fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Teszt: e-book olvasók

| Tudatos Vásárló

E-book olvasókat teszteltünk laboratóriumban. Vizsgáltuk, hogy milyen jól olvashatók és kezelhetők, hamar tönkremennek-e, ha leejtjük, megkarcoljuk, vízbe dobjuk őket, és azt is, mennyi ideig bírja az akksi, és hogy mindehhez mennyibe kerülnek. Megmondjuk, mit találtunk.

 

Vannak jó és olcsóbb készülékek is

Az összesített szempontok alapján 7 termék végzett 70% fölött. Az élmezőnyt egyértelműen a Kindle-készülékek uralják, mert felhasználóbarát a kezelésük, kényelmesen olvashatók, nem mennek azonnal tönkre, ha leejtjük őket, és sokáig bírja az akkumulátor. Viszont ezek a termékek egyértelműen a drágább kategóriába tartoznak: az áruk 60-80 ezer forint között mozog.

Facebook oldalunkon szavazást indítottunk arról,
melyik a fontosabb számotokra: az e-book akkumulátor üzemideje vagy a képernyő minősége?
A többség (a jelen állás szerint 64%) a képernyő minőségét választotta.

Ebből a tesztből is kiderült, hogy csak az ár alapján nem érdemes választani, mert a fenti, drágább árkategóriában simán voltak olyan termékek, amelyek a minőségi lista végére kerültek. Az élmezőnyhöz közel ugyanakkor hasonlóan jó szintet hoznak 40-45 ezer forintos készülékek is. 

A buszon, az ágyban

Az e-book olvasóknál az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen jól tudunk velük olvasni különböző fényviszonyok mellett, vagyis mennyire éles, kontrasztos a kép és tükröződik-e a képernyő. Szintén az olvasási élményt befolyásolja, hogy kényelmes-e a készülék használata például zsúfolt buszon állva, ülve vagy éppen ágyban fekve. Jó hír, hogy mindkét szempontból jól szerepeltek a tesztelt termékek, ugyanis a 24-ből 15 készülék legalább 4 pontot kapott ezekre a szempontokra a 0-tól 5-ig terjedő skálán.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek Hírlevélre, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő termék- és szolgáltatástesztekről.

* indicates required


 

Mit bír az akkumulátor?

Ha nem szeretnénk folyton konnektort keresgélni a nyaralás alatt, nem mindegy, hogy mennyi ideig bírja az akkumulátor egyetlen feltöltéssel. A gyártók többnyire csak napi fél óra olvasás és egy fix fényerő beállítás mellett adják meg az akkumulátor üzemidejét, ami sokszor távol áll a valós olvasói szokásoktól. A TVE tesztjében ennél életszerűbb helyzetben vizsgálták az akkuk üzemidejét: napi 2 óra használatot és különböző erejű háttérfény beállítást vettek alapul. Jó hír, hogy a tesztelt 24 készülékből 20 olyan találtak, amelyben az akku több mint két hétig bírja egy feltöltéssel, mindössze 3 készülék volt, amelyik csak közel egy hétig bírja.

 

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt >>>

 

Karcolom, leejtem, ráöntöm

Az elektronikai kütyüknél szinte törvényszerű, hogy úton-útfélen leejtjük őket, nekiütődik a képernyő valaminek, ezért nem mindegy, hogy mennyire strapabíró készüléket választunk. A teszt során egyrészt felépítés alapján értékeltük, hogy milyen erős a szerkezet, másrészt karcolás és ütéstesztnek is alávetettük őket, és azt néztük, hogy keletkezett-e rajtuk maradandó sérülés. Jó hír, hogy 15 termék kapott közepes vagy annál jobb pontot ebből a szempontból, vagyis elég strapabírónak bizonyult. Náluk nem kell aggódnunk, hogy egy-két kisebb leejtés után darabjaira hull. És ezek között az e-bookok között volt 80 ezer forintos, de 30 ezer forintos készülék is. Sőt azok a készülékek, amelyek a gyártó állítása szerint vízállóak, a teszt során egy órán keresztül bírták víz alatt meghibásodás nélkül.

 

Letöltés, vásárlás

A leggyengébb láncszemnek az e-könyv letöltés, vásárlás bizonyult. A tesztelt készülékek szinte mindegyikénél a leggyorsabban úgy jutunk hozzá az új e-könyvhöz, ha számítógépről töltjük le kábellel. A webáruházból közvetlenül az e-book olvasóra történő letöltés szinte sehol sem volt zökkenőmentes, de ezen belül is jelentős eltérések voltak az egyes készülékek között.


Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

Köszönjük a támogatást! Az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.


 

 

 

 

 

 

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok