fbpx

| Kerekes Anna

TerraCycle – a gilisztáktól a chipses zacskókig

Nehezen újrahasznosítható hulladékokat gyűjtenek, hogy aztán használati tárgyakat készítsen belőlük, világszerte 23 országban. Az újrahasznosítással készült termékeket később online, vagy nagyobb áruházakban lehet megvásárolni. A kezdeményezés tavaly itthon is elindult, egyelőre a gyűjtési fázisban tart.

2001-ben az akkor egyetemista éveit kezdő, magyar származású Tom Szaky egy barátjánál járva látta, hogy a komposztálójukban lévő gilisztákat ételmaradékokkal etetik, amiből aztán jó minőségű trágya keletkezik. Tomnak ez annyira megtetszett, hogy ő is belekezdett. Jó minőségű trágyát tudott előállítani és hulladékot is újrahasznosított, mivel a trágyát használt műanyag flakonokba töltötte.

Termékét 2004-ben kezdték árulni néhány nagyobb áruházláncban és bár először kevesen vették, egyre több nagyvállalkozó szeretett volna rendelni tőle. Ehhez nagyobb telephely és üzem kellett. A céget TerraCycle-nek nevezték el, és az amerikai Trentonban telepedett le, ahol egy régi gyárépületet béreltek ki. Itt már a társadalmi felelősségvállalás is megjelent: esélyt akartak adni veteránoknak, feltételesen szabadlábon lévőknek, azoknak, akiket máshol nem szívesen foglalkoztattak volna. Az épület egy régi csupasz gyárépület volt, ezért hamarosan meghirdették, hogy jól jönne néhány graffiti a falakon. 

Ez hamar elterjedt és a graffitisek paradicsomává vált a hely.Az ismeretségük hamarosan hatalmasat ugrott. A műanyag palackok gyűjtése mellett az ivótasakok gyűjtésébe is belekezdtek.

Ennek keretében fizettek az iskoláknak a használt ivótasakok gyűjtéséért. Ezzel a programmal 2010-re összesen 50 millió ivótasakot hasznosítottak újra. Ezután még tovább bővítették kínálatukat: elektronikus hulladék, joghurtos dobozok, csomagolások, csikkek gyűjtése, és ebből használati tárgyak készítése.

Ekkor jött az új ötlet: szponzorált hulladék. Ennek a lényege az volt, hogy a csomagolt termékeket forgalmazó cégekkel társulva fogyasztói programokat szerveznek, amelyek során a fogyasztóknak fizetnek a csomagolások gyűjtéséért.

Mára a cég, több mint 20 országban – köztük Magyarországon is – gyűjti és hasznosítja újra a hulladékot a TerraCycle. Az újrahasznosítás az irodáikban is jelen vannak, ahol az íróasztalok használt ajtókból, raklapokból készülnek. A különböző funkciójú irodai helyiségeket pedig üres műanyagpalackokból épített falak választják el.

Környezetre gyakorolt hatás

Azzal, hogy a TerraCycle összegyűjti a hulladékot, meggátolja, hogy azok a szeméttelepekre onnan pedig a hulladékégetőbe kerüljenek – melyek káros anyagokat bocsátanak a levegőbe. Valamint azzal, hogy újrahasznosítanak, a Föld véges nyersanyag készleteit sem használják ki. A legtöbb szénkibocsátás akkor keletkezik, amikor nyersanyagokat vonunk ki a Földből. 

A TerraCycle ezt a lépést egyből átugorja. Ennek szemléltetésére a cég honlapján egy tolltartó gyártásának szén-kibocsátását mutatják be. Egy pamutból készült tolltartó esetében a gyapot termesztésének magas a szén-kibocsátása. A TerraCycle ehelyett üdítős tasakokból készít tolltartót, akár 80%-kal kevesebb széndioxidot juttatva a levegőbe.

Magyarország és a chipses zacskó

A cég Európában először hazánkban indította el a csipszek csomagolásának gyűjtését 2013 tavaszán, ami nem meglepő, hiszen a kitalálója magyar szármszású. Az általuk begyűjtött hulladékból különféle használati tárgyakat készítenek. Így kikerülik a hulladéklerakást- és égetést, aminek súlyos környezeti hatásai lennének.

A programra magánszemélyek, szervezetek és vállalatok is regisztrálhatnak. A chipses zacskók elküldéséért nem kell fizetni, ezt a cég átvállalja. A csomagolásokért cserébe darabonként 2 forintot ír jóvá a cég a beküldőknek, amit utána az általuk kiválasztott alapítványnak vagy nonprofit szervezetnek ajánlhatnak fel, ezzel a jótékonykodást is népszerűsítik.

A programban márkától és mérettől függetlenül gyűjthetők a chipsek, sós pálcikák, sós magvak, pattogatott kukoricák csomagolóanyagai, de más típusú termékeket is. Eddig 67 676 személy, összesen 2 443 891 db hulladékot gyűjtött.

Az amerikai oldalról ileysmiket lehet vásárolni

Az újrahasznosításnak kétféle módja van. Az „upcycling” során a hulladék anyagát és eredeti formáját figyelembe veszik, míg a „recycling” során teljesen új alakot ölt a hulladék (pl. fröccsöntött termékek). S ami a legjobb az egészben: ha egy TerraCycle termék elhasználódik, visszaküldheted hozzájuk, így többször is kaphatsz pontokat ugyanazért a hulladékért – olvasható az oldalukon, rendelhető, újrahasznosított termékeket viszont még nem találtunk. A magyar projektnek még fejlődnie kell az amerikai verzióhoz képest, de remélhetőleg, a közeli jövőben itthon is hasonló lesz.

Kép: Terracycle.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás