fbpx

| Tudatos Vásárló, Nagybán Piroska

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Teszt: kávézók, gyorséttermek

A TVE kávézóláncokat és olyan gyorséttermeket tesztelt, ahol kávét is vásárolhatunk. Azt vizsgáltuk, kaphatunk-e Fairtrade, UTZ vagy bio terméket, laktózmentes tejet, és hogy mennyire figyelnek a hulladékcsökkentésre.

A kávétermesztést komoly környezeti és társadalmi problémák övezik, az elviteles kávék pedig tovább növelik a hulladékproblémát. Ezért sem mindegy, hogy a nagy fogyasztást generáló kávézó láncok és gyorséttermek milyen irányba mozdítják el a piacot.

Milyen helyeket teszteltünk?

Öt kávézóláncba látogattunk el: Café Frei, California Coffee Company, Coffeeshop Company, Costa Coffee, Starbucks. Ezen kívül pedig 4 gyorsétterem láncot is teszteltünk: Burger King, KFC, McDonald’s, ez utóbbin belül külön pontoztuk a McCafé-t is, mivel több szempontból eltérnek egymástól. (A helyszíneket 2017.08.07. és 08.20 között teszteltük.)

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt >>>

Eredmény

A tesztben maximum 13 pontot lehetett szerezni, de 100%-ot sajnos a Fairtrade és az UTZ minősítésű termékek hiánya miatt meg sem közelítették a vizsgált helyek. Fairtrade minősítésű kávét, se biotejet nem kaphatunk, sok helyen a kérdést sem értették az eladók. MIndössze egy helyen kaphatunk UTZ minősítésű kávét.

A legmagasabb értéket (31%) a Starbucks érte el, mivel árkedvezménnyel ösztönzi a vásárlókat, hogy saját pohárban vegyék az elviteles kávét.

Középmezőnyben végzett a Costa Coffee, a Café Frei, a California Coffee Company, a Coffeeshop Company és a McCafé, mivel ezekben a Starbucks-hoz hasonlóan lehet mosható pohárból fogyasztani helyben, van laktózmentes tej, valamint elvitelre lehet saját pohárba kérni.

A lista végén 8%-kal a KFC, és 0 %-kal a Burger King és a McDonald’s áll.

Kép: pixabay.com


Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás