fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Teszt: matracok – szebb lesz, aki jól alszik

Nem érdemes több százezer forintot áldozni egy jó matracra – ezt mondhatjuk legújabb laboratóriumi matrac-tesztünk alapján. Habár a gerincoszlopot sok tesztelt matrac nem támasztotta alá megfelelően, pontrugalmasság és magasságmegőrzés szempontjából jól teljesítettek. Nem utolsó sorban jó hír, hogy a strapabíróbbak akár 8-10 évet is kibírnak.

A háziorvosok szerint minden negyedik beteg alvászavarban szenved. Alvászavarról akkor beszélünk, ha az alvásigény és az alvásképesség közötti egyensúly megbomlik. Pedig a jó alvás megszépít: a tartós stressz és a kialvatlanság miatt fokozatosan kialakuló mélyebb barázdákat, ­amelyek az arcizmok megfeszítettségéből adódnak, valójában csak a pihentető alvás képes enyhíteni. A bőr éjjel regenerálódik: ekkor piheni ki és dolgozza fel azt a stressz-hatást, amely napközben éri. A sejtosztódás mértéke vizsgálatok szerint az agyban, a bőrben és a vérben alvás közben 200-300%-kal növekszik, és éjjel 1 órakor éri el a tetőpontját.

Akik rendszeresen, megfelelő időben jól kialusszák magukat, lényegesen fiatalabbnak néznek ki, mint azok, aki éjszaka élik az életüket. Az alvásidőben választódik ki az úgynevezett növekedési (szomatotróp) hormon, amely egyebek mellett a bőr és az izmok regenerálódásában is fontos szerepet játszik. Ha valaki túl keveset vagy nem elég mélyen alszik, akkor ennek a hormonnak a termelődése is zavart szenved, ami szinte azonnal láthatóvá is válik a bőrön.

Egy jó matrac sokat segít

A TVE-nél 6 különböző márkától 40 (rugós, hab, hibrid, latex) matracot teszteltünk laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire jó az alátámasztás alváskor, könnyen beleizzadunk-e, és hogy mennyire megy össze a matrac, ha ráfekszünk. Mivel matracot alapvetően hosszú távra választunk, nem mindegy, hogy milyen tartósak – a laboratóriumi tesztelés során ezt is vizsgálták.

Természetesen aludjunk Mit tehetünk a jó alvásért?

Az összesített eredmények alapján 11 matrac legalább 75%-on teljesített. A lista élén végzett kétszemélyes matracok között van 60 ezer forintos, de 600 ezer forintos is, a jól szereplő egyszemélyesek ára 30 ezer és 450 ezer között mozog. Egy-egy márkán belül is jelentős eltérések vannak árban és pontszámban is.

A lista élére került termékek közös nevezője, hogy elég tartósak, így valószínűleg több évig – a strapabíróbbakat akár 8-10 évig – tudjuk majd használni, továbbá nem töppednek össze, ha ráfekszünk, így nem érezzük az oldalunkban az ágyrácsot. Pontrugalmasság szempontjából is viszonylag jól szerepeltek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a termékek többségénél nem lejt az egész matrac abba az irányba, ahol ülünk vagy fekszünk, ez főleg a kétszemélyes matracoknál nagy előny.

A részletes teszteredményt előfizetéssel itt nézheted meg >>>

A sereghajtók leginkább azzal veszítettek pontot, hogy kevésbé bizonyultak tartósnak, erősen összemennek, ha ráfekszünk, és könnyen beleizzadhatunk.

Egy matracnál fontos, hogy megfelelően alátámassza a testünket alvás közben, vagyis ne deformálódjon a gerinc attól, hogy túl puha vagy túl kemény a fekvőhely. A tesztelt termékek összességében nem szerepeltek túl jól ebből a szempontból. Mindössze 4 termék kapott 3-as vagy annál jobb pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Két matrac még a 2 pontot sem érte el, volt köztük egy közel 500 ezer forintos termék is. A teszt honlapján külön erre a szempontra szűrve is kereshetünk terméket.

Képek: pixabay.com, pexels.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás