fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Termékteszt: salátamixek

| Tudatos Vásárló

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 19 előrecsomagolt, fogyasztásra kész salátamix vegyi anyag-tartalmát és mikrobiológiai szennyezettségét vizsgálta. Vajon mennyi kockázatot rejtenek a téli, kora tavaszi időszak friss leveles zöldségei?

Mit vizsgáltunk?

Szupermarketekben kapható összesen 19 különféle frissfogyasztásra szánt előre csomagolt salátamixet vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete.  A vizsgált termékek között olyan zöldség keverékek szerepeltek, amelyekben magas a salátafélék aránya. Egy biotermék is szerepelt a listán.

A TVE laboratóriumban vizsgálta a termékek nitrit, nitrát, klorát tartalmát és mikrobiológiai szennyezettségét, valamint a csomagolás alapján kíváncsiak voltunk a termék származási helyére is és  a fogyasztói tájékoztatásra.

 

Eredmény

A piacon meghatározó az Eisberg által gyártott vagy forgalmazott termékek szerepe. Az Eisberget és a szupermarketek sajátmárkás termékeit nem számítva csak egy hazai gyártót találtunk.

A megvizsgált 19 termék mikrobiológiai, klorát-, nitrit- és nitráttartalom szempontjából a felnőtt fogyasztók számára biztonságosnak tekinthető: mindegyik érték a hivatalos megengedett határérték vagy az egészségügyi kockázatot jelentő érték alatt volt.

Három termékben a perklorát, 5 termékben a nitrit minimális mennyiségben kimutatható volt. A nitrát mindegyik termékben kimutatható volt, de ebben nagyon nagy szórás volt a termékek között: 137 mg/kg-tól 607mg/kg mennyiségig.

Fogyasztói tájékoztatás szempontjából azt vizsgáltuk, hogy van-e magyar nyelvű címke, energiatáblázat a csomagoláson, és kiderül-e a termék származási helye. Egy terméken, a Granmix bio terméken nem volt magyar nyelvű tájékoztató.

Egyik salátamixen sem volt feltüntetve az összetevők pontos származási helye, csak a három Tesco sajátmárkás terméknél szerepelt az EU megjelölés. Nyolc csomagoláson feltüntették, hogy a gyártás Magyarországon történt. Kilenc terméknél semmilyen információ nem volt a származás, gyártás helyéről.

Energiatáblázat csak a 3 Tesco saját márkás terméken volt.

A lista élén 9 ponttal a Tesco value friss salátakeverék szerepelt. Második helyen 8 ponttal 2 termék osztozott: Granmix bio, és az Eisberg Tallér mix nevű terméke. Megosztott harmadik helyen 8 ponttal: 3 Eisberg termék a Bolero mix, Eisberg mix, Fitness mix és az Auchan sajátmárkás terméke a Százszorszép salátamix szerepel. Utolsó helyen 6 ponttal az Eisberg Frissnass terméke szerepelt.

 

Hogyan pontoztunk?

Minden termék 10 pontról indult.

Összetevők, tájékoztatás:

–          1 pontot vontunk le, ha a terméken nem volt magyar nyelvű tájékoztató

–          1 pontot adtunk, ha a terméken szerepelt az energiatáblázat

–          1 pontot vontunk le, ha nem volt feltüntetve a gyártás/származási hely (azt is elfogadtuk, ha csak az EU, vagy a hazai feldolgozás ténye szerepelt a csomagoláson)

 

Egészség

Habár mindegyik termék szennyezettsége messze a megengedett határérték alatt volt, a nitrit- és a nitráttartalom erősen eltérő az egyes esetekben.

–          nitrit esetében 1,0 mg/kg – 2,0 mg/kg között  0,5 pontot vontunk le, 2,0 mg/kg fölött további 0,5 pontot vontunk le

–          nitráttartalomnál 200 mg/kg –ként 0,5 pontot vontunk le (1 mg/kg-tól 200mg/kg-ig 0,5 pontot, 201-400mg/kg között 1 pontot stb)

–          1 pontot adtunk bio minősítésért

 

Rangsor

Név

Gyártó/

Forgalmazó

Egységár (Ft/100g)

Pontszám

1

Tesco value friss salátakeverék

Eisberg

142

9

2

Granmix bio

Biolatina

1032

8,5

2

Tallér mix

Eisberg

166

8,5

3

Bolero mix

Eisberg

199

8

3

Eisberg mix

Eisberg

178

8

3

Fitness mix

Eisberg

233

8

3

Százszorszép salátamix

Auchan

149

8

4

Azúr salátamix

Auchan

147

7,5

4

Csárdás saláta

Eisberg

143

7,5

4

Mini salátatál kukoricával

Auchan

309

7,5

4

Betyár mix

Eisberg

145

7,5

5

…to go star salátakeverék

K&K Family kft.

199

7

5

 Tesco finest

salátakeverék

Eisberg

225

7

5

Wellness saláta

SPAR

181

7

5

Zamat saláta

SPAR

150

7

6

…to go bar salátakeverék

K&K Family kft.

166

6,5

6

Puszta saláta

Eisberg

145

6,5

6

S-budget Friss salátakeverék

SPAR

143

6,5

7

Frissnass

Eisberg

177

6

A részletes táblázat letölthető az oldal alján.

 

Mikrobiológia

Az előre csomagolt salátáknál problémát jelenthet a mikrobiológiai szennyeződés. A trágyázás és az öntözővíz révén ezek a termékek az egészségre veszélyes baktériumokkal szennyeződhetnek. Ezért a termék előkészítésnél a tisztítás, mosás, fertőtlenítés célja a mikrobiológiai eredetű kockázatok megszüntetése.

A vizsgálatok során három kórokozó az Escherichia coli, a Listeria monocytogenes és a Salmonella jelenlétét vizsgáltuk, mivel külföldi esetekben, többek között 2016-ban az Egyesült Államokban és Ausztriáliában ezek okoztak megbetegedést a fogyasztóknál.

Az általunk vizsgált termékek mikrobiológiai szempontból nem voltak kifogásolhatók. Egy terméknél (Bolero mix) mutatott ki a laborvizsgálat Listériát a csomagolásban, de annak mennyisége 1 baktérium/g, jelentéktelennek tekinthető az EU-ban érvényes 100db/g-os határértékhez képest.

 

Klorátok, perklorátok

A fertőzés megelőzése érdekében a friss fogyasztásra szánt, leveles zöldségeket nem csak mossák, hanem fertőtleníthetik is a csomagolás előtt. Erre a célra leggyakrabban klórvegyületeket használnak. A nem megfelelő fertőtlenítés során az egészségkárosító klorátok mennyisége megemelkedhet a termékekben.

A perklorátok kisebb mennyiségben természetes módon és emberi eredetű szennyezőként kerülnek a környezetbe, jellemzően magas nitráttartalmú anyagok égetésekor, műtrágyák használata során.

Ezek az anyagok kisebb mennyiségben csak irritáló, emésztést zavaró hatásúak, de nagy (>10g) mennyiségben halálos mérgezést is okozhatnak. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ben 103 oldalas tanulmányban foglalkozott a klorátok egészségügyi kockázataival, az általuk vizsgált 298 salátában átlagosan 0,14 mg/kg klorát volt, a káposztaféléknél és más leveles zöldségeknél még ennél is alacsonyabb. Az élelmiszerek perklorát tartalmára 0,1mg/kg, de az üvegházban termesztett salátanövények esetén magasabb, 1mg/kg az európai uniós határérték.

A TVE által vizsgált termékek klorát-, perkloráttartalma a jellemzően a kimutatási határérték alatt (0,01mg/kg) alatt volt, három mintánál kimutatták a perklorát jelenlétét, de az itt mért legfeljebb 0,02mg/kg-os értékek sem jelentenek kockázatot.

 

Nitrát, nitrit

A növények növekedésükhöz a levegőből szén-dioxidot, a talajból pedig többek között nitrátot vesznek fel. A nitrátban lévő nitrogén számos a növényben képződő szerves vegyület, például a fehérjék, vagy az örökítő anyagot tároló DNS nélkülözhetetlen összetevője. A növények nitráttartalma fajonként eltér; de a mértékét jelentősen befolyásolhatják a szedés körülményei (napszak), illetve a talaj tápanyagtartalma, azaz a trágyázás mértéke.

Normális anyagcsere során a nitrát a vizelettel kiürül és önmagában nem toxikus. A nitrát a növényben kedvezőtlen tárolás során nitritté alakul, később az emberi béltraktusban ez a folyamat meggyorsul. A nitrit pedig igen erős méreg. Akut nitrátmérgezés 8-15 g elfogyasztása után következik be. A WHO szerint napi 0,5 mg/testtömeg/kg nitrát juthat huzamosabb ideig a szervezetbe veszélye nélkül. A nitrit halálos adagja egyszerre a szervezetbe kerülve 0,18-0,25 g.

A magas nitráttartalmú étel okozta megbetegedést kékkórnak (methaemoglobinémia) nevezi a szakirodalom. A mérgezés következtében a nitrát a vérben lévő hemoglobinhoz kötődik, amely így képtelen ellátni oxigénszállító feladatát, ezért oxigénhiány, fulladás jön létre. A leveles zöldségekre (saláta, spenót) megállapított európai uniós határértékek 2000 és 7000 mg/kg közöttiek. A legmagasabb, 7000mg/kg-os határérték a téli félévben (okt. 1. – márc. 31.) betakarított rukkolára érvényes. Míg a friss nyáron betakarított, szabadföldön termesztett jég- és fejessaláta határértékei 2000, illetve 2500mg/kg, téli időszakban és üvegházi termesztés esetén a fejes salátában is magasabb 5000mg/kg nitráttartalom engedélyezett.

A TVE által vizsgált termékek nitrit tartalma alacsony volt: 5 terméknél 1,07 mg/kg  és 2,5 mg/kg között változott, a többi 14 terméknél nem mutatták ki a jelenlétét.

A nitrátot mindegyik termékben kimutattak, de a mennyisége a messze a határérték alatt volt, mind a 19 terméknél 137–607 mg/kg között mozgott. 

 

Kép: pixabay

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok