fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Teszt: halbisztrók

| Tudatos Vásárló

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 5 budapesti halbisztrót tesztelt. Azt vizsgáltuk, hogy kiderül-e honnan hozzák a felszolgált halat, hányféle halat ehetünk, mennyire hulladékmentes a tálalás, kapunk-e csapvizet.

Mit vizsgáltunk?

Hiába tudjuk, hogy egészséges mégis kevés halat eszünk. Az egy főre jutó 6,18 kg halfogyasztással sereghajtók vagyunk Európában, arról nem is beszélve, hogy ezen belül is leginkább tengeri halat (hekket és tonhalat) fogyasztunk. A tengeri halászat okozta környezeti problémákat figyelembe véve, örömhír, hogy nálunk is kezdenek elterjedni az olyan halazók, halbisztrók, amelyek kifejezetten az édesvízi halfogyasztás népszerűsítését tűzték ki célul. Így már reális alternatívája van a „balatoni hekknek”. Itt olvashatsz arról, hogy melyik szupermarketben, piacon, halbisztróban lehet édesvízi halat venni.

Tesztünk során öt budapesti halbisztrót látogattunk meg, amelyek kifejezetten édesvízi halat kínálnak: Halkakas, Halműhely, Hello Hal, Keszegsütő, Stég. A halazókat 2017.07.16 és 07.31 között látogattuk meg anonym módon.

 

Honlapjuk ill. Facebook oldalukon tájékozódtunk és az eladóktól kérdeztünk. Azt vizsgáltuk, hogy honnan vásárolják a halat, hányféle hal közül választhatunk. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyire figyelnek a hulladékcsökkentésre, vagyis a helyben fogyasztáshoz mosható vagy eldobható evőeszközöket, tányért használnak-e, és lehet-e csapvizet kérni. Mivel ezeken a helyeken nagy mennyiségű olaj fogy, azt is értékeltük, ha pálmaolaj helyett környezetkímélőbb alternatívát használnak.

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


A teszt eredménye

Egyik étterem sem érte el a 100%-ot vagyis a maximálisan kapható 17 pontot. Leginkább a hiányos tájékoztatás, a pálmaolaj használat és az eldobható étkészlet miatt veszítettek pontot.

Legjobban a Keszegsütő teljesített 76%-kal. A nyertes azzal húzott el leginkább, hogy mosható étkészlettel tálalnak, nem pálmaolajban sütnek, és hogy az eladó pontos tájékoztatást tudott adni arról, hogy honnan érkezik a hal, viszont a honlapjukról sajnos ez az info nem derül ki.

Utolsó helyen a Stég végzett 47%-kal, habár az eladótól megtudtuk, honnan érkezik a hal, de sok pontot veszített a hely az eldobható evőeszközökért és tányérért, valamint azért mert nem derült ki, hogy kiváltják-e a pálmaolajat.

A teljes teszt eredményét itt olvashatod >>>

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


  Készült a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára