fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Teszt: gyereksamponok

| Tudatos Vásárló

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél 30 gyereksampont vizsgáltunk termékcímke alapján. Azt néztük, hogy vannak-e potenciális egészségügyi kockázatot jelentő összetevők a termékekben, és biztonságosabbak-e az ökotermékek.

Mit vizsgáltunk?

Harminc különféle, a hazai boltokban, drogérialáncokban, bioboltokban kapható gyereksampon összetevőit vizsgáltuk meg. A termékek csomagolásán feltüntetett anyagokat az amerikai Environmental Working Group által működtetett Skin Deep kozmetikai adatbázis alapján értékeltük.

Figyelembe vettük, ha a sampon független ökológiai, állatvédelmi, egészség- és környezetvédelmi minősítéssel rendelkezett. Értékeltük a természetes növényi kivonatok jelenlétét és a gyártási helyszínt.

Eredmények

A legmagasabb 27 pontos értéket a Lavera Baba-Gyermek Neutral Fürdető és Sampon érte el, de dobogós helyen végzett még az Alverde Baby Fürdető és Sampon (26 pont), az Alterra 2in1 Baba tusfürdő és hajsampon  a Humphrey’s Bőrnyugtató Kamilla Baba sampon (24 pont) és a Weleda Baby Calendula Fürdetőtej & Sampon (23 pont) is.

Ezek a termékek mind rendelkeznek ökominősítéssel, és a kritikus összetevők is kevésbé találhatóak meg bennük.

A legjobb értékelést elért termékek jellemzően a drágább samponok közül kerültek ki, de volt néhány kivétel. Az ár/érték arány tekintetében a második legmagasabb pontszámot elért Alverde Baby Fürdető és Sampon emelhető ki, hiszen átlagosnak mondható áron kapható.

A samponok 70%-a 2 és 10 pont közötti sávban oszlott el. Ezeknél már több problémás összetevővel is találkoztunk, független minősítő védjegyet csak kivételes esetben birtokoltak.

Az utolsó három helyen végzett a Baba Könnymentes Gyereksampon, az Ombia Hair Sampon Gyermekeknek és a Hymalaya Gyengéd Babasampon (10 pontot sem értek el). Ezeknél jellemzően többféle problémás tartósítót használtak, illatosított termékek voltak, gyakran a világ másik végéről.

A termékek jelentős része tartalmazott felesleges kockázatot jelentő illatanyagot és kritikusnak mondható tartósítószert (elsősorban a Sodium benzoate). 11 termékben megtalálható a szem- és bőrirritáló felületaktív anyag a Sodium Laureth Sulfate, 20 termékben a potenciálisan allergizáló hatású felületaktív anyag a Cocamidopropyl betaine.

Gyakran alkalmaznak színezékeket is (8 termék), ezek veszélyessége vegyületenként változik.

Pozitívumként elmondható, hogy a korábban alkalmazott hormonális hatású parabén tartósítók már egyik termékben sincsenek benne.

Szinte minden termék az EU-ban (Németországban) készült, csak két hazai gyártású sampont találtunk.

A termékeknek csak kis része, a harmincból nyolc termék rendelkezett független környezetvédelmi, állatvédelmi, egészség- és környezetvédelmi minősítő védjeggyel (pl. Natrue, Vegan).

Mozgasd az egeret a digaramm fölé, és láthatod az egyes termékek pontszámát. 

A teljes értékelő táblázat letölthető az oldal alján. 

Hogyan pontoztunk?

Minden termék 20 pontról indult.

Összetétel:

•     1 pontot vontunk le a parfüm kifejezésért és minden egyes potenciálisan allergén hatású illatanyag használatáért,

•     2 pontot vontunk le az olyan problémás tartósítószerek jelenlétéért, mint pl. a Methylchloroisothiazolinone és a Methylisothiazolione, DMDM Hydantoin, míg a Benzyl Alcohol, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate tartósítók használatáért 1-1 pontlevonás járt,

•     1-1 pontot vontunk le a potenciálisan allergizáló hatású Cocamidopropyl Betaine, a potenciáliasan irritáló hatású Sodium Coco-Sulfate, Sodium Laureth Sulfate és Ammonium Laureth Sulfate jelenlétéért,

•     1-1 pontot vontunk le a különféle PEG vegyületek jelenlétéért, amelyek lehetővé teszik más, kockázatos vegyületek szervezetbe jutását,

•     1-1 pontot vontunk le minden egyes színezék használatáért,

•     1 pontot adtunk a természetes növényi kivonatok használatáért.

Környezetvédelem, ökocímke:

•     5 pontot adtunk a független natur, öko vagy környezetvédelmi minősítés birtoklásáért: Natrue, Öko Test Gut,

•     2-2 pontot adtunk független minősítésű állatvédelmi védjegy meglétéért (Vegan, Leaping Bunny),

•     1 pontot adtunk ökogazdálkodásból származó alapanyagok használatáért (ha a termék nem rendelkezett eleve az ezt feltételező Natrue minősítéssel).

Gyártási hely:

•     2 pontot adtunk a hazai gyártású termékeknek,

•     2 pontot vontunk le azoktól a termékektől, amelyek Európán kívül készülnek, vagy a csomagolás alapján nem tudható a gyártási helyszín.

Felületaktív anyagok

A samponok „hatóanyagát” – tisztító hatását adó vegyületek tartoznak ide. Lehetővé teszik, hogy a hajon, fejbőrön lévő zsíros szennyeződéseket lemoshassuk.

A problémás anyagok közül a leggyakrabban a Sodium Laureth Sulfate vegyülettel találkozhatunk a csomagoláson, ez az összetevő szem- és bőrirritáló hatású, a sebek gyógyulását lassítja.

Hatása a gyermekek esetében kisebb koncentrációban is jelentkezik. A Sodium Laureth Sulfate és az Ammonium Laureth Sulfate a különösen mérgező 1,4 dioxane-nal szennyezett lehet.

Hasonlóan irritáló hatású a Sodium Coco-Sulfate is.

Biztonságosabbnak tekinthető a Cocamidopropyl Betaine, de ennél allergizáló hatás jelentkezhet.

A fent megnevezett anyagokért 1-1 pontlevonás járt.

Sodium Laureth Sulfatot 11 termékben, Sodium Coco-Sulfatot 4 termékben, Cocamidopropyl Betainet 20 termékben találtunk.

A Coco Glucoside, a Decyl Glucoside, a Disodium Laureth Sulfosuccinate a tudomány jelenlegi állása szerint biztonságosnak tekinthető.

Emulgeáló szerek

A samponok összetevőinek egy része önmagában nem képes a vízben oldódni, ezért segédanyagokat kell alkalmazni, ilyenek a PEG (polietilénglikol) vegyületek. Ezek az anyagok csökkentik a bőr „védekezőképességét”, így lehetővé teszik más, kockázatos vegyületek szervezetbe jutását.

Minden a termékben lévő PEG vegyületért 1 pont levonás járt.

9 termékben találtunk PEG-et. Volt olyan termék is, amelyikben 4 féle PEG-et találtunk.

Tartósító szerek

Évekkel ezelőtt az egyik legnagyobb kockázatot a hormonális hatású parabének tartósítószerként való alkalmazása jelentette a samponok esetén. Ezeket vélhetően a felhasználás szigorítása miatt már nem találtuk meg a gyermekeknek készült termékekben.

A vizsgált gyereksamponok közül 25 tartalmazott valamilyen tartósító szert. Szerencsére a legproblémásabb vegyületeket (Methylisothiazonlinone, a Methylchloroisothiazolinone és a DMDM Hydantoin) csak két esetben alkalmazták.

A DMDM Hydantoin esetén nem az irritáló hatás jelenti a legnagyobb kockázatot, hanem az, hogy gyakran formaldehiddel szennyezett, amely többek között rákkeltő hatású lehet.

A Methylisothiazonlinone és a Methylchloroisothiazolinone allergén, irritáló hatású vegyületek, sőt az előbbi idegrendszert károsító hatású lehet.

Megtaláltuk a fentieknél biztonságosabb, de szintén irritáló hatású Benzyl alcohol, a Phenoxyethanol, illetve a még biztonságosabbnak tekinthető Sodium benzoate, Potassium Sorbate tartósítókat is.

A Methylisothiazonlinone, a Methylchloroisothiazolinone és a DMDM Hydantoin jelenlétéért anyagonként 2-2, a többi tartósítószer esetén 1-1 pontot vontunk le.

Illatanyagok

A vizsgált gyereksamponok közel 90%-a tartalmazott illatanyagot. Ez az összetevő ugyan a fogyasztók egy részének alapvető fontosságú, de másrészről felesleges kockázatot jelent. Az illatanyagok egy része allergén, irritáló hatású.

Az illatanyagokat jellemzően elég az összefoglaló Parfum néven megemlíteni, azonban a 2005 óta az EU-ban a legelterjedtebb, allergiás kockázatot jelentő vegyületeket név szerint is fel kell tüntetni (pl. limonene, linelool, geraniol). Ezek a kiemelt vegyületek megtalálhatóak a természetben is, gyakran épp a természetes növényi kivonatokkal kerülnek a termékekbe.

Mivel az anyag hatása független az eredetétől, ezért ezekben az esetekben is pontlevonással sújtottuk a terméket.

Színezékek

Összesen 8 termék tartalmazott színezéket, hat esetben kétféle anyagot is használtak. A samponok csomagolásán fel kell tüntetni az alkalmazott színezékeket, ezek – az élelmiszeradalékokhoz (E-számok) hasonlóan – kóddal szerepelnek a csomagoláson, a Cl betűk mögött lévő ötjegyű szám jelöli őket.

Amellett, hogy feleslegesnek tekinthetőek, eltérő kockázatot jelentenek. Például a Cl 16255 vegyületet élelmiszer-színezékként is használják a világ számos területén (az EU-ban is), de az USA-ban élelmiszerekben nem használható, mert feltételezhetően növeli a figyelemhiányos hiperaktivitás kialakulásának esélyét.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen módon, mennyiségben kerülhet egy vegyület a szervezetbe, de mindenképp felesleges kockázatot jelent. A pontozás során minden egyes színezékért 1 pontot vontunk le, az EWG adatbázis alapján legalább 4-es (közepes) kockázatú vegyületek alkalmazását további 1 pont levonásával büntettük.

Növényi kivonatok

16 termék tartalmazott természetes eredetű növényi kivonatokat, illóolajokat. Ezek használatáért 1-1 pontot adtunk.

Származási hely, csomagolás

Mindössze két hazai gyártású gyereksamponnal találkoztunk. A termékek származási helye jellemzően Németország volt (a 30 termékből 15-öt gyártottak ott); 4 sampon Svájcban készült. Az ismert gyártási helyű termékek közül az Indiában készített sampon utazott a legtöbbet Magyarországig.

A termékek csomagolásában nem volt környezetvédelmi, felhasználói szempontból érdemi különbség.

Minősítés

A termékek közül négy rendelkezett a natúrkozmetikumok védjegyével a Natrue-val. Egy-egy termék esetén találtunk még általános érvényű független környezetvédelmi címkét. Az egyik az Ethical consumer magazine Best buy besorolása a másik pedig egy Öko Test Gut minősítés volt. Ezekért a minősítésekért 5 pontot adtunk.

Azok a termék, amelyek növényi kivonatokat, illóolajokat is tartalmaztak négy esetben jelölték, hogy növényi eredetű összetevőik ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból, amiért (az ezt alapból feltételező Natrue védjegy hiányában) 1 pontot adtunk.

Több terméken állatvédelmi védjegyek – Vegan (6 db), Leaping Bunny (1 db) – szerepeltek. Ezért 2-2 pontot adtunk.

Köszönjük a közreműködést Nagybán Piroskának ás Pál Jánosnak! 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok