fbpx

| Tudatos Vásárló

Termékteszt: rizsek

A TVE is részt vett a rizsek kedveltségi tesztjében, amelyet a NÉBIH szervezett. A kapcsolódó laborvizsgálatból kiderült, hogy a vizsgált rizsekben nem volt sem mérgező anyag, sem génmódosított összetevő.

A boltokban kapható rizs legnagyobb része importból származik, de található a polcokon magyar termesztésű rizs is. A NÉBIH összesen 34 db „A” és „B” rizsből vett hatósági mintát, majd ezeket laboratóriumban is vizsgálta.

 

Nincs méreganyag a rizsekben

A NÉBIH tesztjén az összes vizsgált termék megfelelt a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt paramétereknek. A Hatóság vizsgálta a mintákban a kadmium, az aflatoxin B1 és az összes aflatoxin (B1, B2, G1 és G2 összege), valamint növényvédőszer-maradványok jelenlétét.

A kadmium az élelmiszerekben is megtalálható (köztük a gabonafélékben). Az élelmiszerekkel való nagymértékű bevitele az emberi szervezet számára mérgezést is okozhat, ezért ezen fémre is meghatároztak határértéket az Európai Unióban. A kadmium-tartalom egyik termék esetében sem haladta meg a megengedett határértéket.

Az aflatoxinok nagyon veszélyes méreganyagnak számítanak, mivel már nagyon kis mennyiségben is mérgezőek. Emiatt szigorú szabályozás és ellenőrzés alá esnek. A laboratóriumban mind a 34 termék esetében megtörtént az aflatoxin B1 és az összes aflatoxin (B1, B2, G1 és G2 összege) vizsgálata, a mért eredmények alapján kiderült, hogy minden esetben a kimutatási határ alatt volt a mennyiségük.

Minden termék megfelelt a növényvédőszer maradványokkal kapcsolatos előírásoknak is, pedig 202 féle rovarölőszerre, gombaölőszerre és gyomirtószerre történt a mérés. 1 rizs mintában talált a NÉBIH gombaölőszer maradékot, a megengedett határérték (MRL) 30-ad részét. Gyomirtószer-maradékot a kimutatási határ felett nem találtak.

 

A GMO-tartalommal sem volt probléma

Nem volt probléma a GMO tartalommal sem, amit – a származási ország ismeretében, kockázatértékelést követően – a mintáknak mintegy harmadánál ellenőriztek a szakemberek.

 

Két rizsnél hiba csúszott a jelölésbe

A beltartalom mellett szintén vizsgálták a jelölési követelmények betartását. Csupán 2 terméknél fordult elő jelölési hiba vagy hiányosság, ami miatt az érintett élelmiszervállalkozásokat figyelmezteti a Hatóság.

 

Ilyen sok rizst kóstolt meg a TVE tesztelője

 

Megnéztük finom-e
Az ellenőrzött termékek kedveltségi vizsgálatán részt vettek a NÉBIH szakemberei mellett, a Nosalty Zrt, a FÉBÉSZ, a Mirelle Konyhája, a Nagykun Zrt, a Tudatos Vásárlók Egyesülete, az ÉFOSZ képviselői és élelmiszer-mérnök doktorandusz hallgatók is.

A Riceland és a Tesco rizse volt a legkedveltebb

A kedveltségi vizsgálat egyértelmű nyertese a „Riceland” Hosszúszemű „A” minőségű rizse, amit kellemes illat és íz jellemez, színe egyöntetűen törtfehér, megfelelően telt, közepes szemű és nem tapad. Második helyen a Tesco Value „B” minőségű, hosszú szemű rizse végzett, míg a harmadik a Yano jázmin rizs lett. Előbbit jellegzetes gabonaillat és jó állag, utóbbit pedig kissé fülledt íz, ám kellemes illat és kevés tört szem jellemzi.

 

A 10 legkedveltebb termék kedveltségi sorrendben

A rizseket a teszt helyszínén a NÉBIH mesterszakácsa készítette el. Az elkészített minták minden esetben követték az általános főzési metódust: húszperces elkészítési idő, ezalatt főzés, fedő alatt párolás és pihentetés történik.

 

Termék pontos megnevezése

Termék tömege

A termék származási országa

A rizs származási országa

Termék ára (Ft/kg)

Kedveltségi pontszám

Az érzékszervi vizsgálat eredményei

 
 

“Riceland”  Hosszúszemű “A” minőségű rizs

1000g

EU

n.a.

488

35,6

Egyöntetű törtfehér, megfelelően telt közepes szemű, jellegzetesen rugalmas, nem tapad, kissé törmelékes, semleges izű, idegen íztől mentes

 

Tesco Value “B” minőségű hosszú szemű rizs

1000g

EU

n.a.

174

32,6

Törtfehér színű, nem egyöntetű, jell.gabonaillat, ragacsos, idegen anyagtól mentes

 

YANO Jasmin rizs “A” minőségű 5% tört szem arányú rizs

1000g

EU

Thaiföld

393

32,4

Egyöntetű, kevés tört szem, tiszta gabonaillat, enyhén virágos illat, pergős, tiszta, minden idegen íztől mentes

 

White elephant “A” Rizs, fényezetlen, hántolt, hosszúszemű

1000g

Görögország

n.a.

245

30,5

Egyöntetű, drappos, kevés törtszem, tapadós szemek, egy részük roppanós, de szétnyomható, kissé jellegtelen íz

 

Golden Dragon “A” minőségű Jázmin Rizs

1000g

Olaszország

n.a.

595

29,5

Egyöntetű, néhány gipszfoltos szem, aromás főtt rizs illat, ragacsos, enyhén tapadós, tiszta illat

 

PANDA BRAND
Jázmin rizs hosszú szemű csúcsminőségű AAA

5000g

Thaiföld

Thaiföld

1115

28,2

Hosszúszemű, enyhén sárgás, pergős, illat jellegzetes, puha

 

“aro”Rizs “B”minőségű

1000g

EU

n.a.

210

27,8

Nem egyöntetű, elszíneződött, sok tört szem, pergő kellően átfőtt, kissé üres íz, tiszta gabonaillat

 

SOS Classic+100g Gratis RIZS közepes szemű,hántolt “A” minőségű

1100g

n.a.

Olaszország

622,73

27,3

Drappos, nem egyöntetű, gipszfoltos, kevés apró törmelék, tiszta illat, kissé ragacsos, puha

 

S Budget “A” minőségű Rizs

1000g

EU

n.a.

269

27

Törmelékes, elszíneződött vörös csíkos gipszes szem,

 

COOP “B” minőségű rizs

1000g

EU

n.a.

259

26,7

egyöntetű, kevés gipszes törtszem, jellegzetes illat és íz

 

n.a. = A csomagoláson nincs jelölve

 

A NÉBIH-től kikértük a vizsgált 34 rizsre vonatkozó teljes táblázatot, amely tartalmazza az összes vizsgált termék adatait. A részletes teszteredmények itt elérhetők.

 

 

 

 

Forrás és fotó: NÉBIH, Szupermenta

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás