fbpx

| Kerekes Anna

Termelői piac várja a kirándulókat Nagybörzsönyben

Áprilisban megnyílt a Stelázsi termelői piac Nagybörzsönyben. Tavasztól őszig, szombatonként változatos termékekkel várják a látogatókat: többek között sajt, lekvár, aszalt gyümölcs, kerámia és bőrtermékek közül lehet választani.  

A piac egy alulról jövő kezdeményezés eredménye, amit a Tegyünk Együtt Nagybörzsönyért Egyesület (TENE) indított. Az egyesület mellett a Kisközösségi Program munkatársai is segítettek az elindulásban, többek közt szakértők bevonásával.

2014 telén a TENE elhatározta, hogy termelői piacot indít a faluban, amelynek szervezésébe és elindításába szakértőként a Kisközösségi Program munkatársait hívták meg. A piac indításával kapcsolatos megbeszélések demokratikus módon falufórumok keretében zajlottak, amelyen a termelők és más érintettek egyaránt részt vettek. A piac indításának elengedhetetlen feltétele volt a jogi szabályozások tisztázása, ehhez a program munkatársai Szabadkai Andreát, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület szakértőjét hívták segítségül.

A piac szervezésében a legnagyobb nehézség az egyediség megtalálása volt, mivel sok konkurens termelői piac található a térségben. Mindezt megfelelő marketing tevékenységgel és csábító programokkal sikerült leküzdeniük.

A programokról és a termelőkről bővebben a Stelázsi termelői piac facebook oldalán olvashatsz. 

A térség kedvelt turistacélpont, ezért a piac szervezői elsősorban a turizmusra építenek. További cél, hogy a piac beágyazódjon egy programcsomagba, amelynek többek közt a „Hűvös pincék – forró kemencék” hagyományőrző rendezvény is része.

A piacon a helyi és környékbeli termelők kínálják portékáikat. A zöldség és gyümölcs mellett többek között sokféle sajttal, lekvárral, hússal, gyógynövénnyel és mézeskaláccsal várják a piacra látogatókat. Az élelmiszerek mellett használati tárgyat is találunk, mint például a kerámia edények, konyhai eszközök vagy kézzel készített bőrtermékek. A termékek eredetét, – azaz, hogy az árusok valóban saját termékeiket kínálják-e – a TENE ellenőrzi.

A piac szombatonként délelőtt várja a látogatókat a nagybörzsönyi buszmegállótól néhány méterre.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás