátló hatásúak és allergén tartósítószerek hozzáadására sincs szükség esetükben. Hátrányuk viszont az erősen korlátozott színezhetőség és a gyengébb kopásállóság, ahogy a teszteredmények is mutatják.

Hogyan használd a tesztet?

Ha sorba rendezzük a mezőnyt kiadósság alapján (a kis nyílra kattintva a táblázat fejlécében), kiderül, hogy melyik festékkel jövünk ki a legolcsóbban, melyik a leggazdaságosabb a nekünk megfelelő árkategóriában.

Ha olyan helységben festünk (pl. konyha), ahol kritikus szempont a moshatóság, akkor rendezzük sorba a tesztelt termékeket nedves dörzsállóság szerint.

Ha egyszerre fontos a hatékonyság, az egészségre káros anyagok minél alacsonyabb szintje és a megfelelő információszolgáltatás a gyártó részéről, akkor pedig nézzük meg az összesített teszteredményeket!

Miért bízz az ökocímkében?

EU ecolabel ökocímkeHa a hatékonyság mellett számodra is fontos a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresned a csomagoláson.

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyezésért nem a gyártó felel.

A tesztelt termékek közül az első nyolc helyen végzettből öt rendelkezik ökocímkével:

a Schöner Wohnen Polarweiss, a Magnat Ceramic, a Flügger Flutex-5, a Tikkurila Joker és a Swingcolor arktisfehér beltéri falfesték.

Vagyis nem kell lemondanunk az egyenletesen fedett fehér falról akkor sem, ha környezetbarát terméket vásároltunk.

Ráadásul 2022. október 13-án, az EU Ökocímke (EU Ecolabel) Világnapján ünnepeljük a címke bevezetésének 30 éves évfordulóját, amit akár megtehetünk azzal is, hogy mostantól pár perccel több időt szánunk arra a boltban, hogy megnézzük a számunkra szimpatikus termékek közül, melyik az, amelyik rendelkezik ilyennel és azt vesszük le a polcról. Falfestékek esetén most már még csak a boltig se kell elmennünk, elég végig görgetnünk ezt az ingyenesen elérhető terméktesztet.

A részletes eredmények ingyen hozzáférhetők itt!

210

Segítettünk vegyszermentesíteni az otthonodat? Miben változtatsz otthoni szokásaidon?

A véleményed segít nekünk abban, hogy megtaláljuk az utat otthonotok zöldítéséhez, ezért kérünk, szánj időt egy kattintásra.

Sokat segítettél, köszönjük!


ökokör, life, greenandsafeA cikket az Agrárminisztérium KFSF/27/2022 szerződése társfinanszírozta. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

Ajánlom másnak
támogass

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok