fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Teszt: kávézók, gyorséttermek

| Tudatos Vásárló, Nagybán Piroska

A TVE kávézóláncokat és olyan gyorséttermeket tesztelt, ahol kávét is vásárolhatunk. Azt vizsgáltuk, kaphatunk-e Fairtrade, UTZ vagy bio terméket, laktózmentes tejet, és hogy mennyire figyelnek a hulladékcsökkentésre.

A kávétermesztést komoly környezeti és társadalmi problémák övezik, az elviteles kávék pedig tovább növelik a hulladékproblémát. Ezért sem mindegy, hogy a nagy fogyasztást generáló kávézó láncok és gyorséttermek milyen irányba mozdítják el a piacot.

Milyen helyeket teszteltünk?

Öt kávézóláncba látogattunk el: Café Frei, California Coffee Company, Coffeeshop Company, Costa Coffee, Starbucks. Ezen kívül pedig 4 gyorsétterem láncot is teszteltünk: Burger King, KFC, McDonald’s, ez utóbbin belül külön pontoztuk a McCafé-t is, mivel több szempontból eltérnek egymástól. (A helyszíneket 2017.08.07. és 08.20 között teszteltük.)

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt >>>

Eredmény

A tesztben maximum 13 pontot lehetett szerezni, de 100%-ot sajnos a Fairtrade és az UTZ minősítésű termékek hiánya miatt meg sem közelítették a vizsgált helyek. Fairtrade minősítésű kávét, se biotejet nem kaphatunk, sok helyen a kérdést sem értették az eladók. MIndössze egy helyen kaphatunk UTZ minősítésű kávét.

A legmagasabb értéket (31%) a Starbucks érte el, mivel árkedvezménnyel ösztönzi a vásárlókat, hogy saját pohárban vegyék az elviteles kávét.

Középmezőnyben végzett a Costa Coffee, a Café Frei, a California Coffee Company, a Coffeeshop Company és a McCafé, mivel ezekben a Starbucks-hoz hasonlóan lehet mosható pohárból fogyasztani helyben, van laktózmentes tej, valamint elvitelre lehet saját pohárba kérni.

A lista végén 8%-kal a KFC, és 0 %-kal a Burger King és a McDonald’s áll.

Kép: pixabay.com


Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára