fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Termékteszt: TV – frissített

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

141 jelenleg kapható termékkel frissült a TVE laboratóriumi TV tesztje. Ezekre a szempontokra szűrhetsz: képminőség, hangminőség, sokoldalúság (csatlakozó, tuner), multimedia player és Smart TV funkció, mennyire könnyen használható, energiahatékonyság. 

A tesztelt tévék ára 60 ezer forinttól indult, de volt 1 millió forint fölötti termék is. A 81 cm képátlótól a 161 cm képátlóig számos különböző méretű készülék szerepelt a tesztben. Az összesített szempontok alapján 6 termék végzett a lista élén, mivel jó hang- és képminőséget nyújtanak,

energiahatékonyak, könnyen személyre szabhatók, gyorsan, könnyen használható okos TV-ként. Áruk többnyire elég borsós, többnyire fél millió forint vagy afeletti áron futnak, de volt közöttük 270 ezer forintos készülék is.

 

Leginkább a kép- és hangminőség miatt veszített pontot több készülék. A képminőségnél laboratóriumban vizsgálták többek között a színkontrasztot, a színárnyalat- és kontrasztváltozást különböző látószögnél, a külső fény tükröződését a képernyőn, a mozgókép folytonosságát (gyors filmjelenetnél, kameramozgásnál). Pontvesztés elsősorban az elmosódó gyors mozgókép miatt történt, valamint azért, mert több készüléknél erősen csökken a színkontraszt, ha nem szemből nézzük – ez utóbbi leginkább akkor zavaró, ha nagyobb család vagy társaság együtt tévézik.

Hangminőségnél vizsgálták a készülékeknek azt a maximális hangerejét, amelynél még nem lép fel zavaró hatás. Ezen kívül szakértők további teszteket végeztek pop és komoly zenei számokkal, illetve egy drámai jelenet lejátszásával – amelyek lefedik a TV hangok széles skáláját.

A  teljes tesztet itt olvashatod >>>

Hang és képminőségre csak a tesztelt termékek közel fele kapott 3 vagy 4 pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán.

A TV vásárlásnál az egyik fő szempont a képernyő mérete. Kis szobába nem érdemes túl nagy készüléket venni, mert zavaró lesz a képhatás. A televíziótól való távolságnak a képátló mintegy 3-szorosának kell lennie. Vagyis például egy 100 cm-es képátlónál a fotelünknek kb. 3 méterre kell lennie a TV-től, tehát ha nincs ekkora hely a szobában, nem érdemes fölösleges költségekbe verni magunkat, válasszunk kisebb készüléket.

A tesztben a 100 cm-nél kisebb kategóriában 17 különböző HD-ready és Full_HD készülék szerepelt, mindegyik 81 cm képátlóval. Egyik se ért el 61%-nál magasabb értéket az összesített szempontok alapján. Míg a képminőség, energiahatékonyság és használhatóság alapján közepesnek mondhatók, leginkább a gyengébb hangminőséggel veszítettek sok pontot. 280 ezerért és 90 ezerért is kaphatunk olyat, amelyik nagyjából ugyanazt a szintet hozza.

Az eggyel nagyobb, 100-120 cm képátlójú TV-k közül 31 termék szerepelt a tesztben, ezek mind Full-HD és Ultra-HD készülékek. Ezek között a lista élén 70% fölötti összesített eredménnyel közepesnél jobb hang- és képminőséggel 9 termék végzett, az árak között nagy a szórás. Hasonló teljesítményű készüléket kaphatunk 130 ezerért is és 330 ezerért is. 

Több mint 90 különböző, 120 cm-nél nagyobb (120 cm- 165 cm) TV készülék szerepel a tesztben. Ezek között volt Ultra-HD és Full-HD, LCD és OLED képernyős készülék is. Áruk 200 ezer forintnál kezdődik és egymillió forint fölé is mehet. Nyolc termék ért el 80% vagy e feletti összesített értéket, a jó hang- és képminőségért, valamint azért mert könnyen használhatók multimédia playerként, okos TV-ként és energiahatékonyak. Az azonos méretűek között jelentős árkülönbség van, közel ugyanazt a minőséget tudja például egy 270 ezer forintos  mint egy 770 ezer forintos 139 cm-es készülék.

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára