fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Termékteszt: Tartós hajfesték

| Bejczy Sándor

Nem szeretjük az ősz hajszálakat, de nem mindegy, hogy mivel és milyen áron tüntetjük el. Tesztünkben a népszerű szintetikus és növényi alapú hajfestékeket vizsgáltunk laborban és címke alapján.

Eredmények

Mivel hajfestésről szóló korábbi cikkünk nagy érdeklődést váltott ki és számos hozzászólást kapott, úgy döntöttünk, közelebbről is megvizsgáljuk a hajfestékeket.

Tesztünkben hét szintetikus tartós hajfestéket és három növényi alapú hajszínező port vizsgáltunk az ismertebb márkák közül. A festékeket drogériákban valamint bioboltokban szereztük be.

A termékeket az értékelés során két csoportra osztottuk, hiszen másképpen működnek, illetve mást várhatunk el a szintetikus festékektől és a természetes alapú hajszínező poroktól. Az értékelés részben a laborvizsgálatok, részben a fogyasztói tájékoztatás (címke) alapján történt.

Laboratóriumban a termékek pH-értékét vizsgáltattuk meg, illetve, hogy tartalmaznak-e tiltott primer aromás aminokat.

 

A laborvizsgálat a három henna hajszínező por pH-értékét a semleges (pH=7) érték közelében mérte: pH=6,6–7,9. Ezzel szemben a szintetikus festékek pH-értéke mind lúgos (pH= 9,3–10) volt. Ezek az értékek még elfogadható szintet jelentenek, ezért ebből a szempontból egyik terméket sem tartottuk aggályosnak.

Szintén jó hír, hogy a vizsgált 10 termékben a tiltott primer aromás aminok közül egyik sem volt kimutatható.

A fogyasztói tájékoztatást értékelve pozitívumként elmondható, hogy a termékek összetevői minden csomagoláson megtalálhatók, ugyanígy mindegyik terméknél használati utasítást is mellékeltek a gyártók. A termék használata előtti allergiatesztre szintén minden csomagoláson felhívták a figyelmet, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy szintetikus festékeknél ezt jogszabály írja elő.

Az allergiateszten kívül a használattal kapcsolatos veszélyekre (pl. érzékeny bőrre, gyerekeknél való alkalmazás stb.) a legtöbb gyártó több formában is felhívta a figyelmet. Ezt külön értékeltük. A szintetikus termékek közül egyedül a Callos Moda esetében nem találtunk semmilyen figyelmeztetést a kötelezőn kívül, a hennáknál pedig a Classic Henna veszített pontot ezért.

A címke alapján azt is vizsgáltuk, hogy tartalmaznak-e a termékek engedélyezett, de allergizáló vagy szenzibilizáló hatású anyagot: PPD-t (parafenilén-diamint), toulen diamint, aminophenolt vagy resorcint.

A két, csak természetes anyagot tartalmazó – Logona Herbal Hair Color és Henné Color Creme Colorante – terméktől eltekintve a többinél mind előfordult ezen összetevők valamelyike, még a Classic Hennában is. Utóbbit további egy pont levonásával büntettük, mert igaz, hogy a fenti összetevők fel vannak tüntetve a címkén, mégis a fogyasztók megtévesztésének tartjuk a szintetikus anyagok jelenlétét egy növényi alapú festékben. Hiszen a vásárlók egy természetesnek hitt, bioboltban kapható (!) terméktől nem várnak szintetikus összetevőt.

 

Márka, típus

Gyártó (forgalmazó)/ származási hely

Összpontszám

Laborvizsg.

Az alapanyag jellemzője, természetes/ szintetikus*

Tartalmaz: PPD-t, toulen diamitet,
aminophenolt vagy resorcint (a csomagolás alapján)

Fogyasztói tájékoztatás, figyelmeztetés

pH érték (1%-os oldatban)

Tiltott primer aromás aminok (mg/kg)

ha bármely festék váltott ki korábban allergiás reakciót

ha fejbőre érzékeny, irritált, vagy sérült

ha növényi eredetű festékkel, vagy hajszín-regenerálóval festett hajra

ne használja gyerek haján

 tetoválást követő hajfestés kockázatára

Növényi festékek

Logona Herbal Hair Color

LOGOMA Naturkosmetik Hans Hansel GmbH

Németország

10,2

6,7

+/-

 

 

+0,2

 

 

 

Henné Color Creme Colorante

NJD Cosmetics

Franciaország

10,2

6,6

+/-

 

 

 

+0,2

 

 

Classic Henna*

Goloka Bt.

India

8,0

7,9

+/+

-1

-1

 

 

 

 

 

Szintetikus festékek

Garnier Color Naturals

L’Oreal Magyarország Kft.

n.a.

10,0

9,7

-/+

-1

+0,2

+0,2

+0,2

+0,2

+0,2

L’Oréal Excellence Creme

(L’Oreal Magyarország Kft

n.a.

10,0

9,6

-/+

-1

+0,2

+0,2

+0,2

+0,2

+0,2

Schwarzkopf Palette Deluxe

Henkel Slovenija d.o.o.

Szlovénia

9,6

9,8

-/+

-1

+0,2

+0,2

+0,2

Fara

Natural Colors

Aroma PLC

Bulgária

9,6

9,8

-/+

-1

+0,2

+0,2

+0,2

Verona Revia 100% 3D Color

Verona Products Professional Sp. zo.o.

Lengyelország

9,6

10

-/+

-1

+0,2

+0,2

+0,2

Joanna Naturia Colors

Laboratorium Kosmetyczne Joanna Sp.j.

Lengyelország

9,4

9,3

-/+

-1

+0,2

+0,2

Kallos Moda

H.S.A. S.p.A.

Olaszország

9,0

9,6

-/+

-1

* Alapanyag jellemzője természetes/szintetikus: az adott jellemző meglétét + jellel, hiányát – jellel jelöltük pl csak természetes alapanyagból készült: +/-, természetes és szintetikus alapanyagból készült: +/+

A teljes táblázat a csatolt pdf-ben látható.

 

——–Hogyan pontoztunk?———

Laboreredmény

– pH érték: mindegyik az elfogadható határon belül volt, ezért nem pontoztuk.

– tiltott primer aromás aminok: nem volt kimutatható, ezért nem pontoztuk.

Összetevők

– Alapanyag természetes/mesterséges: 1 pontot vontunk le, ha henna alapú termékben szintetikus anyag is volt.

– PPD (parafenilén-diamin), toulen diamin, aminophenol vagy resorcin esetén 1 pontot vontunk le.

Fogyasztói tájékoztatás

– Mindegyik terméknél szereplő alapinformáció az összetételről, allergiatesztről, valamint használati utasítás mellékelve, ezért nem pontoztuk.

– További figyelmeztetés: egyenként 0,2 pontot adtunk, ha a következő állítások valamelyike szerepelt a címkén:

  • ne használja, ha bármely korábban használt festék allergiás reakciót váltott ki,
  • ne használja, ha fejbőre érzékeny, irritált vagy sérült,
  • ne használja a szintetikus festéket, ha korábban növényi eredetű festékkel vagy hajszín-regenerálóval festette a haját. Ne használjon henna hajszínezőt minimum 4 hétig szintetikus hajfesték használatát követően,
  • ne használja gyerekek hajának festésére,
  • ha korábban készült tetoválása, a termék használata növelheti az allergiás tünetek kockázatát.

 

——–Az árak tükrében——–

A tisztán növényi alapú henna termékek jóval drágábbak, mint a szintetikus festékek. Az áruk 2000 forintot körül mozog, de a szintetikus anyagot is tartalmazó henna (Henna Color) szintén a drágább termékek közé tartozik, ára kevéssel 1000 forint fölött van.

A szintetikus festékek többsége 1000 forint körüli, de az olcsóbbak 500 forint alatti áron vásárolhatók meg. Az árak nagyságrendje nem csak az általunk kiválasztott termékekre, hanem a teljes piacra jellemző.

A drágább szintetikus hajfestékeknél festés utáni hajápolót is csomagoltak a dobozba – a L’Oréal Excellence Creme-hez (2299–2499 Ft) a hajápolón kívül még hajvédő szérum is jár.

 

———Vegyészeti csúcstermék——–

Manapság a haj színének megváltoztatására tengernyi termék hirdeti magát a drogériák polcain, és nem könnyű eligazodni közöttük.

A kimosható hajszínezők (habok, zselék) csak a haj felületén tapadnak meg, és az első mosásnál lejönnek. A színezők másik csoportja szintén így működik, de ezek a molekulák elektrosztatikus vonzása miatt 6-8 hajmosást kibírnak. Ezeket a színezőket onnan ismerhetjük fel, hogy mindig csak egy komponensből állnak, ezért közvetlen (direkt) hajfestéknek is nevezik őket.

A „féltartós” színezők már tartalmaznak hidrogén-peroxidot és valamilyen lúgosító szert (pl. ammónia, etanolamin trietanolamin), amely fellazítja a haj szerkezetét, így a pigmentek behatolnak a hajba, és kb. 24 hajmosásig tartanak.

A haj lenövéséig tartó eredményt és az eredeti hajszínhez képest világosabb színt csak a tartós oxidációs hajfestékekkel lehet elérni. Lúgos kémhatásuknál fogva ezek is felpuhítják a haj szerkezetét, majd a pigmentek behatolnak a hajba, ahol a kémiai folyamatok során érik el a kívánt színhatást. A reakció nyomán olyan nagy molekulává alakulnak, hogy már nem képesek kilépni a hajszálakból, ennek köszönhető tartós hatásuk.

A hagyományos tartós hajfestékek két komponensből, színelőhívóból, más néven oxidálószerből (ez többnyire hidrogén-peroxid), és festékemulzióból állnak, amelyeket használat előtt össze kell keverni.

A hidrogén-peroxid töményen maró és roncsoló hatású illékony anyag, amely jogszabályi előírás szerint kozmetikumokban csak nagy hígításban (max. 12%-os) használható. Ezért fontos szabály, hogy a hajfestést mindig jól szellőző helyiségben végezzük.

A 2000-es évek elején egyre hangosabb lett azoknak a hangja, akik a szintetikus festékanyagok veszélyeire hívták fel a figyelmet. A vita elsősorban az úgynevezett aromás aminok családjába tartozó anyagok körül bontakozott ki, feltételezhető rákkeltő hatásuk miatt. Hosszas vizsgálatok után 2006-ban egy csoportjukat be is tiltották az Európai Unióban. (Jó hír, hogy az általunk tesztelt festékekben a laborvizsgálat nem mutatta ki ezeknek az anyagoknak a jelenlétét.)

Számos anyaggal kapcsolatban még nem zárult le a bizonyítási eljárás, így ezek továbbra is a festékekben vannak. A legismertebb ezek közül a parafenilén-diamin (PPD). Mivel az utóbbi években ez a név forgott leginkább a közbeszédben mint allergizáló, esetleg rákkeltő anyag, az óvatosabb gyártók kezdik kerülni.

Ha azonban a doboz nagy betűkkel jelzi is, hogy „nem tartalmaz PPD-t”, azért marad még elég allergizáló vagy szenzibilizáló hatású anyag, például a toluene-2,5-diamine, az m-aminophenol vagy a resorcin.

 

——–Nem csalás, csak ámítás——–

A gyártók nagy igyekezettel és sikerrel próbálják a fogyasztók figyelmét elterelni arról a tényről, hogy a tartós hajfestékek legfőbb összetevői kivétel nélkül olyan vegyi anyagok, amelyek legalábbis irritáló hatásúak (h-peroxid, ammónia), vagy a fejbőrön keresztül felszívódva károsak lehetnek az egészségre (aromás aminok).

A dobozokon azonban véletlenül sem füstölgő vegyi üzemek vagy kémcsövek láthatók, hanem azok a természetes összetevők, amelyeket azért kevernek a festékhez, hogy annak roncsoló hatásáról kialakult képet ellensúlyozzák. Tejfehérje, őszibarack-kivonat, olívaolaj és még számos vásárlásra buzdító felirat, gyönyörű fotók altatják az éberséget.

Ezáltal a vásárlók többsége szívesen ringatja magát abba hitbe, hogy a gyönyörű hajszín mellé még ápoló hatást is kap – a többit pedig jobb elfelejteni, vagy nem megtudni.

 

——–Ammóniával vagy anélkül———

Ammónia nélkül –újabban így hirdetik a festékeket a szép színes dobozokon. Az ammónia irritáló, kellemetlen szagú anyag, ezért a fogyasztók örülnek, és úgy gondolják, ez a festék biztosan jobb lesz a hajuknak. Holott a tartós hajfestékek alaptulajdonsága, hogy csak lúgos közegben, oxidálószerek hatására fejtik ki a tőlük elvárható hatást.

A hajszálak szerkezetét fel kell lazítani annak érdekében, hogy a festékanyag a haj belsejébe juthasson. Ha nem ammóniával, akkor majd valamilyen más lúgosító anyaggal érik el ezt a gyártók – amelyik esetleg nem olyan könnyen párolgó (ezért büdös), mint az ammónia, de épp ezért tovább marad a fejbőrön és a hajszálakon…

A széles hajfesték-választék lehetőséget nyújt a válogatásra, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb összetételt. Túlzás azonban olyan ártatlannak beállítani, hogy „…számodra mától a hajfestés egy új hobby lesz…”, ahogy ez a Revia dobozán olvasható.

A hajfestés ugyanis a fentiek szerint némi rizikóval és áldozatvállalással is jár. Egyéni érzékenységtől függően irritálhatja a fejbőrt, roncsolhatja a hajszálakat.

Ezért nem véletlen, hogy jogszabály írja elő, hogy a gyártónak fel kell hívnia a fogyasztó figyelmét az allergiavizsgálat elvégzésére. Az általunk vizsgált szintetikus festékek mindegyikén, de még a Henna Classic csomagolásán is szerepel, hogy a festés előtt 48 órával ajánlott / tanácsos / kötelező bőrpróbát végezni.

A L’Oréalnál gondolnak a figyelmetlenebb felhasználókra is. Az Excellence Creme csomagolásán nem kevesebb, mint hat különböző helyen hívják fel a figyelmet a kötelező allergiatesztre.

Az előteszt elvégzése viszont még nem garancia arra, hogy a hajfestés során nem keletkezik allergiás reakció. Annál is inkább, mivel ezt az előtesztelést a festéstől eltérő körülmények között, csak a festékkrémmel, tehát az oxidálószer nélkül kell elvégezni.

 

———Növényi alapú festékek——–

A szintetikus festékektől teljesen különböznek a növényi hajfestékek, amelyek egy trópusi cserje (henna) kiváló természetes színezőanyagát tartalmazzák. A hennabokrot (Lawsonia inermis) Indián kívül egész Kelet- Ázsiában, Kelet-Afrikában, Észak-Ausztráliában és a trópusi Amerikában is termesztik.

Az úgynevezett fekete henna nem rokona a hennának, hanem az indigó nevű növény őrölt pora. A kívánt árnyalat eléréséhez használnak ezenkívül dióhéjat, indigót, rebarbaragyökeret, áfonyát, kávét és teát.

Világosabb, aranyszínű árnyalatot ad a kamillakivonat. Találkozhatunk ún. színtelen hennával hajápolószerként, de ez megint egy másik növény, a Cassia obovata kivonata.

A haj színének megváltoztatására évezredek óta használnak különböző növényi kivonatokat, például hennát. Az ókori Rómában az ősz haj színezésére bevetettek ecetbe mártott ólomfésűt és szárított bikavért is, jelezve, hogy már a régi korok embere sem riadt vissza a drasztikusabb szerektől, ha a vélt szépségideál megközelítéséről volt szó.

A fenti növények különböző arányú keverékével ma már az aranyszőkétől a feketéig sok-sok árnyalatban kaphatók tisztán növényi alapanyagú hajfestékek, amelyeknek azonban megvannak a maguk speciális tulajdonságaik.

A színeredmény és tartósság nagyban – a szintetikus festékekénél is jobban – függ a kiinduló színtől és a hajunk felépítésétől. Száraz, porózus hajon például intenzívebb színek jöhetnek létre.

A henna festékanyaga a hajszálakon fedőréteget képez, amely kiszáríthatja a hajat. Ez a legtöbb hajtípusnál problematikus, de a vékony szálú vagy a zsírosodó hajnak kifejezetten jót tesz.

A hennában lévő csersav a vékony hajat valamivel vastagabbá és ezáltal kezelhetőbbé teszi. A haj fényesebb és selymesebb is lesz.

Világos hajúak először rövidebb ideig hagyják a hajukon a hennát, hogy az esetleg sokkoló végeredményt elkerüljék. Intenzívebb színért 1-2 órán át hagyják hatni a keveréket – de van, aki egy éjszakára is fent hagyja. Melegben felerősödik a színező hatás, ezért melegen kenjük fel, és csavarjuk a fejünket törülközőbe, vagy tegyünk rá műanyag sapkát.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a növényi hajfestékek nem világosítanak! Platinaszőke hajat nem lehet előállítani hennával, és szőkéből feketére sem lehet átváltozni. Az ősz haj sem tűnik el nyomtalanul. A tiszta hennától a sötét haj például csak vöröses fényt kap. Minél világosabb a haj, annál intenzívebb lesz a hennavörös hajfesték eredménye: világosszőke hajnál például világító sárgarépa színt kaphatunk, ezért erre a hajra a tiszta hennafesték nem a legalkalmasabb.

A kémiai adalékanyag nélküli növényi hajfestékek kevésbé tartósak, ezért kb. 6 hetenként meg kell őket újítani. A behatás időtartama és a hennapor származási helye is befolyásolja a szín intenzitását, ismételt használat esetén intenzívebb az eredmény.

Hennafestékeket leginkább bioboltokban kaphatunk. Nem árt azonban elolvasni a címkét, mert ezek a termékek is okozhatnak meglepetést!

Az Ökoteszt 2008-ban végzett vizsgálata szerint néhány (olcsóbb) hennapor DDT-t és színerősítő picramatot tartalmazott. (A sodium picramat szintén aromás amin.) Figyelem: vannak olyan, henna névvel hirdetett termékek is, amelyek aromás aminokat is tartalmaznak, pl. PPD-t. A tesztünkben szereplő Classic Henna is ilyen.

Nem közismert tény, de ha egy nem oxidációs, tehát egykomponensű – elméletileg növényi – hajfesték PPD-t tartalmaz, az még veszélyesebb, mint a szintetikus festékekben lévő, mivel nem tud eloxidálódni a festés folyamán, így több marad, ami a bőrön át fog felszívódni.

Közkeletű vélemény – a fodrászok körében is –, hogy a hennázott hajat nem lehet később szintetikus festékkel festeni, mert bezöldül. Ez azonban nem magának a hennának a hatása, hanem a színerősítőként a hennafestékbe kevert vegyi anyagoké, például a picramaté.

Mindenesetre hagyjunk a hennával festett hajnak elegendő kopási időt, mert lehetséges, hogy a szintetikus festéket a hennaréteg nem úgy „fogadja el”, ahogyan szeretnénk.

 

A teszt a KvVM Zöld Forrás támogatásával valósult meg.

Kép [cc] houseofsim

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok