fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Természetes növényvédelem

| Tudatos Vásárló

Hagyjuk, hogy segítőtársaink helyettünk dolgozzanak a kiskertben! A teljesen le nem bomló, szintetikus növényvédő szerek használata helyett fogadjuk el a növény- és állatvilág által kínált segítséget. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy megfelelő környezetet, táplálékot, búvóhelyet és szaporodási lehetőséget biztosítsunk számukra.

Miért jó ez nekem?

Számos kísérlet igazolja, hogy a biológiai műveléssel előállított terményekben kimutatható káros anyagok mennyisége sokkal kevesebb, a hasznos anyagoké pedig sokkal több, mint a szintetikus anyagokkal kezelt terményekben. Ennek köszönhetően a nem felfújt, tovább eltartható termények sokkal ízletesebbek, sokkal egészségesebbek is a számunkra.

A természetes növényvédelem alapja a megelőzés, és a természetes egyensúly fenntartása. A cél az, hogy a kártevőket az ökológiai rendszer többi eleme kordában tudja tartani, és egy-egy betegség vagy kártevő ne okozhassa növényeink nagy részének pusztulását.

Ezt előzhetjük meg a megfelelő talajápolással, vegyes kultúrák alkalmazásával, harmonikus trágyázással, megfelelően megválasztott tenyészhelyek és fajták kiválasztásával, egészséges vetőmagok felhasználásával.

A rovarirtó szerek hatása nem szelektív, sajnos a számunkra hasznos rovarokat is pusztítja. Ezért célszerűbb permetezés helyett ezen rovarok (és egyéb kisállatok) kertünkbe csalogatása.

Növényi levek és főzetek használatával hatásos permetleveket készíthetünk, különféle trágyalevekkel erősíthetjük növényeinket mellékhatások nélkül.

 

Hogyan is kell?

Tipp: A növényi főzetek alapanyagát magunk is megtermelhetjük. Kísérletezzünk bátran, próbáljunk ki új kombinációkat, hisz maguknak a növényeknek hatóanyagtartalma is változik az év folyamán. 

Az alábbi oldalakra kattintva a növényvédő szerek házi készítéséről, illetve a számunkra hasznos állatok igényeiről tájékozódhatunk: 

 

http://onellato.blogspot.hu/2013/03/termeszetes-novenyvedo-szerek-hazilag.html

http://www.zoldmuzeum.hu/vegyszermentes-kerteszkedes

Hasznos olvasmány továbbá a témában Marie-LuiseKreuter: Biokert (Holló és Társa, 1996) c. könyve.

 

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

 

Kép: dreamstime logoboom

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok