fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

TerraCycle – a gilisztáktól a chipses zacskókig

| Kerekes Anna

Nehezen újrahasznosítható hulladékokat gyűjtenek, hogy aztán használati tárgyakat készítsen belőlük, világszerte 23 országban. Az újrahasznosítással készült termékeket később online, vagy nagyobb áruházakban lehet megvásárolni. A kezdeményezés tavaly itthon is elindult, egyelőre a gyűjtési fázisban tart.

2001-ben az akkor egyetemista éveit kezdő, magyar származású Tom Szaky egy barátjánál járva látta, hogy a komposztálójukban lévő gilisztákat ételmaradékokkal etetik, amiből aztán jó minőségű trágya keletkezik. Tomnak ez annyira megtetszett, hogy ő is belekezdett. Jó minőségű trágyát tudott előállítani és hulladékot is újrahasznosított, mivel a trágyát használt műanyag flakonokba töltötte.

Termékét 2004-ben kezdték árulni néhány nagyobb áruházláncban és bár először kevesen vették, egyre több nagyvállalkozó szeretett volna rendelni tőle. Ehhez nagyobb telephely és üzem kellett. A céget TerraCycle-nek nevezték el, és az amerikai Trentonban telepedett le, ahol egy régi gyárépületet béreltek ki. Itt már a társadalmi felelősségvállalás is megjelent: esélyt akartak adni veteránoknak, feltételesen szabadlábon lévőknek, azoknak, akiket máshol nem szívesen foglalkoztattak volna. Az épület egy régi csupasz gyárépület volt, ezért hamarosan meghirdették, hogy jól jönne néhány graffiti a falakon. 

Ez hamar elterjedt és a graffitisek paradicsomává vált a hely.Az ismeretségük hamarosan hatalmasat ugrott. A műanyag palackok gyűjtése mellett az ivótasakok gyűjtésébe is belekezdtek.

Ennek keretében fizettek az iskoláknak a használt ivótasakok gyűjtéséért. Ezzel a programmal 2010-re összesen 50 millió ivótasakot hasznosítottak újra. Ezután még tovább bővítették kínálatukat: elektronikus hulladék, joghurtos dobozok, csomagolások, csikkek gyűjtése, és ebből használati tárgyak készítése.

Ekkor jött az új ötlet: szponzorált hulladék. Ennek a lényege az volt, hogy a csomagolt termékeket forgalmazó cégekkel társulva fogyasztói programokat szerveznek, amelyek során a fogyasztóknak fizetnek a csomagolások gyűjtéséért.

Mára a cég, több mint 20 országban – köztük Magyarországon is – gyűjti és hasznosítja újra a hulladékot a TerraCycle. Az újrahasznosítás az irodáikban is jelen vannak, ahol az íróasztalok használt ajtókból, raklapokból készülnek. A különböző funkciójú irodai helyiségeket pedig üres műanyagpalackokból épített falak választják el.

Környezetre gyakorolt hatás

Azzal, hogy a TerraCycle összegyűjti a hulladékot, meggátolja, hogy azok a szeméttelepekre onnan pedig a hulladékégetőbe kerüljenek – melyek káros anyagokat bocsátanak a levegőbe. Valamint azzal, hogy újrahasznosítanak, a Föld véges nyersanyag készleteit sem használják ki. A legtöbb szénkibocsátás akkor keletkezik, amikor nyersanyagokat vonunk ki a Földből. 

A TerraCycle ezt a lépést egyből átugorja. Ennek szemléltetésére a cég honlapján egy tolltartó gyártásának szén-kibocsátását mutatják be. Egy pamutból készült tolltartó esetében a gyapot termesztésének magas a szén-kibocsátása. A TerraCycle ehelyett üdítős tasakokból készít tolltartót, akár 80%-kal kevesebb széndioxidot juttatva a levegőbe.

Magyarország és a chipses zacskó

A cég Európában először hazánkban indította el a csipszek csomagolásának gyűjtését 2013 tavaszán, ami nem meglepő, hiszen a kitalálója magyar szármszású. Az általuk begyűjtött hulladékból különféle használati tárgyakat készítenek. Így kikerülik a hulladéklerakást- és égetést, aminek súlyos környezeti hatásai lennének.

A programra magánszemélyek, szervezetek és vállalatok is regisztrálhatnak. A chipses zacskók elküldéséért nem kell fizetni, ezt a cég átvállalja. A csomagolásokért cserébe darabonként 2 forintot ír jóvá a cég a beküldőknek, amit utána az általuk kiválasztott alapítványnak vagy nonprofit szervezetnek ajánlhatnak fel, ezzel a jótékonykodást is népszerűsítik.

A programban márkától és mérettől függetlenül gyűjthetők a chipsek, sós pálcikák, sós magvak, pattogatott kukoricák csomagolóanyagai, de más típusú termékeket is. Eddig 67 676 személy, összesen 2 443 891 db hulladékot gyűjtött.

Az amerikai oldalról ileysmiket lehet vásárolni

Az újrahasznosításnak kétféle módja van. Az „upcycling” során a hulladék anyagát és eredeti formáját figyelembe veszik, míg a „recycling” során teljesen új alakot ölt a hulladék (pl. fröccsöntött termékek). S ami a legjobb az egészben: ha egy TerraCycle termék elhasználódik, visszaküldheted hozzájuk, így többször is kaphatsz pontokat ugyanazért a hulladékért – olvasható az oldalukon, rendelhető, újrahasznosított termékeket viszont még nem találtunk. A magyar projektnek még fejlődnie kell az amerikai verzióhoz képest, de remélhetőleg, a közeli jövőben itthon is hasonló lesz.

Kép: Terracycle.com

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok