fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Termékteszt: porcukor

| Tudatos Vásárló

Sokak szerint valami nincs rendben a bolti porcukorral: nem olyan édes, mint a házilag porított cukor, és kemény lesz tőle a sütemény. Labortesztet végeztünk és szakértőket kerestünk fel. Kiderült: felesleges otthon darálni.

 

Van, aki úgy sejti, hogy keményítőt tesznek a porcukorba cukor helyett, de halottunk már olyat is, hogy valaki krétaport gyanít. Tesztünkből kiderül, hogy más oka lehet a porcukor váratlan tulajdonságainak.

 

A magyar szabályozás részletesebb, mint az európai

Tesztünk készítésekor felkerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal szakértőit, hogy megtudjuk, lehet-e egyáltalán más anyag a porcukorban cukron kívül. A NÉBIH szakértője arról tájékoztatta a TudatosVásárló.hu-t, hogy míg a kristálycukor összetételét európai jogszabály írja elő, a porcukorra nincs uniós előírás. Magyarországon azonban speciális előírások vonatkoznak a termékre.

 

Nem lehet más anyag a porcukorban

A magyar szabályok szerint a porcukor kristálycukorból, minőségi kristálycukorból vagy finomított kristálycukorból őrléssel előállított termék, ezeken kívül egyéb anyagokat nem tartalmazhat.

A porcukor feliratú termék szinte kizárólag szacharózt, más néven közönséges étkezési cukrot tartalmazhat, más anyagot nem lehet hozzáadni. A szacharóz lehet répacukor vagy nádcukor is.

 

Keményítős cukor = cukorliszt
Amennyiben keményítőt adnak hozzá, cukorlisztnek kell hívni a terméket, de ilyennel ritkán találkozunk a magyar üzletek polcain. Ha a gyártók mégis tesznek keményítőlisztet a cukorba, általában burgonyakeményítőt használnak, hogy ne kelljen a gluténjelöléssel bajlódniuk (például búzakeményítő használata esetén).

Csavar az adalékok szabályozásában: mégis lehet

A NÉBIH egy európai rendeletre hivatkozva arról tájékoztatott minket, hogy mivel csakis kristálycukorból készül a porcukor, ezért a kristálycukorhoz engedélyezett adalékanyagok is lehetnek benne.

 

Ezek a következők: E220-228 (kén-dioxid – szulfitok), E338-452 (foszforsav – foszfátok – di-, tri- és polifoszfátok), E 551-559 (szilícium-dioxid – szilikátok).

 

A legtöbb ember számára a kén-dioxid és a szulfitok veszélytelenek, mivel egy, a szervezetben megtalálható enzim gondoskodik gyors lebontásukról. Az adalékok második és harmadik csoportja veszélytelennek számít.

 

A kristálycukorból bekerült adalékokat nem kell jelölni

A porcukorra az általános jelölési szabályokat kell alkalmazni, azzal, hogy a termék jelölésén csak abban az esetben kötelező az összetevők feltüntetése, ha a gyártó a cukron kívül adalékanyagokat is használt az előállítás során.

Azaz, ha az alapanyagként szolgáló kristálycukorhoz semmi mást nem adtak, ám abban már voltak adalékok, akkor ezeket az összetevőket nem láthatjuk a porcukrok címkéjén feltüntetve.

 

A 7 tesztalany

Tesztünkben szerepeltek a szinte mindenhol kapható népszerű cukormárkák, és kisebb gyártók termékei is. Az összes nagy kiskereskedelmi lánc üzleteit bejárva a következő porcukrokat szereztük be a teszteléshez: Auchan Porcukor, Balance Food Porcukor, BIOrganik Bio Porcukor Nádcukorból, Diamant Porcukor, Koronás Porcukor, Mester Konyha Porcukor, Sweet Family Porcukor. A boltok kínálatában egyetlen bio minősítésű porcukrot találtunk, a BIOrganik márkájút, melyet a Biokontroll Hungária minősített.

 

A teszt

Az akkreditált laboratóriumban végzett teszten a porcukrok cukortartalmát (polarizációját) mértük, azaz, hogy valóban cukorból készül-e a porcukor, (vagy jobban járunk, ha magunknak daráljuk a port kristálycukorból). A laborvizsgálat eredménye, hogy a mérési bizonytalanságot is figyelembe véve, az összes vizsgált porcukor megfelelt a magyar jogszabályoknak. A méréseknél a porcukor cukortartalmát a polarizáció mutatja, amelynek értéke nem lehet kisebb, mint 99,7 fok. A részletes összefoglaló táblázat a cikk alján található.

 

A házi porítás nem segít az adalékok elkerülésében

Mint tesztünk eredménye is mutatja, a vizsgált porcukrok kivétel nélkül valódi cukorból készültek. A kristálycukor összetevőin kívül nincs bennük olyan anyag, amelytől keményebb vagy kevésbé édes lehetne a sütemény.

Ez azt jelenti, hogy a házilag darált porcukor tulajdonságai nem lesznek jobbak a bolti porcukorénál, ugyanakkor a kristálycukorhoz engedélyezett adalékokat a házi porítással sem tudjuk elkerülni.

 

Mi az oka annak, hogy nem elég édes a porcukor?

Szakértőt kérdeztünk ez ügyben. Tóth György, a Cukoripari Kutatóintézet analitikai részlegvezetője elmondta, hogy az édes íz érzékelése egyénfüggő, és a cukor tulajdonságán kívül számos tényező hat rá. Például a hőmérséklet, a megkóstolt mennyiség, a nyelv érzékenysége. A szemcseméret nem befolyásolja az ízt, így az apróra porított cukrot ugyanolyan édesnek kellene éreznünk, mint a kristálycukrot. Az egyéni körülmények miatt azonban az is előfordulhat, hogy egy valóban csak cukorból álló porcukrot más ízűnek érzünk.

Tóth György arra is felhívta a figyelmet, hogy az édes íz összehasonlításához fontos, hogy ugyanakkora mennyiséget kóstoljunk a porcukorból és a kristálycukorból. Egy kanál porcukor súlya ugyanis nem egyenlő egy kanál kristálycukor súlyával.

 

Baj, ha a bolti porcukor kemény, mint a tégla?

A Cukoripari Kutatóintézet részlegvezetője arra is rávilágított, hogy a porcukor keménysége nem feltétlenül jelzi idegen anyag, például keményítő, jelenlétét vagy rosszabb minőséget. Amikor már a bolti csomagolásban keménynek érezzük a porcukrot, annak a legvalószínűbb oka, hogy a cukor a csomagolási eljárás előtt, alatt vagy után nedvességet kapott. Ez a nedvesség sok esetben a levegőben lévő páratartalom.

Ráadásul minél kisebb a cukor szemcsemérete, minél finomabbra őrölték a cukrot, annál kevesebb nedvességtől is megkeményedik a porcukor. Létezik olyan gyártási eljárás, amely a cukorkristályok felületét fizikailag módosítva, más anyag hozzáadása nélkül, megelőzi a szemcsék összetapadását.

 

Köszönjük a támogatást
A teszt költségeinek egy jelentős részét a TVE támogatói és szimpatizánsai adták össze az adjukössze.hu oldalon. Köszönjük! Nélkületek nem tudtuk volna megcsinálni a tesztet.

 

 

 

 

 

A vizsgált porcukrok

 

Név: Auchan Porcukor, Súly: 500 gramm, Ár: 173 forint, Gyártó: nincs feltüntetve. Forgalmazó: Auchan Magyarország Kft., Cukortartalom (polarizáció): 99,7 fok, Származási hely: nincs feltüntetve

 

Név: Balance Food Porcukor, Súly: 500 gramm, Ár: 229 forint, Gyártó: nincs feltüntetve, Forgalmazó: Balance Food Kft., Cukortartalom (polarizáció): 99,6 fok, Származási hely: Magyarország

 

Név: BIOrganik Bio Porcukor Nádcukorból, Súly: 500 gramm, Ár: 999 forint, Gyártó: nincs feltüntetve, Forgalmazó: BIOrganik Online Kft., Cukortartalom (polarizáció): 99,7 fok, Származási hely: „Gyártva Magyarországon”

 

Név: Diamant Porcukor, Súly: 500 gramm, Ár: 235 forint, Gyártó: 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft., Forgalmazó: 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft., Cukortartalom (polarizáció): 99,7 fok, Származási hely: nincs feltüntetve

 

Név: Koronás Porcukor, Súly: 500 gramm, Ár: 199 forint, Gyártó: nincs feltüntetve, Forgalmazó: Magyar Cukor Zrt., Cukortartalom (polarizáció): 99,8 fok, Származási hely: nincs feltüntetve

 

Név: Mester Konyha Porcukor, Súly: 500 gramm, Ár: 169 forint, Gyártó: Mester Konyha Kft., Forgalmazó: nincs feltüntetve, Cukortartalom (polarizáció): 99,7 fok, Származási hely: nincs feltüntetve

 

Név: Sweet Family Porcukor, Súly: 500 gramm, Ár: 169 forint, Gyártó: nincs feltüntetve, Forgalmazó: Považský cukor a.s., Cukortartalom (polarizáció): 99,7 fok, Származási hely: nincs feltüntetve

 

 

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok