fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Teszt: matracok – szebb lesz, aki jól alszik

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Nem érdemes több százezer forintot áldozni egy jó matracra – ezt mondhatjuk legújabb laboratóriumi matrac-tesztünk alapján. Habár a gerincoszlopot sok tesztelt matrac nem támasztotta alá megfelelően, pontrugalmasság és magasságmegőrzés szempontjából jól teljesítettek. Nem utolsó sorban jó hír, hogy a strapabíróbbak akár 8-10 évet is kibírnak.

A háziorvosok szerint minden negyedik beteg alvászavarban szenved. Alvászavarról akkor beszélünk, ha az alvásigény és az alvásképesség közötti egyensúly megbomlik. Pedig a jó alvás megszépít: a tartós stressz és a kialvatlanság miatt fokozatosan kialakuló mélyebb barázdákat, ­amelyek az arcizmok megfeszítettségéből adódnak, valójában csak a pihentető alvás képes enyhíteni. A bőr éjjel regenerálódik: ekkor piheni ki és dolgozza fel azt a stressz-hatást, amely napközben éri. A sejtosztódás mértéke vizsgálatok szerint az agyban, a bőrben és a vérben alvás közben 200-300%-kal növekszik, és éjjel 1 órakor éri el a tetőpontját.

Akik rendszeresen, megfelelő időben jól kialusszák magukat, lényegesen fiatalabbnak néznek ki, mint azok, aki éjszaka élik az életüket. Az alvásidőben választódik ki az úgynevezett növekedési (szomatotróp) hormon, amely egyebek mellett a bőr és az izmok regenerálódásában is fontos szerepet játszik. Ha valaki túl keveset vagy nem elég mélyen alszik, akkor ennek a hormonnak a termelődése is zavart szenved, ami szinte azonnal láthatóvá is válik a bőrön.

Egy jó matrac sokat segít

A TVE-nél 6 különböző márkától 40 (rugós, hab, hibrid, latex) matracot teszteltünk laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire jó az alátámasztás alváskor, könnyen beleizzadunk-e, és hogy mennyire megy össze a matrac, ha ráfekszünk. Mivel matracot alapvetően hosszú távra választunk, nem mindegy, hogy milyen tartósak – a laboratóriumi tesztelés során ezt is vizsgálták.

Természetesen aludjunk Mit tehetünk a jó alvásért?

Az összesített eredmények alapján 11 matrac legalább 75%-on teljesített. A lista élén végzett kétszemélyes matracok között van 60 ezer forintos, de 600 ezer forintos is, a jól szereplő egyszemélyesek ára 30 ezer és 450 ezer között mozog. Egy-egy márkán belül is jelentős eltérések vannak árban és pontszámban is.

A lista élére került termékek közös nevezője, hogy elég tartósak, így valószínűleg több évig – a strapabíróbbakat akár 8-10 évig – tudjuk majd használni, továbbá nem töppednek össze, ha ráfekszünk, így nem érezzük az oldalunkban az ágyrácsot. Pontrugalmasság szempontjából is viszonylag jól szerepeltek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a termékek többségénél nem lejt az egész matrac abba az irányba, ahol ülünk vagy fekszünk, ez főleg a kétszemélyes matracoknál nagy előny.

A részletes teszteredményt előfizetéssel itt nézheted meg >>>

A sereghajtók leginkább azzal veszítettek pontot, hogy kevésbé bizonyultak tartósnak, erősen összemennek, ha ráfekszünk, és könnyen beleizzadhatunk.

Egy matracnál fontos, hogy megfelelően alátámassza a testünket alvás közben, vagyis ne deformálódjon a gerinc attól, hogy túl puha vagy túl kemény a fekvőhely. A tesztelt termékek összességében nem szerepeltek túl jól ebből a szempontból. Mindössze 4 termék kapott 3-as vagy annál jobb pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Két matrac még a 2 pontot sem érte el, volt köztük egy közel 500 ezer forintos termék is. A teszt honlapján külön erre a szempontra szűrve is kereshetünk terméket.

Képek: pixabay.com, pexels.com
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok