fbpx

| Tudatos Vásárló

Termékteszt: zsírkréták

Minden gyerek megkóstolja a zsírkrétát! Csak nehogy ólmot egyen vele. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 20 csomag zsírkréta ólomtartalmát és használhatóságát vizsgálta meg. Vajon kimutatható az ólom a termékekben, jól használhatóak a kréták, számít a termék gyártási helye?

Mit vizsgáltunk?

10 országból származó, 20 különféle csomag zsírkrétát (termékcímke és/vagy a bolti elhelyezés miatt a fogyasztó számára zsírkrétának tűnő terméket) vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete. 

A gyermekek első rajzeszköze sokszor a zsírkréta. A kicsik érzékenyebben reagálnak a mérgező anyagokra, a fejlődő szervezetben már kis mennyiségű nehézfém (például ólom) is károsodást okozhat, és még az óvodáskorúak is meg-megkóstolják a kezük ügyébe kerülő tárgyakat.

A TVE laboratóriumban vizsgáltatta meg – színenként külön-külön – a termékek ólomtartalmát, emellett grafikusok bevonásával értékeltük a kréták használhatóságát (pl. mennyire kenődik, morzsálódik), valamint pontoztuk a csomagolást és a fogyasztói tájékoztatást.

 

Eredmény

Köszönjük a támogatást!

A teszt költségeinek egy részét a TVE támogatói és szimpatizánsai adták össze az adjukössze.hu oldalon. Köszönjük! Nélkületek nem tudtuk volna megvalósítani a tesztet.

20 termék (8 és 12 darabos csomagok) azaz összesen 242 különböző zsírkréta ólomtartalmát vizsgáltuk meg.  A 20 csomagból 10-nél nem volt kimutatható az ólom egyik színű zsírkrétájában sem. A 242 különböző színű zsírkrétából 134 darabnál nem volt kimutatható mennyiségű ólom.

Az ólmot tartalmazó termékek határérték alatti koncentrációban tartalmazták a nehézfémet, de a legmagasabb érték sem érte el a hivatalos határérték negyedét. EU-s határérték zsírkrétákra és játékokra jelenleg 13,5mg/kg. A vizsgálatban a kimutathatósági határ a termékek zsírtartalmától függően 0,04-0,3 mg/kg között volt.

A fekete, lila, sötétkék, sötétzöld, barna és narancssárga kréták tartalmaztak a legtöbb ólmot, míg a citromsárga, rózsaszín, világoszöld krétákban alacsonyabb volt a nehézfém koncentrációja. 

Az ólomtartalom, használhatóság, környezetvédelem és fogyasztói tájékoztatás szerinti összesített lista élén kis pontkülönbséggel a

·         KORES,

·         a PAX Junior,

·         3 Faber Castell termék,

·         a Crayola viaszkréta

·         valamint STAEDTLER Noris Club Twister zsírkréta nevű terméke végzett.

Egyikben sem volt kimutatható ólom, nagyon jól használhatók (nem kenődnek, morzsálódnak). Pontot amiatt veszítettek, hogy a többséget nagyon távoli országból szállítják illetve a Paxnál és a Staedtlernél műanyag burkolatot használnak, ami hulladékkezelés szempontjából nem szerencsés.

Köszönjük Hasenstaub Lívia és Szalay György segítségét a termékek használhatóságának teszteléséhez!

Utolsó helyen szerepelt többek között magas ólomtartalom miatt

·         a Voskovky Jumbo nevű termék, gyenge használhatóság és a származási hely hiánya miatt is pontot veszített,

·         valamint az ICO 3 terméke, habár ezek között volt jól használható termék is.

Megvizsgáltuk azt is, hogy egy-egy termék mennyire használható, vagyis mennyire fedi a színezett felületet, kenődik, morzsálódik, bemegy-e a köröm alá. A maximálisan elérehtő 25 pontból, 25 pontot ért el a Pelikan műanyagburkolatú terméke, mert nem vesztett pontot, és további 10 termék összesített eredménye érte el a 20 pontot; azaz nagyon jól használhatónak bizonyult. A legkevésbé felhasználóbarát három termékek: 9 ponttal a Miss Chick, 12 -12 ponttal az ICO Creative és a Nebuló zsírkréta.

Nem volt összefüggés az ár és az elért pontszám között. A lista élén is találunk drágább és közepes árkategóriájú terméket, de az ólmot tartalmazó és rosszabbul használható termékek között is volt magas árkategóriájú termék.

A termékek származási helyeként több egzotikus, távoli ország került megjelölésre. Elég gyakori, hogy az európai gyártó cég használ ázsiai gyárakat (is) a termeléséhez, ezzel növeli a szállításból adódó környezetterhelést.

A csomagolás tekintetében is voltak eltérések. Három terméknél az egyes kréták műanyagborítást kaptak, ami hulladék szempontjából nem szerencsés.

 

Hogyan pontoztunk?

Ólomtartalom:

–          10 pontot kapott az a termék, amelynél mindegyik színű krétában az ólom tartalom a kimutathatósági határérték (0,3 mg/kg) alatt volt

–          1 pontot vontunk le a márka legmagasabb ólomkoncentrációjú (színű) krétájának minden 0,5 mg/kg ólomkoncentrációja után, (pl. ha egy márka lila színében volt a legtöbb ólom, pl.  3,3 mg/kg, akkor a márkától 6 pontot vontunk le)

–          Annyiszor 2 pontot vontunk le egy terméktől, ahány tizeddel magasabb volt 0,3 mg/kg kimutathatósági értéknél a termék krétáiban az átlagos ólomkoncentráció, Például ha egy termékben a zsírkréták ólomtartalmának átlaga 0,71mg/kg volt, akkor – kerekítve – 8 pontot vontunk le..

Tehát ebben a kategóriában a legjobb termék 20 pontot érhetett el.

 

Használhatóság

Az alábbi szempontok szerint értékeltük a felhasználhatóságot:

–          fedőképesség,

–          kenődés,

–          morzsálódás,

–          mennyire könnyen jut a köröm alá, ha lekaparja a gyerek.

A fentieket 1-től 5-ig osztályoztunk, a jó használhatóság jelentette az 5 pontot, 1 a rosszat. Úgy gondoltuk, hogy a fedőképesség a legfontosabb, így azt kétszeres súllyal vettük figyelembe.

A használhatóság értéke így maximálisan 25 pont lehetett.

 

Csomagolás, környezetvédelem, fogyasztói tájékoztatás:

–          0,5 pontot vontunk le, ha a terméket Európán kívülről importálták, a nagy szállítási távolságból adódó környezetterhelés miatt

–          1 pontot vontunk le attól a terméktől, ahol nem volt feltüntetve a származási hely

–          0,5 pontot vontunk le azoktól a termékektől, amelyeknél a zsírkréták külön-külön műanyagburkolatot kaptak (és így használat után a szemét mennyiségét növelik).

 

Ólomtartalom

Az ólom a különféle termékek, például régi festékek, élelmiszerek szennyeződéseként, régi ólomból készült vízvezetékekből jut szervezetünkbe.  Az elmúlt évtizedekben sok termék esetén szigorították az engedélyezett ólomkoncentrációt.  

Az ólom számos élettani folyamat működését akadályozó nehézfém. Hosszabb távon felhalmozódik testünkben, így hosszú időn át észrevétlenül fejti ki mérgező hatását: gátolja a vérben az oxigén szállításáért felelős hemoglobin termelődését, károsítja az idegrendszer fejlődését, működését.

Az ólom átjut a placentán, így a magzat idegrendszeri fejlődését is megzavarhatja. A gyermekek még fejlődő szervezetük és a bélrendszer magasabb ólomfelszívó képessége miatt érzékenyebben reagálnak a káros hatásokra. Nem csak a komolyabb mérgezés esetén, hanem már a határérték alatti koncentrációban is károsítja a szervezetet. Összefüggés van a szervezetben lévő ólom koncentrációjának és számos viselkedési zavar, pszichológiai probléma, vagy a gondolkodási képességek mértéke között. Érdekesség, hogy egyes vizsgálatok szerint a nagyon alacsony ólomkoncentráció is problémát jelent.

Korábban a zsírkrétáknál is előfordult a magasabb ólomtartalom, de a szigorodó szabályozásnak köszönhetően már nem lehet a boltok polcain problémás terméket találni.

1994-ben az USA-ban többszázezer csomag kínai zsírkrétát vontak ki a forgalomból a magas ólomtartalom miatt. A német Ökotest fogyasztóvédelmi szervezet olyan termékeket talált 2015-ben, amelyekben 90mg/kg felett volt az ólom koncentrációja.

Az EU-s szabályozás szerint a zsírkrétákra és a játékokra vonatkozó határérték 13,5mg/kg.

Összehasonlításként érdemes tudni, hogy az ivóvíz esetén 10mg/l az ólom megengedett koncentrációja, míg a vérünkben a 10µg/dl (1 mikrogramm=1/1.000.000gramm) alatti érték még normálisnak számít.

 

Nagyobb eltérés a termékek használhatóságánál

Megvizsgáltuk, hogy egy-egy termék mennyire használható. Nem mindegy, hogy a színezés, rajzolás során a kréta jól fedi-e a színezett területet, vagy a használata csak szenvedést okoz.  A fentieket 1-től 5-ig osztályoztunk, a jó használhatóság jelentette az 5 pontot, 1 a rosszat.

Az ötpontos osztályozási rendszerben a termékek többsége, 13 termék a fedőképességre 4-5-ös értékelést kapott, mivel egyenletesen fedte a kifestett felületet. A legolcsóbb Miss chick nevű termék érte el a legrosszabb 2-es eredményt.

Az sem mindegy mennyire kenődik el a kréta a kézen, papíron, hiszen így rontja a sikerélményt. Ennél az értékelésnél a termékek fele kapott 4-5-ös értékelést. A Nebuló nevű termék szerepelt a legrosszabbul, mert erősen maszatolt, így 1 pontot kapott.

A morzsálódás is eltérő mértékben jellemző a különféle márkákra. 13 márka jól teljesített, de –jellemzően az olcsóbb termékek – erősen morzsálódtak. 5 termék 1-2-es értékelést kapott.

Megvizsgáltuk azt is, hogy a kréta milyen eséllyel kerül a krétát vagy a rajzot kapargató gyermek körme alá. Ennél a vizsgálatnál a termékek fele szerepelt jól, és öt 1-2-est kellett kiosztani.

 

 

Termék

Gyártó/Forgalmazó

Ár

Pontszám

KORES zsírkréta

gy: KORES CE Gmbh

f: Corwell Kft.

890

42,5

PAX Junior

gy: Hungaropen Kft

1290

42

Faber-Castell Grip   radírozható zsírkréta

f: STOCKtechnik Kft

850

41,5

Faber-Castell    ergonomic

gy: Faber-Castel Aktiengesellschaft

945

41,5

Crayola viaszkréta

f: Modell & Hobby Kft.

gy: Crayola

495

40,5

Faber-Castell

f: STOCKtechnik Kft

790

40

STAEDTLER Noris Club Twister zsírkréta

STAEDTLER Mars GmbH

1290

40

Diamond Jumbo zsírkréta

gy: LIZZY Card papír Kft.

499

34,5

Nebuló zsírkréta

gy: nebu-chem Kft.

250

31,5

Miss Chick zsírkréta

gy: LIZZY Card papír Kft.

139

28,5

                BIC kids

gy: SOCIETÉ BIC
f: BIC magyarországi fióktelepe

1050

22

Yippy-wax Swano – Stabilo

f: STABILO International GmbH Magyarországi fióktelepe

gy: Swan Malaysia

590

19,5

Crayola minikids

f: Modell & Hobby Kft.

gy: Crayola

1595

15,5

Giotto cera

f: TRULY Kft.

gy: FILAGroup

790

15,5

Pelikan

gy: Pelikan,

f: Müller drogéria Magyarország Bt

1590

14,5

Crayola extra kimosható zsírkréta

f: Modell & Hobby Kft. gy: Crayola

1295

13,5

ICO Creative kids

f: ICO Zrt.

310

10,5

ICO zsírkréta

gy: ICO Zrt.

390

8,5

Trio wax

 

f: ICO Zrt.

gy: KOH-I-NOOR HARDTMUTH

1190

4

Voskovky Jumbo

gy: Gen. Stefánika

450

0

 

Kép: Hasenstaub Lívia, Szalay György

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
 Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás