fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Terra Madre 2006 – Élelmiszerközösségek világtalálkozója

| Harangi Rita

Október 26. és 30. között került sor Torinóban a második Terra Madre konferenciára – az „élelmiszerközösségek világtalálkozójára”. A rendezvényt az Olaszországból indult Slow Food (Komótos Étkezés) mozgalom szervezte.

A Slow Food mozgalom a gyorsétkezdékkel jellemezhető, rohanó világban azokat a civil szervezeteket, gazdálkodókat, szakácsokat, kutatókat és magánembereket fogja össze, akik jó minőségű, tiszta és igazságos élelmiszert állítanak elő, illetve ezt a folyamatot támogatják.

A mozgalom a

  • jó minőségű (mert vegyszerektől, adalékanyagoktól mentes, egészségre nem káros),
  • tiszta (mert előállítása során vigyáztak a környezetre, és nem károsították a természeti értékeket, a vizet, a levegőt, a talajt és a bioszféra egyéb alkotóelemeit)

és

  • igazságos (mert a termelőt tisztességesen megfizetik, és nem zsákmányolják ki)

élelmiszerek mellett áll ki.

 

A mozgalom az első Terra Madre világtalálkozót 2004-ben rendezte meg, amit idén követett a második. A rendezvényen közel 150 országból mintegy 5000 ember vett részt. Magyarországról 11 kisebb csoport képviseltette magát – főként termelők.

Jó volt érezni, hogy nem vagyunk egyedül; hogy bár odahaza mindenki úgy érzi, hogy még csak egy maroknyi csoport vagyunk mi, akik tudatosan élünk, dolgozunk, vásárolunk; így együtt mégis sokan vagyunk. Lehetett érezni, hogy erőt képviselünk, hogy nem szélmalomharcot vívunk. Jó volt látni, hogy növekszünk, hogy egyre többen és többen vagyunk.

Az előítéleteinken is segített a találkozó. Összebarátkoztunk amerikaiakkal, akik arról hoztak hírt, hogy az Egyesült Államokban egyre több és több embernek van elege az ipari élelmiszer-termelésből, a géntechnológiából, a kormány agrárpolitikájából, a hamburgerből és a szupermarketekből. Láttuk, hogy olyan afrikai országokban is, ahol komoly élelmiszer és ivóvíz gondok vannak, alakulnak biofarmok, iskolák, ahol tudatosságra nevelik a gyerekeket, s hogy ehhez elsősorban nem pénz kell, hanem elhatározás, hit és kitartás.

Mindenki a saját „színét” hozta, sokan népük hagyományos viseletét öltötték magukra, jelezve, hogy igenis különbözni akarnak, mert nem jó, ha az emberek a Földön mindenütt ugyanúgy öltöznek, ugyanúgy gondolkodnak, és ugyanazt a kevés fajta élelmiszert termelik és fogyasztják. Barátságokat kötöttek, nemzetiségre, politikai nézetekre, nemre és korra való tekintet nélkül.

Egy közös és erős akarat köré csoportosultak: termeljünk és étkezzünk felelősen, fenntarthatóan, erőszakmentesen, egészségesen és örömmel! Legyen a kertészkedés, az állattartás és az étkezés öröm, tanulás, tanítás és közösségi esemény!

Idén először a rendezvényen szakácsok és egyetemi kutatók is részt vettek, aminek nagy jelentősége van. A felelősen termelt élelmiszert ugyanis el is kell fogyasztani. Egyre több szálloda és étterem ismeri fel, hogy a helyi alapanyagokból főzött ételeknek számukra és vendégeik számára is nagyobb értéke van. Azzal, hogy belépnek a piacra, a fogyasztók száma és a termelők jövedelme is gyarapodik.

A kutatók jelenléte pedig azért volt fontos, mert jelezte: többé nem állítható, hogy a komótos étkezés és a hasonló gondolatok követői tudománytalan, földtől elrugaszkodott idealista emberek; hogy amit mondanak, azt nem lehet komolyan venni, még kevésbé követni. Ma már a tudomány képviselőinek egy része is világosan látja, hogy az út, amin „haladunk”, zsákutcába vezet, és hogy amit „a bolond alternatívok” mondanak, az bizony nemcsak hogy megalapozott, de talán az egyetlen célravezető megoldás.

 

Fotó: Tóthné Bodgányi Franciska

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok